Bottyán Katalin


Bottyán Katalin

"Északról jön egy szél, fölkap és elvisz...Amikor visszajövök, velem jönnek a tűzzománcok, a rajzok és a versek; a képek és a szavak. Itt vannak, és ismerkedni akarnak az emberekkel. Feladatom létrehozni a találkozót. Tudásom elsősorban nem technika, hanem egy belső kapu napi használata, ami egyúttal azt is jelenti, hogy azon a határon lakom, ami a tudat verbális és képi síkját összeköti. Munkám során minden pont helyét megkeresem a kép aktuális kozmoszában, így téve lehetővé, hogy egy szimbólum, vagy egy szimbolikus rendszer előtűnjön. Témám: a mindenség szerkezete és arcai, a létezés egységélménye és magánya, a végtelen nagy megnyilatkozása a végtelen kicsinyben és viszont. Az ember, mint a mindenség megtapasztalója, forrása és képmása tűnik fel, aki megélve helyzetét a továbblépés útját kövenként rakja le maga előtt. Minden képemen ott van az univerzum dimenziói közötti átjáró is, hol egy pont, hol egy spirál, hol egy csillag vagy növény formájában. A kép így a szépség okozta örömön túl meditációs objektumként is szolgálhat: hiszen egyszerre tárgy és szellemi megnyilvánulás, egyszerre észlelhető hétköznapi tudatunk és legbelső lényünk számára. Így állandó párbeszéd csatornája lesz a létezés dimenziói között. Ebben a párbeszédben pedig a legfőbb üzenet, hogy az idők kezdetétől fogva..."

 

Szakmám szerint etnográfus vagyok, de legmélyebben az ember, a szabadság és a fény szakrális kapcsolata érdekel. Mondják rólam, hogy gyakorló manicheus vagyok. 15 éve foglalkozom tűzzománccal és grafikával, újabban digitális fotózással, montázsokkal is. Képeim megtaláhatók a világ számos országában. 3 év kihagyás után 2006-tól újra rendszeresen vannak kiállításaim.

 

DÍJAK 

2009: Országos Digiporáma Fesztivál,Békéscsaba: 1. díj.

Szécsényi Őszi Tárlat: Szécsény Város díja

XX. Amator Artium Esszencia Tárlat, A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus nívódíja

Észak-Magyarországi Digiráma Bemutató, Gyöngyös: 1. díj

2008:Nógrádi Fotóklub, Portré és életkép pályázat különdíj

Athéné Alkotókör: Szabadság és sorsszerűség pályázat képzőművészeti: 3. díj; irodalmi: 1. díj.

Fortissimo Egyesület: Reflexiók egy elfelejtett háborúról – A visegrádi államok az első világháborúban nemzetközi fotópályázat és kiállítás 2. díj

Szécsényi Őszi Tárlat: Pásztó Város díja

2006: Kívül-belül nő fotópályázat 3. díj

 

MŰVEK KÖZGYŰJTEMÉNYBEN: 

Hatvany Lajos Múzeum, Hatvan: Nap, Hold, Életfa

 

CSOPORTOS KIÁLLÍTÁSOK 

A Szécsényi Őszi Tárlaton "Álomhajó", és "A közép fehér virága" című képeim láthatók november 5-től 2010. január 30-ig. 

A Szurdokpüspöki Általános Iskolában szintén az Athéné Műhelye Utazó kiállításon több képem is látható. 

Egy évig az országban változó helyszíneken a Fényecset Természetfotós Napokhoz kapcsolódó pályázat utazó kiállításán két képpel veszek részt. 

Az Amator Artium Országos Képző- és Iparművészeti Kiállítás Esszencia Tárlatának vándorkiállítása október 17-én 16.00 órakor nyílt Kiskunfélegyházán a Móra Ferenc Művelődési Központban. Ezen "Dédszüleim" című képem látható.

 

Önálló kiállítások:

Csurgó, Debrecen, Dortmund, Dunaújváros, Hajdúszoboszló, Kaposvár, Kecskemét, Pásztó, Úny(Manicheus szimpozion), Hatvan, Salgótarján, Szolnok

 

Képeim világszerte megtalálhatók magángyűjteményekben: Belgium, Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Svájc, Németország.

 

Könyvillusztrációk:

Bíró Lajos: Kerek Isten Fája (borító is)

Bíró Lajos: Magyar Éden (belső borító)

Bíró Lajos: Ősmesék

Héty Péter: Hív a szív (versek)

Temesvári Gabilla: Mitikus állatok (27. oldal)

Tóth Tibor: Manicheizmus (ennek a könyvnek az előszavát is én írtam)


Szerkesztés dátuma: kedd, 2012. augusztus 28.
Nézettség: 1,305 Kategória: Képzőművészek » Festőművészek
Előző cikk: Bottlik Tibor Következő cikk: Bozóky Mária


   







Tetszik  




Képek


Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: