Marosvári Attila


Marosvári Attila

1970-ben születtem Budapesten. Gyerekkorom óta szeretek rajzolni és festeni, rajztudásomat autodidakta módon fejlesztettem. Önképző módon különböző szakkörökben tanultam rajzolni, festeni és mintázni. Ezen kívül komoly segítséget jelentett a szülői háttér, mivel édesapám szintén festőművész. Első időben, az általa vezetett szakkörben tanultam, az évek során folyamatosan segítette munkámat, rajzaimnál korrigált és a mai napig gyakran ellát szakmai tanácsokkal. Kétszer részt vettem a nyári Gyulai Művésztelepen, ahol szinte gyerekként testközelből figyelhettem a képzőművészek munkáját. Nagy hatással volt rám az amerikai fotó-realista festészet, hazai viszonylatban pedig a Gyulai Művésztelep festőinek színvilága, pontossága, a realista felfogásmód és a naturális ábrázolásmód. 

Kedvelt témám a növények és állatok aprólékos, naturalisztikus, már-már fotószerű ábrázolása. A világ természeti kincseire, sebezhetőségére élővilágunk bemutatásával próbálom felhívni a figyelmet. Hiszem, ha az emberek rácsodálkoznak természeti környezetünk szépségeire, akkor nem csak a haszon forrását látják benne, s így megállítható, - vagy legalább lassítható - pótolhatatlan értékeink pusztulása. Szeretnék festményeimmel hozzájárulni az ártatlan és kiszolgáltatott növény- és állatvilág bemutatásához, megmentéséhez.

Az emberi tudás, képzelet vagy technika képtelen volt az évezredek során olyan forma- és színvilágot létrehozni, mint amit a természet, Isten megalkotott az évmilliók alatt. A Föld felszíni formái, a növény- és állatvilág olyan meghökkentő színeket és formákat produkál, hogy nincs is szükség annak átdolgozására, újrafogalmazására vagy bármilyen leképezésére. Szinte minden eddigi ember alkotta tárgy vagy műalkotás - valamilyen formában ugyan, de - ötletet merít a természetből. Szeretem a színharmóniát, a formaváltozatosságot, amibe bárhol belebotlik az ember, ha kiteszi a lábát a természetbe. 

Főként akvarell és olaj technikával dolgozom, amely lehetővé teszi a felületek anyagszerű megjelenítését és a fényviszonyok valószerű vagy fotószerű ábrázolását. Technikailag néhol élethű, néhol fotószerű megoldásokra törekszem. Egy képen belül izgalmasnak találom például a fotótechnikából, mélységélességből adódó pontos, részlet gazdag ábrázolás váltakozását vagy akár ellentétét az elmosódott, homályos részekkel. Esetenként az emberi szem által pontosan nem látható parányi részletek felnagyítását festem meg, melyhez a makro fotózás technikáját hívom segítségül. Máskor egy általam fontosnak vagy érdekesnek tartott pillanat lendületét, hangulatát, színeit és formáit szeretném az emberek elé tárni.

Eddig több közös kiállításon is részt vettem, nagy megtiszteltetés számomra, hogy Molnár-C Pál Baráti Kör kiállításain meghívott vendégként kiállíthattam nagynevű elődök és kortárs festőművészek társaságában.

 


Szerkesztés dátuma: szombat, 2013. január 5.
Nézettség: 1,230 Kategória: Képzőművészek » Festőművészek
Előző cikk: Márkos András Következő cikk: Marscher Róbert

Forrás:
www.festomuvesz.hu


   








Megjegyzések

Bognár Hajnalka
vasárnap, 2013. január 20. 20:34
A Békafit feltétlen meg kell mutatnom Levinek :-)




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: