Meixner Etelka


Meixner Etelka

A Herendi Porcelánmanufaktúra tervezőművésze.

1978-ban született Siófokon, 2002-ben szerzett diplomát a Magyar Iparművészeti Egyetemen Schrammel Imre tanítványaként. Pályafutása a Herendi Porcelánmanufaktúrához fűződik, itt készítette diplomamunkáját, ahol ez után munkába is állt.

A Herendi Porcelánmanufaktúra nem csak a magyar örökség része, hanem a világon egyedülálló kultúrkincs is: a nyers porcelánmassza megmunkálásától a formázáson, öntésen, égetésen keresztül a festőecset utolsó simításáig minden kézi úton történik mind a mai napig. A hagyományos eljárást ugyanakkor progresszív formai újításokkal ötvözik Herenden, évente mintegy 360 új fejlesztés, tárgy, forma és minta fejlesztése kezdődhet el a tervezőművészek munkájának eredményeként.

Több új figura, dísztárgy, és számos hagyományos dekoráció újrafogalmazása fűződik a nevéhez. Munkássága nyomán a Herendi Porcelánmanufaktúra klasszikus termékei mellett megjelentek az új felfogású, formabontó, úgynevezett designer darabok is, amelyek elsősorban a fiatalabb vásárlók tetszését nyerték el. A herendi porcelánok így az átvilágított (litofán) lámpákkal, nagy méretű vázákkal és egyéb dekortárgyakkal ismét bekerülhetnek a fiatalok átgondoltan – gyakran szakember segítségével – berendezett otthonaiba. Herend számára készült darabjaira felfigyeltek külföldön: sárkányfiguráját 2012-ben a Vogue magazin ünnepi ajándéknak javasolta. Művészeti felfogása egyébként is rendkívül szerény és alázatos, úgy véli, nem az alkotót, hanem az alkotást kell, hogy ismerjék, megismerjék, az igazi művészetben az ihlet és a kész mű közé nem állhat az alkotó hiúsága.


Szerkesztés dátuma: szerda, 2015. május 13. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 1,435 Kategória: Képzőművészek » Festőművészek
Előző cikk: Medveczky Jenő Következő cikk: Melegh Gábor

Forrás:
www.meixneretelka.hu


   







Tetszik  





Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: