Németh Klára


Németh Klára

Művészeti tanulmányaimat a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában kezdtem, majd a Pécsi Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakán szereztem diplomát.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Festő Szakosztályának vagyok tagja.

Tűzzománccal 1981 óta foglalkozom.

Egyéni és csoportos kiállításokon szerepeltek munkáim-Magyarországon, Ausztriában és Olaszországban.

 

TARJÁN TAMÁS: Buborék

Németh Klára képeiről

Németh Klára figurális munkáinak legfőbb szereplője a bohócruhába bújt, bujtatott ember, néha emberpár. Amint tapasztaltam, az érdeklődő közönség szeretete is leginkább ezeket a képeket övezte. Valószínűleg ezek sugallják a legközvetlenebb, legegyértelműbb tartalmakat-arról a 20.századi magánosságról, búról, mélabúról, melyet groteszkum is csipkéz. Való igaz-sok motívumkutató és szimbólumtudós megállapította: a clown a modern művész önarcképe. S általában tán a modern emberé is.

Németh Klára nyúlánk clownjai vertikálisan vagy átlósan uralják az ábrázolásokat. Övék a tér.Semmi el nem vonja róluk a figyelmet. Kecses, légies, szinte mindig szép emberek.Mégis, abban a tágasságban és ürességben, melyben egyedül (értsd akár:párként) vannak jelen, nem lelik a helyüket. Szépségük az árvaság szépsége.Kívül nincs is mit nézniük. Németh Klára majdhogynem összes bohóca, clownja: mindegyik pepita ruhás férfi és nő, valamennyi Pepito és Pepita lehunyja a szemét. Csukott szemük: mint beforradt, szép vonalú seb. A nem- nézés villámzára. Pontosabban:e képek hősei befelé néznek. Lelki tájaikon mi húzódik?-csak ők tudják. A művek pedig azt sugalmazzák a befelé-tekintés komolyságával, már-már derűjével, hogy e tekintet, önnéző vizsgálat nélkül nem is érdemes élni.

Aki a clown-képektől a kör-képekig bejárja Németh Klára képeinek körét, hogy végül megálljon egy szemrés, egy kézfej, egy kapu, egy buborék előtt, az elgondolkodik, s bólint: Németh Klára is azt a tudást kapta s adja tovább ajándékba, hogy minden porszemben egy néma dal van.

 


Szerkesztés dátuma: szombat, 2014. október 11. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 2,126 Kategória: Képzőművészek » Festőművészek
Előző cikk: Németh József Pál Következő cikk: Németh Miklós

Forrás:
www.nemethklara.hu


   







Tetszik  




Képek


Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: