Magyar hírességek - Legolvasottabb cikkek

   

Legeredményesebb magyar versenyzők
Sportolók » Legerdeményesebb versenyzők
Sportösszefoglaló rovatunk a magyar sport legeredményesebb versenyzőit gyűjti egy csokorba. A nemzetközi versenyeken szerzett dobogos helyezések olyan pillanatok amire visszaemlékezni kellemes kötelességünk. A sportban, a mindenkori játékszabályok keretei közt, figyelemre méltó teljesítménnyel szerepeltek a magyarok.
Konok Tamás
Képzőművészek » Festőművészek
A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar festő- és szobrászművész. A magyar festészetben és relief épületszobrokban a geometrikus absztrakció markáns képviselője, aki gyakran megküzd a művészet értelmének témájával, ugyanekkor színezett, vékony vonalakból építkező alkotásai lírai oldottságot jeleznek.
Polányi János
Nobel-díjasok »
(John Polanyi) (Berlin, 1929. január 23.), Nobel–díjas vegyész.Magyar zsidó szülők gyermekeként született Berlinben. Apja a neves polihisztor, Polányi Mihály, nagybátyja pedig Polányi Károly gazdaságtörténész, szociálfilozófus, társadalompolitikus. Iskolai tanulmányait Németországban kezdte. A család a nácizmus térhódítása elől 1933-ban Manchesterbe költözött.
Almásy György
Felfedezők, utazók »
Zsadányi és törökszentmiklósi Almásy György (Felsőlendva, 1867. augusztus 11. – Graz, 1933. szeptember 23.) Utazó, Ázsia-kutató, állattani és néprajzi gyűjtő. Almásy László Afrika-kutató édesapja.Édesapja, Almásy Ede, alapító tagja volt a Magyar Földrajzi Társaságnak. Almásy György a grazi egyetemen szerzett – társadalmi rangjához illően – jogi doktorátust.
Kosztolányi Dezső
Írók, költök »
Kosztolányi Dezső (1885-1936)   Vannak versolvasó emberek, akik a magyar költészet gazdag egészéből Kosztolányi Dezsőt szeretik legjobban; még olyan is akad, aki azt állítja, hogy ő a legnagyobb magyar költő.
Neumann János
Tudósok, feltalálók »
(Budapest, 1903. december 28. – Washington D.C., 1957. február 8.) magyar származású matematikus, a modern számítógép atyja."Neumann észjárását ismerve néha eltűnődöm, hogy nem egy magasabb rendű faj egyik képviselőjével állok-e szemben, aki nem is ember, hanem félisten, de olyan alaposan kiismerte az embert, hogy tökéletesen utánozni tudja.
Arany János
Írók, költök »
Gyermek- és ifjúkora   Arany János 1817. március 2-án született Bihar megyének ma Romániához tartozó, Nagyszalonta nevű községében. Apja, Arany György olyan családból származott, amely Bocskaitól kapta a nemességet, a hajdúk letelepítésekor. Arany János születésekor Arany György és Megyeri Sára már egyáltalán nem fiatal.
Hevesy György
Nobel-díjasok »
(született Bischitz György, Budapest, 1885. augusztus 1. – Freiburg im Breisgau, 1966. július 5.) magyar vegyész, kifejlesztett egy radioaktív jelző módszert, amellyel kémiai folyamatokat lehet tanulmányozni: például állatok metabolizmusát.Magyar zsidó származású, kikeresztelkedett családban született.
Benedek Elek
Írók, költök »
  Benedek Elek (1859–1929)    Benedek Elek a mesék, a mondák és a balladák földjén született Székelyföld egy kis falujában Kisbaconban. A költő így ír Kicbakonról önéletrajzában az Édes anyaföldemben: ( http://www.magyarvagyok.com/konyvtar/Edes-anyafoldem-14623/ ) „ Az én falum szinte félve húzódik meg a Barót-patak jobb és bal partján, igen szűk völgyecskében.
Csontváry Kosztka Tivadar
Képzőművészek » Festőművészek
(eredetileg Kosztka Mihály Tivadar; Kisszeben, 1853. július 5. – Budapest, 1919. június 20.) magyar festő.Gyógyszerész volt, s csak 41 éves korától tanult rendszeresen festeni. 1894-ben fél évig Münchenben Hollósy Simon növendéke, majd 1895-től Karlsruhében, Düsseldorfban és Párizsban képezte tovább magát, de lényegében autodidakta volt.

1855 cikk | 3 / 186 oldal