Beck Judit


Beck Judit

(1909, Budapest - 1995, Budapest)

Beck Judit (Gombosi Györgyné, Major Tamásné) festõ a Pápáról származó Beck mûvészcsalád sarja. A szobrász Beck Ö. Fülöp lánya, a szobrász Beck András testvére. 1926-ban került a budapesti Képzõmûvészeti Fõiskolára, ahol Csók István növendékeként végzett 1930-ban. Korai munkáit derûs, élénk színekbõl építkezõ kolorit, dekoratív, falikárpitokat idézõ, színsíkokból való komponálás jellemzi. A fõiskola elvégzése után Berlinben és Párizsban járt tanulmányúton, a harmincas évek végén hosszabb idõt töltött Párizs mellett Londonban is. 1934 után Derkovits Gyula mûveinek hatására színvilága, és portréinak emberszemlélete is fokozatosan megváltozott. 1935-ben elnyerte a Szinyei Társaság kitüntetõ elismerését, ekkortól kezdve rendszeresen szerepelt budapesti tárlatokon, tagja lett a Képzõmûvészek Új Társaságának.

Elõször 1936-ban Modok Mária meghívására érkezett Szentendrére, ahol Gráber Margit, Perlrott Csaba Vilmos, Kmetty János társaságában dolgozott. Bár hivatalosan sohasem lett a szentendrei Régi Mûvésztelep tagja, festészete a harmincas évek közepétõl több szállal kötõdik a telep életéhez. A portrék mellett szentendrei életképein ebben az idõben leggyakrabban a gyermekét dajkáló anya vagy a munkájába merülõ, dolgozó ember jelenik meg. A harmincas évek végén Beck Judit mûvészetének "fekete korszakát" mély tónusú, expresszív megformálású önarcképek és aktos kompozíciók képviselik.

Míg a negyvenes években elsõsorban a kétkezi munkát végzõ emberek világát jelenítette meg, addig az ötvenes évektõl Major Tamás révén közelkerült a színház világához. Színészportréinak többségét a Magyar Nemzeti Galéria és a Színháztörténeti Múzeum õrzi. Az arcképek mellett e korszakban életmûvének jelentõs részét virágképei teszik ki. Szentendrei virágoskertjének részleteit megörökítõ festményeibõl több virágnaptár készült a hetvenes években.

Kísérletezõkedvét jelzi, hogy a festészet mellett bábtervezéssel, kerámiakészítéssel, textil faliképek alkotásával, sajátos technikájú üvegfestéssel, papírdomborításos grafikával is foglalkozott. 1990-ben katalógussal kísért, gyûjteményes kiállítása volt a Szentendre Képtárban és a pápai Városi Galériában.


Szerkesztés dátuma: kedd, 2012. július 3.
Nézettség: 4,196 Kategória: Képzőművészek » Festőművészek
Előző cikk: Bazsonyi Arany Következő cikk: Beda László


   







Tetszik  





Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: