Magyar hírességek - Legolvasottabb cikkek

   

Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Veres Amarilla
Sportolók » Magyar paralimpikonok
Rio de Janeiro, 2016. szeptember 16., péntek (MTI) - A Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Veres Amarilla összeállítású magyar válogatott bronzérmet szerzett a kerekesszékes vívók női párbajtőr csapatversenyében a riói paralimpia csütörtöki napján.
Csokonai Vitéz Mihály
Írók, költök »
  Csokonai Vitéz Mihály (1773-1805)   Debrecenben született 1773. november 17-én.   Apja Csokonai József borbély-sebész, anyja Diószegi Sára, szűcsmester lánya. 1780-tól a debreceni Református Kollégium tanulója. 1785-ben iskolai gyakorlatként megírja első verseit. Tanára, Háló Kovács József felismeri költői tehetségét.
Krajnyák Zsuzsanna
Sportolók » Magyar paralimpikonok
Rio de Janeiro, 2016. szeptember 14., szerda (MTI) - Krajnyák Zsuzsanna bronzérmet nyert a kerekesszékes vívók A sérültségi kategóriájának tőr egyéni versenyében a riói paralimpia szerdai napján.
Kabos Endre
Sportolók »
(Nagyvárad, 1906. november 5. – Budapest, 1944. november 4.) háromszoros olimpiai bajnok vívó.   Banktisztviselőként 1926-tól a VAC (Vívó és Atlétikai Club), majd 1930-tól a Tisza István Vívó Club vívója volt. 1934-ben az Egyesült Izzó főtisztviselője lett és sportpályafutását az UTE (Újpesti Torna Egylet) vívójaként folytatta.
Ackerman Éva
Képzőművészek » Festőművészek
1938-ban született Miskolcon. Már gyermekkorában legkedveltebb elfoglaltsága volt a rajzolás, festés. Az Egri Pedagógiai Főiskola Rajz Szakán került először irányítás alá. Mestere Jakuba János festőművész volt. 1960-1968 között az iskola rajztanára volt. A budapesti Fáklya Klubban több kiállításon vett részt.
Olosz Ella
Iparművészek » Textilművészek
Olosz Ella (Keresztvár, 1937. január 3. – Kovászna, 1993. február 7.) erdélyi magyar textilművész, néprajzkutató. Olosz Katalin nővére, Gazda József felesége. Vonzalmát a szövéshez édesanyjától, Bertha Irmától örökölte, aki a háromszéki hagyományoknak megfelelően a családi otthon minden textilszükségletét maga szőtte.
Capa Robert
Képzőművészek » Fotóművészek
CAPA, Robert, eredetileg FRIEDMANN Endre Ernő (Budapest, 1913 – Thai Binh, Vietnam, 1954) fényképész, a XX. század egyik legjelentősebb fotoriportere. Haditudósítóként részt vett a spanyol polgárháborúban (1936), a japán-kínai háborúban (1938). A második világháború során a Life magazin tudósítójaként bejárta az afrikai és az olaszországi hadszíntereket.
Lugosi Béla
Művészek »
1882. október 20. Lugos, Magyarország-1956. augusztus 16. Los Angeles, California, USA Blaskó Béla, Blaskó István banktisztviselő negyedik gyermekként született Lugoson. Édesanyja Vojnich Paula (Paula de Vojnich), mint háztartásbeli gondoskodott a négy gyerekről. 12 éves korában, apja kemény szigorától egy veszekedés kapcsán menekült el otthonról, megszakítva iskolai tanulmányait.
Biacsi Ilona
Sportolók » Magyar paralimpikonok
Paralimpia: újabb ezüstérem! Biacsi Ilona fantasztikus futása 1500 méteren Biacsi Ilona ezüstérmet szerzett a riói paralimpián női 1500 méteres síkfutásban – a T20-as kategóriában. A magyar sportoló a magyar küldöttség 15. érmét szerezte Brazíliában.
Simon Ferenc
Képzőművészek » Festőművészek
Gazdagnak és szabadnak születtem, mert eszmélésemmel nekem tárult ki az alföldi táj, változó színeivel, földszagával, részévé váltam, mint a vad, a nádas, a fehérlő szik és a ragadós sár. Enyém lett a nyári ég, enyém a végtelen hómező, s lesz végül a hazai rög. Az égi, földi csodák elvarázsolnak, a festészet számomra eszköz a szépség és szeretet dícséretére.

1855 cikk | 11 / 186 oldal