Retek László


Retek László

Padén [vajdaság,Szerbia] élek és alkotok. Autodidakta festőművész vagyok. 1986-ban befejeztem a Műszaki középiskolát. 1986-1987 közt sorkatona voltam.

1988 óta foglalkozom festészettel. 1993-tól öt nyáron (1993-1997) részt vettem a temerini "TAKT" (Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor) munkájában. Ott tanultam meg az alapokat, azonban a többi tudnivalót főleg önerőből sajátítottam el. A táborban való részvétel számomra meghatározó élmény volt. Az ott szerzett tapasztalatok és az alkotás öröme nagy hatással voltak rám, amiből a későbbiekben mindig tudtam erőt meríteni a további munkához. Akkor elköteleztem magam a művészetnek.

1993-tól évekig tagja voltam a nagykikindai "LIVAC" művelődési egyesületnek, ahol több csoportos tárlaton vettem részt.

1996-ban néhány művészetkedvelő barátommal szülőfalumban megalakítottuk a Takáts Rafael Magyar Kultúrkört, ahol fő célunknak a magyar hagyományápolást tűztük ki, de alkalmanként egy-egy képzőművész is kap kiállítási lehetőséget az egyesület székházában. 1997- 2003 közt az egyesület elnöke voltam és most is aktív tagja vagyok.

Ami a munkáimat illeti a legelején tájképeket festettem, majd hamarosan egy rövid kitérőt tettem a szürrealizmus és az absztrakt világába. A 90-es évek közepétől a figuratív festészet kezdett el érdekelni. Főleg az úgynevezett hétköznapi témákat festettem, mint zene, a tánc, a női akt.

2010-től egy új sorozaton dolgozom, amelyen az absztrakt expresszionizmus jegyei fedezhetőek fel. Itt kedélyállapotomtól függően a mű elkészülésének idejében a rejtett vagy nem rejtett szavak és mondatok és az azokat utánzó kalligrafikus vonalvezetések, gesztusok, ecsetírások együtt az én személyes írásommá válnak. Ezekbe a képeke próbálom belevinni indulataimat, hangulatkitöréseimet ahol a fő hangsúly a lendületes ecsetjárásokban van.


Szerkesztés dátuma: kedd, 2013. augusztus 13. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 1,568 Kategória: Képzőművészek » Festőművészek
Előző cikk: Rényi Tibor Következő cikk: Réth Alfréd

Forrás:
laszloretek.com


   







Tetszik  




Képek


Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: