Riskó György


Riskó György

(Técső, 1955. jan. 1. – 2014. ápr. 17.)

1972-ben a Técsői 3. Számú Középiskolában érettségizett. 1977–1981 között elvégezte az Ungvári Iparművészeti Szakközépiskolát, itteni mesterei: Petreczky László, Bacsinszky Ágnes, Pál József. Ezt követően Csapon, Beregszászon, Bátyúban és másutt belsőtértervezéssel, dekorációs munkákkal foglalkozott.

1994–1997 között a balatonalmádi, bogácsi, csepeli művésztelepeken alkotott. 1995-től a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának tagja és titkára.

1997-től a Művészbarátok Egyesületének tagja. A KMKSZ kulturális titkára, a Kárpátalja c. hetilap megbízott főszerkesztője. 1992 óta megyei, köztársasági, határon túli, külföldi kiállítások, művésztáborok résztvevője. „Festményeket, temperákat, grafikákat (ceruzarajz, tus) készít. Munkái expresszív, érzelmileg felfokozott formákban tükrözik a művész érzéseit és hangulatait, gondolatait a világ és az egyén életének bonyolult összefüggéseiről és jelenségeiről. Művészetének sajátosságai a nyugtalan és mozgalmas formák, a lendületes vonalvezetés, ami a hideg és meleg tónusok kontrasztjaival párosul.” – írja Prihoyko Duska. Hosszantartó betegsége 2014 áprilisában ragadta el.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2020. január 19. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 540 Kategória: Képzőművészek » Festőművészek
Előző cikk: Rippl-Rónai József Következő cikk: Ritter Alíz

Forrás:
reveszimretarsasag.hu
www.kmf.uz.ua


   







Tetszik  





Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: