Szklenár András


Szklenár András
Kifeslett az idő szövete
/Ajánlás Szklenár András képeihez/
 
Évszázadok, évezredek festészetének, grafikáinak időszövetén át láttatja a világot a pásztói származású, ám ma már leginkább Budapesten, vagy Európa és az amerikai kontinens több nagyvárosában alkotó Szklenár András. A reneszánsz ember ezredvégi megtestesítőjeként egyetemeset akar kifejezni. Történelmi és művészeti korok ismeretében vall a szépségről, érzéki ecsetvonásokkal érint tájat, testet és jelenít meg eszmét.
 
Pásztón született 1957-ben, gyermekkorának első emlékei oda kötik. Érettségi után a Testnevelési Főiskola következett, de később meggondolta magát és plakátfestőként helyezkedett el. Munkájában és minden szabad idejében a rajzolás és festés lehetőségeit kutatta. Témái közt megtalálni a pusztuló élővilágot éppúgy, mint az ókori görög kultúra bölcseletének, harmóniateremtésének igényét. Termékeny alkotó, aki biztos ecsetvonásokkal fest tájat vagy portrét. Kedves motívumai a női akt, a portré, az állat- és növényvilág.
Tisztában van vele, ha jó a kompozíció a kép félig készen van. A többi már a tartalom, a forma, az irodalom; a színekkel felöltöztetés pedig maga a zene. Alkotásainak ugyanis magasan szárnyaló ritmikája és színdinamikája van.
Képei természetelvűek, mégis látomáson alapulnak. Ettől aztán több is, mint a valóság művészi megfogalmazása, mert téma és szín egymásba áthatóan érdekfeszítően vibrál.
Ezért ámul a néző képeit látva és csodálja, hogy mire képes a művészi agy, a kéz és a festék.
Több díjnyertes munkája a magyar történelem, irodalom nagyjait ábrázolja. Olyan honfitársakat állít példaként, akiknek élete, gondolkodása jelzőköveknek tekinthető.
„A mag” című sorozatában megfestette Nagy László, Zelk Zoltán, Juhász Ferenc, Korda Sándor, Major Tamás portréját is.
Kossuth huszárjai című alkotása elnyerte a Nationality Broadcasting Network Televízió és WKTX 830 Am Rádió (USA) által az 1848-49-es szabadságharc és forradalom 150. évfordulójára kiírt pályázat első díját.
Szklenár András széthullott tükörcserepekként rakja össze a világot. Megfeslett időszöveten át mutatja meg azt, ami fontos.
Legújabb képegyüttese, a festő által oly találóan elnevezett „Talált képek” címet viseli.
Ezek a festmények tulajdonképpen egy képzeletbeli rekonstrukciós folyamatot láttatnak. A múlt homályába vesző élet mozzanatai, s azt finoman, sejtelmesen visszaidéző festői stílus ez.
Szklenár András hazánk határain belül és kívül is rendszeresen kiállító művész.
Önálló kiállítása volt Budapesten ( Gellért Szálló, Nemzeti Szálló, Liget Szálló, Hotel Hilton Casino), Pilismaróton, Esztergomban valamint Svájcban (Basel, Schlieren), Ausztriában, Németországban, az Egyesült Államokban (Detroit, Chicago) és Kanadában (Ottawa)
A festészet mellett reklámgrafikái tervezéssel és arculatterv-készítéssel is foglalkozik.
Grafikáit és festményeit végtelen humánum hatja át, melynek láttán a néző felszabadult optimistává válik, s szívében kisüt a nap.

 

Kesztűs Ferenc grafikus-és festőművész , Tácsik János festőművész, Vezekényi György író


Szerkesztés dátuma: szerda, 2013. február 6. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 2,336 Kategória: Képzőművészek » Festőművészek
Előző cikk: Szirmai Zoltán Következő cikk: Szklenár László

Forrás:
www.festomuvesz.hu


   







Tetszik  





Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: