Ács Ferenc


Ács Ferenc

Ács Ferenc (Kolozsvár, 1876. június 16. – Kolozsvár, 1949. szeptember 5.) magyar festő.

A nagybányai festőiskola tanulója, Erdélyben 1911-ben kiállítást rendezett impresszionista jellegű képekből.

 

Festészetet 1893 és 1894 között Székely Bertalannál tanult a budapesti Mintarajziskolában. Münchenben Hollósy Simon volt a mestere, majd Ludwig Herterichnél és Franz von Lenbachnál is folytatott festészeti tanulmányokat.

1899-ben Hollósy Simon Nagybányára hívta, ott ismerkedett meg a nagybányai festészettel. Folyamatosan képezte magát, Lotz Károly mesteriskolájában is tanult.

1900-ban művészeti bálokat szervezett, tanulmányutakra járt, kiállított Kolozsváron, a Szépművészeti Társaság által szervezett kiállításokon. 1906-ban Budapesten nyílt gyűjteményes kiállítása. 1906-tól Kolozsváron élt és alkotott.

1908-ban megnyitotta festőiskoláját Kolozsváron, tehetséges fiatal erdélyi festőket oktatott, tanítványa volt többek között D. Berde Amál és Reschner Gyula is. Nyaranta Kalotaszegre járt festeni. Még ugyanebben az évben gyűjteményes kiállítása nyílt a Református Teológia dísztermében.

1909-től kezdve nyaranta festőiskolát nyitott Bánffyhunyadon, még ugyanebben az évben festette meg Miksa Zsuzsa és György képét.

Rendszeresen állított ki, szerepelt budapesti és külföldi tárlatokon műveivel. Első képeinek kiállítása 1896-ban volt Budapesten. 1906-ban Királyfalvy Károllyal közösen rendezett kiállítást Budapesten, 1911-ben a Műcsarnok állította ki képeit. Még ugyanebben az évben ellopták egyik Csendélet című festményét.

1912-ben a kolozsvári Ipariskola épületében közös kiállítást szervezett, a festőiskolájának tanulóival együtt állították ki képeiket.

Készített képeket könyvek díszítésére is (például Az erdélyi kiadású Tizenegyek Antológiája kiadványban)

Művei szétszóródtak, néhány képe a kolozsvári Szépművészeti Múzeumban található. Aukciókon rendszeresen felbukkannak képei.

 

Művei (válogatás)

Női arc,

Hímző lányok,

Akt a természetben,

Téli park,

Tavaszi virágzás,

Szénaboglya legelésző ökrökkel,

Nő a tájban,

Hölgy lemenő napfénynél

Napsütötte nyári kertben (olaj, vászon)

Olvasó lány (olaj, vászon)

Boglyák (olaj, vászon)

Napsütötte nyári kertben (olaj, vászon)
Napsütötte nyári kertben (olaj, vászon)
 


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2012. február 16. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,850 Kategória: Képzőművészek » Festőművészek
Előző cikk: Ackerman-Bakos Rita Következő cikk: Ács János


   







Tetszik  





Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: