Magyar hírességek - Legújabb cikkek

   

Bakó László
Képzőművészek » Szobrászművészek
A MŰVÉSZET FILOZÓFIA, A MŰ A DISSZERTÁCIÓJA 1949. január 28-án születtem Bátán. Kisgyermekkori élményeim Nagymányokhoz kötődnek. Iskoláimat Szekszárdon kezdtem, ahol szüleim is születtek és tanultak. A Garay János Gimnázium matematika-fizika tagozatán érettségiztem. A kőfaragásban a legtöbbet a Süttőn tanultak jelentik nekem. 1980-tól Várdomb a világ közepe számomra.
Adorjáni Endre
Képzőművészek » Szobrászművészek
Érettségizik a marosvásárhelyi művészeti középiskolában, tanára Hunyadi László szobrászművész. Államvizsgázik a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán, Vetró Artúr csoportjában 1973-ban.   1973-1976 között a Gyergyó-Ditrói Líceumban tanít. 1976-1989 között Csíkszeredán él és tanít a 2. sz. Ipari Líceumban, a Matematika-Fizika Líceumban, és 10. sz.
Végh András
Képzőművészek » Festőművészek
Festő, grafikus. Tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte 1967-ben. Mesterei: Kmetty János és Bernáth Aurél voltak. Több tucat hazai és külföldi kiállításon (Műcsarnok, Vigadó Galéria, Magyar Nemzeti Galéria, Olasz Kulturális Intézet, Ernst Múzeum, Iparművészeti Múzeum Székesfehérvár, Székesfehérvár, Salgótarján, Salzburg, Berlin, Párizs).
Vecsési Sándor
Képzőművészek » Festőművészek
Mesterei: Fónyi Géza, Bernáth Aurél, Barcsay Jenő.   1949-1954: Magyar Képzőművészeti Főiskola, mesterei: Fónyi Géza, Bernáth Aurél, Barcsay Jenő. 1959-1961: Derkovits-ösztöndíj; 1960: a Római Magyar Akadémia ösztöndíja; 1963-1964: a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület elnöke; 1964: a Balatoni Nyári Tárlat I. díja, Keszthely; Stúdió '64, a KISZ Központi Bizottság I.
Vágóné dr. Iván Katalin
Képzőművészek » Festőművészek
Vágóné dr. Iván Katalin 1958-ban született Zalaegerszegen. 1976-tól 1981-ig tanult a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem gyógyszerésztudományi karán. 1997-től mint vállalkozó gyógyszerész, saját gyógyszertárát vezeti Szekszárdon. Férjével három gyermeket neveltek fel. Bernadett ismert operett és musical színész, Lóránt informatikus, Péter mérnök.
Szalay Ágnes
Képzőművészek » Festőművészek
1944-ben születtem Baranya megyében Mekényesen. Apám és apai nagyapám is erdész volt, a természet szeretetet génjeimben hordozom. Mekényes és Döbrököz közti több holdas erdőben éltünk, távol mindentől. Szép, de nehéz gyermekkorom volt, hisz erdőben élni a mai korban sem könnyű. Emberpróbáló volt testvéremmel naponta bejárni a kányús, poros utakon, a távoli iskolába.
Takács Béla
Képzőművészek » Festőművészek
Dombóváron születtem 1947-ben. 1961-1965-ig a Pécsi Művészeti Gimnázium növendéke voltam. Érettségi után egy évig a Gyönki Általános Iskolában rajzot tanítottam, 1966 óta élek Szekszárdon. A Képzőművészeti Stúdió alapító tagja voltam, annak minden kiállításán résztvettem. Két alkalommal külföldi művésztelepen is szerepeltem.
Szily Géza
Képzőművészek » Festőművészek
Szily Géza 1938-ban született Tolnán. 1966-ban diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskola festő szakán. Azóta állít ki rendszeresen bel- és külföldön. Különböző festészeti műfajokban és anyagokkal dolgozott, majd festett seccót, tervezett gobelint, olajjal és olajtemperával, a 80-as évektől pedig elsősorban akvarellel dolgozik. A Magyar Vízfestők Társaságának elnöke.
Szijártó Krisztina
Képzőművészek » Festőművészek
1972-ben születtem, Simontornyán élek. Bár művészeti tanulmányokat nem folytattam fogékony vagyok a szépre. A fotózás évek óta kedvenc elfoglaltságaim közé tartozik. Nagyon szeretem a természetet, kedvenc témáim a virágok, az állatok, a természeti jelenségek, a víz, a vízpart. Fotóimmal a természet szépségeit, sokszínűségét igyekszem megmutatni.
Szathmáry István
Képzőművészek » Festőművészek
Tanulmányait Békéscsabán, Abaújszántón és a Sárospataki, Tokaji Művésztelepeken végezte. Mesterei: Fajó János, Mokos József, Tenkács Tibor   Nevéhez fűződik a Telkibányai Művésztelep létrehozása 1977-ben, amelynek vezetője is volt hét éven át. Közreműködésével jött létre az Iregszemcsei Nyári Alkotótábor is 1992-ben.   Többféle izmust és technikát kipróbált.

1855 cikk | 11 / 186 oldal