Magyar hírességek - Legújabb cikkek

   

Hopp-Halász Károly
Képzőművészek » Festőművészek
Munkácsy-díjas magyar képzőművész díszítőfestő szakon végzett 1965-ben. Azok közé az alkotók közé tartozik, akik nem valamely művészeti egyetem elvégzése után indultak el az alkotói pályán, hanem kizárólag önálló, öntörvényű, tudatos alkotói tevékenységének köszönhetően, a szakma későbbi elismerésével váltak művésszé.
H. Dévai Edit
Képzőművészek » Festőművészek
Tolnán élek, nyugdíjaztatásom előtt tanárként dolgoztam.A festészet iránti szeretet már régóta él bennem, de festeni csak nyugdíjba vonulásom után kezdtem el. Tulajdonképpen három éve foglalkozom vele. Mesterem, tanítóm Cs. Vasváry Ibolya. Általában olajjal fára, néha vászonra festek tájképeket, csendéleteket. Kipróbáltam az akvarellt és az üvegfestészetet is.
Havasi Erzsébet
Képzőművészek » Festőművészek
Egy kis Tolna megyei faluban, Pálfán születtem. A festészettel 1987-ben kezdtem foglalkozni, kezdeti próbálkozásaimat Ballagó Imre, Szakál Antal művésztanárok segítették, támogatták. Kezdettől fogva törekedtem egy sajátos festészet megvalósítására, amit remélek elérni. Festészetemre a legnagyobb hatást a természet szépsége és a nagy festőelődök jelentik, pl.
Határ János
Képzőművészek » Festőművészek
Határ János Faddon született 1924-ben. Első rajzait édesanyja ösztönzésére a Holt-Duna Potyond elnevezésű szakaszáról készítette. Tehetségének kibontakozását Koszta József és Martyn Ferenc segítette. Szerintük Határ János legjobb tanítómestere a természet volt, s a művész belső késztetése is ezt igazolta.
Győrffy József
Képzőművészek » Festőművészek
Dávodon születtem. 1983 óta Pakson élek. A festészet és a rajzolás iránt már gyermekkoromban nagy vonzalmat éreztem. Később is ha tehettem, minden szabadidőmet ennek szenteltem. Művészeti ismeretek és a technikák elsajátításában segítségemre voltak a különböző szakkörök, a tankönyvek és a művésztársak.
Gyenis István
Képzőművészek » Festőművészek
1937-ben Döbröközön születtem. Gyermekkorom óta szerettem rajzolni, festeni. Rajzoltam ösztönzésre, megpróbáltam képzőművészeti iskolában folytatni tanulmányaimat, de felvételem ellenére sajnos körülményeim nem tették lehetővé annak elvégzését. Igy maradt az önművelés, a kiállítások látogatása, a szakirodalom és a kísérletezés.
Guld Mihály
Képzőművészek » Festőművészek
Jelenleg Tolnán élek. Tanult szakmám szerint szobafestő- és mázoló vagyok. A festészettel 1995-ben kezdtem foglalkozni. Főleg tájképeket festek, mert nagyon szeretem a természetet és a vizet. Először csk télen, szabadidőmben festegettem majd egyre inkább úgy éreztem, hogy a szabadidőmet már nem tudom mással eltölteni mint a festészettel.
Grónay Ildikó
Képzőművészek » Festőművészek
1958-ban születtem Alsónánán. Pár hónapos koromban Szekszárdra költöztünk, tanulmányaimat ott végeztem. Már egész kisgyermekként csak a rajzolás vonzott, ez érdekelt igazán. Még írni nem tudtam, de játszás helyett kedvenc időtöltésem a rajzolás volt. Akkor is és még ma is úgy érzem a rajz, a festészet olyan, mint a mese ezerszínű világa.
Gáti Mariann
Képzőművészek » Festőművészek
.."A tornácos fehér falú, népi naiv festményekkel, paraszt-ikonokkal,fa és agyagszobrokkal, mesebeli hangulatot árasztó dédszülői parasztház, a vágyott tiszta forrást sugallja. Gáti Mariann és kedvese, Ragó Károly teremtő világa, több ennél. A zöld fűvű udvar végében ugyanis várja a szépre, a jóra, az igaz mesére vágyó fiatalokat és idősebbeket, a fehérre meszelt sokszemű MESEHÁZ.
Gábori Sándor
Képzőművészek » Festőművészek
Kora gyermekkoromban elkerültem Grábócról, az országot úgyszólván körbe laktam, de mindig arra vágytam, hogy visszajöhessek szülőfalumba. Ez 1965-ben sikerült is. Gyermekkorom óta fogvatart az alkotási vágy. Ha sikerült a falusi út elsimított porába az ujammal vagy egy botocskával lerajzolni azt amit elképzeltem, akkor nagyon boldog voltam.

1855 cikk | 19 / 186 oldal