Simányi Dorka


Simányi Dorka
1959. április 2-án születtem Budapesten. (csak azért nem elsején, mert a mamám nagy erölködés árán visszatartott) Művészi hajlamaim már igen korán megmutatkoztak, 2 éves koromban meglocsoltam anyám zongoráját.
 
Később, úgy 3 évesen fordultam az avantgard felé, és előszeretettel csináltam a virágcsokrokból puszta szárakat. Szegény filodendron is megszenvedte az elképzeléseimet, de ezt rendszeresen a húgomra fogtam.
 
A környezetem nehezen tolerált, így igen gyorsan kellett cselekednem ha valami új dolgot akartam létrehozni.. 10 évesen szereztem egy doboz piros festéket, és amikor senki nem volt otthon, befújtam vele a fehér ajtókereteket. Én nagyon elégedett voltam, és még ma sem értem, miért is tört ki a botrány.
 
Ekkor már kezdtem a zenét is a magaménak érezni, így kedvenceim is megörökítést igényeltek. Mindezt a fehér bérház 3. emeletén az ablakból lógva festettem fel a ház falára. Anyám azt mondja, azért tiltotta meg, hogy kinyissam az ablakot, mert attól félt kiesem, de én tudom, hogy csak utálta Mick Jaggert.
 
Később kitaláltam, hogy be kell törnöm az üvegajtót, mert az elég szép látvány lehet, ahogy megreped az üveg. 1 hétig minden nap sikerült ezt olyan gyorsan végrehajtanom, hogy senki nem vette észre. .Sajnos ennek is anyám vetett végett, mert kezdte utálni, hogy az üveges mindennapos vendég lett.
 
Már 12 éves voltam, és még mindig nem találtam meg önmagam. Hát jó, akkor ,éljen a lakberendezés. Előszeretettel rendeztem át a szobákat, és nagyon örültem, hogy ha hazaérek a suliból, majd valami újat találok.. Sajnos mindannyiszor csupán csak egy levél fogadott, amiben megkértek, hagyjak fel ezzel a tevékenységemmel, mert majd bele döglenek, amíg mindent a helyére tolnak.
 
Nem maradt már más, csak a divattervezés. Nem tudom ma már az okot, de kifordított ruhákban kezdtem el járni. A nadrágzsebek kívül voltak találhatók, és valahogy lógtak a cérnák belőlem. Én azt hiszem nagyon eredeti voltam, de ezt a környezetem inkább csak elnéző mosollyal kontrázta.
 
Hát elég viharos volt a gyermekkorom.. Arra kérdésre, hogy mi szeretnék lenni, ha megnövök, mindig igen határozottam azt feleltem: anyuka. Mert bár a mamám sok mindent nem értett, azért én nagyon szeretem.
 
Jártam ám iskolába is, tudok írni és olvasni. Adtak diplomát is érte. Tudok még szoba festeni, tapétázni, kötni, varrni, főzni sütni, villanyt szerelni, kereket cserélni,
 
Rézkarcot nyomni, szitázni, a grafika és reklám minden területén otthon vagyok, szóval amit két kézzel meg lehet csinálni, azt én megtudom.. Ezzel szemben ne is kísérletezzél nekem bonyolult matematikai számításokat feladni.
 
Mindent kipróbáltam ami csak az utamba került, vágyaimat is csak olyankor ismerem fel, ha valamibe pont belebotlom, és abból -azzal -azért.. valami létrehozható.
 
Amíg a saját gyerekem iskolákba járt, volt egy reklámgrafikai stúdióm Budapesten. 10 éve utazunk, végiglaktuk Európát. Jelenleg Spanyolországban élünk..
 
Tervek? Minél többet látni, élni, érezni.
A képek az utazások során készültek.
Megrendelésre festek és rajzolok, fotó után, vagy elképzelsére, bármilyen festékkel.

Szerkesztés dátuma: szerda, 2013. május 22. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 1,495 Kategória: Képzőművészek » Festőművészek
Előző cikk: Sikuta Gusztáv Következő cikk: Simmer Sándor


   







Tetszik  





Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: