Magyar hírességek - Legújabb cikkek

   

Pribenszky Mária
Képzőművészek » Festőművészek
Csongrád megyében, Makón születtem. Iskoláimat Makón, majd Szekszárdon végeztem. Szüleim és nagyszüleim is itt éltek, szerették a természetet. az alföldi síkságot. Nagyapám, aki vincellér volt, ő szerettette meg a szőlőt a szüleimmel, majd közvetve velünk, gyerekekkel. Különösen kedvenc helyünk volt a makói Maros part.
Pósa Ede
Képzőművészek » Festőművészek
Pósa Ede a Magyarkanizsa melletti Völgyesen született 1947-ben. A szabadkai Építészeti Középiskola befejezése után Zentára költözött, ahol tagja lett az ottani művésztelepnek, a szabadkai "Q" csoportnak, valamint a belgrádi "Djura Jaksic" képzőművészeti csoportnak.   Tanulmányait az Újvidéki Tanárképző Főiskolán folytatta Ács József festőművész felügyelete alatt.
Pósa Ljubinka (Buba)
Képzőművészek » Festőművészek
Pósa Ljubinka (Buba) az egykori Jugoszláviában, a Tisza-parti Zenta városában született. Méltán mondhatjuk, hogy egy festői, szép városban, hiszen ebben a városban működött az Első Művésztelep is. A művésztelep kiállításai mély nyomot hagytak Pósa Bubában, hiszen már akkor, fiatal korában is érdeklődött a képzőművészet iránt.
Péger József
Képzőművészek » Festőművészek
Középiskolás korában egy rajzával díjat nyert. Zilahy György festőművész Budapestre hívta és az általa vezetett szakkörbe járt. Földmérőnek tanult, majd a Pécsi Geodéziai és Térképészeti Vállalat alkalmazásában számos település térképének elkészítésében tevékenykedett. 1983-tól magánvállalkozó.
Patkós Mária
Képzőművészek » Festőművészek
Pálfán születtem, azóta is itt élek. Szüleimtől örökölt művészi hajlamom először a szakmunkásképzőben - ahol fodrásznak tanultam - mutatkozott meg, ott szerettem meg a rajzolást. Akkoriban sokat grafikáztam és karikatúrákat készítettem. A művészi hajlamomat a szakmámban kiélhettem.
Oszoli Piroska
Képzőművészek » Festőművészek
Dunaföldváron születtem, élek és dolgozom. Rajztanár-festőművész vagyok. Az idős korosztályhoz tartozom. Aktívan az ötvenes évektől dolgoztam. Eleinte a megyei közös kiállításokon vettem részt, majd 1969-től Budapest, Százhalombatta, Szekszárd, Pécs következett. Az előbbi helyeken 4-5 évente jelentem meg anyagommal.
Németh József Pál
Képzőművészek » Festőművészek
1950-ben születtem Mezőkövesden. Szentendrén 1968-72 között végeztem el a katonai főiskolát. A festés, a rajzolás mesterségét 1973-80 között B. Mikli Ferenc festőművész irányításával tanultam Baján a Rudnay Gyula Képzőművészeti Körben. A megszerzett tudást nyári művésztelepeken csiszolgattam itthon és külföldön (Lengyelország, Csehország, Románia ,,Vajdaság” , Horvátország.
Nemessányi Gyöngyi
Képzőművészek » Festőművészek
Nemessányi Gyöngyi tanár, a Garay János Ének-zenei Általános Iskolában tanít Szekszárdon.   "Pasztellképei, grafikái, tűzzománcai nem hivalkodóan újszerűek, de amit és ahogyan megalkot - mind mesterségben, mind esztétikailag egyaránt művészi értékűek. Nőiesen finomak, elegánsak, véletlenül sem harsányak.
Mözsi Szabó István
Képzőművészek » Festőművészek
"...A bajai tanítóképzős évek után művészeti tanulmányaimat Rudnay Gyula bajai képzőművészeti Szabadakadémiáján kezdtem, majd 1948-tól a budapesti Képzőművészeti Főiskolán folytattam. Itt Szőnyi, Barcsay Domanovszky voltak a tanáraim. Mesterem mindvégig Rudnay maradt. Tőle egy életre szóló indítást kaptam: "A művészet nemzetközivé termékenyülni csak a sok-sok nemzetiből képes.
Molnár M. György
Képzőművészek » Festőművészek
Molnár Mózsi György 1932-ben született Faddon. 1954-ben elvégezte a pécsi Pedagógiai Főiskola rajz-földrajz szakát. Tanárai Buday Lajos, Gádor Emil, Soltra Elemér voltak. Példaképe Szőnyi István. Faddon és Tolnán tanított, megyei képzőművészeti előadóként, felügyelőként dolgozott.

1855 cikk | 15 / 186 oldal