Bazsó Irén


Bazsó Irén

Horváth Lászlóné Bazsó Irén

 

Mi az ikon?

Az ikon szó egyszerűen képmást jelent, a művész világról alkotott képének megjelenését bármely közegben, legyen az képzelt vagy valóságos. Szorosabb értelemben az ikon szó az ortodox keresztény hit világban és dogmában egyedülálló és fontos szerepet játszó szentek képmását jelenti. Az ikon az egész ortodoxia kifejeződése. Az ikon mint szent ábrázolás, egyike az egyházi hagyomány megjelenési formáinak. A Megváltó, az Istenszülő, az angyalok és a Szentek ikonjának tisztelete a keresztény hit dogmája, amelyet a VII. egyetemes zsinat fogalmazott meg. Az ikon az istenélmény kivetítése. Az ikon festmények nem csupán a festő személyes istentapasztalatát közvetítik, hanem a hozzá tartozó hitrendszer egészét is magukban hordják. Ezt az összetett közlést nem egy művész határozza meg, ezt a művészi jel rendszert hagyományozza a festőre az ikonográfia Kánon, mely Kánon nem esztétikai, hanem világnézeti kategória, nyelv, amely megértésre vár, amit meg lehet tanulni. Az ikonok tele vannak együttérzéssel és meleggel, mert a misztikus érzések, melyeket közvetítenek, átmelegítik a szívét is annak aki szereti és megérti őket. Az ikon a nézőben egy sor érzelmet vált ki, humanitást, megértést, megbocsátást, szolidaritást, ember szeretetet ezért az ikonnak morális funkciója van- egyszóval katartikus.

 

Néhány szó magamról:

Horváth Lászlóné Bazsó Irén vagyok. Szegeden születtem 1948-ban római katolikus családban. Már gyermekkoromtól kezdve érdekelt a festőművészet. Családi könyvtárunkban is rengeteg festő albuma volt található amit felnőtt koromban is számos kötettel gazdagítottam. Már korábban is megvolt bennem az alkotás iránti vágy néhány portré erejéig, de különböző okoknál fogva valahogy nem sikerült kiteljesednem az általam nagyra tartott és rajongásig szeretett festőművészetben. Fiam görögországi látogatásai és ortodox hitre térése kapcsán csodálattal szembesültem a keleti ikonábrázolással: a mi nyugati szemléletünknek elsőre szigorúnak tűnő, de valójában szívet és lelket megszólító nagyon emberközeli művészettel. Első képeimet Jószai Sándor képzőművész vezetésével működő Szent Lukács ikonfestő körben készítettem. Itt ismerkedtem meg az ikonfestés fáradságos de csodálatos világával.

Nagy büszkeséggel tölt el, hogy ikonjaim közül néhány már igen távoli országba eljutott: Németország, Egyesűlt Államok, Szerbia, Hollandia. A szegedi Szent György Nagyvértanú magyar ortodox Egyházközség templomában van kifüggesztve az általam festett államalapító Szent István király ünnepi ikon.

 

Eddigi kiállításaim csoportos:

-Orgovány, Művelődési Ház/2005/

-Hódmezővásárhely Művelődési Ház/ 2005/

-Szeged, Alsóvárosi Művelődési Ház/2006/

-Kalocsa, Városi Galéria/ 2009/

-Budapest, Karinthy Szalon/2010/

 

Önálló kiállításom :

-Kiszombor Árpád kori rotunda/2010

 

 

 


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2012. augusztus 27.
Nézettség: 1,146 Kategória: Képzőművészek » Festőművészek
Előző cikk: Batthyány Gyula Következő cikk: Bazsonyi Arany


   







Tetszik  





Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: