Nádor Péter


Nádor Péter

1976. április 29-én születtem Budapesten. Csak foltokat láttam (fejjel lefelé és homályosan.) Pár hét alatt megtanultam látni. Kontúrossá vált a környezetem.

Polgári családban cseperedtem egy dél-budai lakótelepen. Szüleim megadtak minden lehetőséget a kibontakozásra. Nyolcéves koromban beírattak szolfézsra. Év végén a tanár közölte anyukámmal, hogy engem nem ismer. Nem jártam be. Volt, ami jobban érdekelt.

Gyermekkoromban szemüveget írtak fel nekem. Nem váltottuk ki. Azóta is jól látok.

Édesanyám vidéken nevelkedett. Ő az egyetlen humán beállítottságú könyvelő. Édesapám a belvárosban nőtt fel, villamosmérnök. Mindig megkérdezte, kész-e a leckém. Most már tudom, hogy az én érdekemben. Nővérem pedagógus.

1984-1994 Általános- és középiskolai éveim alatt a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola Szobrász Tanszékének a növendéke voltam (1984-1994), ahol mesterem Ócsai Károly volt. Károly bácsi szemléletet adott, amit akkor nem értettem. Azóta is ebből élek. Örülnék, ha látná, hogy most már tudom.

1990 – 1994 A budapesti Kempelen Farkas Gimnáziumban tanultam. Nem kaptam sokat. Ezzel motiváltak a siker keresésére.

1994 és 1995-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskola Szobrász Tanszékére felvételiztem. Azt már tudtam, hogy mit nem szeretnék csinálni, de azt még nem láttam, hogy mit akarok. Nem vettek fel. Jól tették.

A Magyar Iparművészeti Egyetem ipari formatervező szakára 1998-ban vettek fel. Nem jártam be az iskolába. Tanáraim előtt link alaknak látszottam. Éjjel-nappal dolgoztam, tehát éjjel-nappal tanultam.

2005-ben diplomáztam, 2006-ban védtem meg szakdolgozatomat másodszakirányomon, a design menedzser szakon.

1999-től 2010-ig reklámügynökségeken dolgoztam mint art director. A Sylva Reklámügynökségnél 9 évig voltam művészeti vezető. Feladatom volt, hogy úgy tudassak, ahogy még nem látták.

2003 óta festek. Feladatom, hogy úgy láttassak, ahogy még nem tudtak.

2007 novemberében Dr. Csernus Imre A nő című könyvében debütáltak a festményeim. Csernussal történt közös munka meghatározóan hatott gondolkodásomra. Többet tudok.

Most este van. Sötét. Látok.

Most nappal van. Világos. Láttatok.


Szerkesztés dátuma: kedd, 2012. október 30. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,784 Kategória: Képzőművészek » Festőművészek
Előző cikk: Munkácsy Mihály Következő cikk: Nagy Balogh János

Forrás:
peternador.com


   












Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: