Péter László


Péter László

PÉTER LÁSZLÓ

Gömör megye lankás dombjai között fekvő kis faluban, Serényfalván láttam meg a napvilágot.Itt sirtam bele - némi hideg- meleg vizes edzés után-, a tej és friss széna illatú levegőbe 1949 augusztusában.

Az általános elvégzése után a Putnoki Gimnáziumban érettségizem, majd a sors a vegyipar felé terelt, vegyész lettem.

Emlékeim között kutatva lehettem olyan 8-10 éves amikor egy verőfényes nyári napon a déli napsugár áttörve az udvarunk nagy részének hűs árnyékot adó eperfa lombjai között, s bevilágitott a bejárati ajtó üvegén keresztül a konyhába, a látvány teljesen lenyűgözött, bűvöletbe ejtett.

A hosszú tenyérnyi széles fénycsóvában ezernyi porszem lebegett. Rezgéseivel hivta fel figyelmemet a fény és árnyék játékára, a képalkotásra. Elkezdtem rajzolgatni, elősször csak grafit ceruzával, majd kamaszkorom vége felé, mikor rájöttem, hogy igy ki tudom fejezni elvontabb gondolataimat is, csináltam tusrajzokat, kollázsokat. Autodidaktaként képezve magam sajátitottam el a festészet különböző technikáit. Majd a természet egyik legtökéletesebb formáiból elpusztult csigák és kagylók házaiból csináltam aplikációkat. Az egyik ilyen aplikáció az "Európa elrablása" c. készitése közben (anyaga: csiga ,kagyló, kakas sarkantyú, deszkára aplikálva) már figyelembe vettem a fa erezetét és ez igy a kompozició részévé vált. Ez után kezdtem figyelni és keresni az érdekesebb rajzolatú deszkákat. Ezek lecsiszolása után minimális korrekcióval, törekedve arra, hogy ne csak én lássam a fába záródott fények és árnyak játékos kiszabadulását, amit a fa erezete, göcsei és kuszált szálai képeznek, hanem a kedves érdeklődőket is részeseivé tehessem annak a boldog pillanatnak, mikor felismerem azt.

 

Öko ikonoknak neveztem el műveimet, utalva egyrészt a természet alkotta vonalakra, formákra, amit a faapritó fűrész véletlenszerűen hozott a felszinre, valamint fatábláim egyetemes - talán kissé profán (?!) - misztikus témáira.

Egy Túlzott csiszolás már eltűntetheti , vagy jobb esetben teljesen új dolgot hozhat a felszinre.

 

Ezek a Minimal Art műfjába tartozó alkotások, sajnos - vagy Hála Istennek - még számomra is egyszeri és megismételhetetlenek.

 

A Putnoki Tóth Ede Alkotókör és a Budapesti Cserhát művészkör tagja vagyok, öko ikonjaimmal több magyarországi kiállításon vettem részt, külföldön francia országban volt egy közös kiállitásom.Első önlááó kiállításom Sajószentpéteren a Lila galériában volt megrendezve, Ad Arobres cimmel. Népművészeti díj tulajdonosa vagyok.

 

Köszönettel veszem kedves érdeklődésüket, és remélem sikerült figyelmüket új dimenziók felé terelni.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. október 6. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 1,700 Kategória: Képzőművészek » Festőművészek
Előző cikk: Perlrott-Csaba Vilmos Következő cikk: Petky Péter


   







Tetszik  





Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: