Hidvégi Máté


Hidvégi Máté

(Budapest, 1955. november 9.) magyar biokémikus, rákkutató, címzetes egyetemi tanár, a világszerte elismert Avemar feltalálója.

Középiskolai tanulmányait az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumban végzte, ahol 1974-ben érettségizett. Ezután a Budapesti Műszaki Egyetemen tanult kémiát, ahol 1978-ban Vegyész üzemmérnök, majd 1980-ban Okl. biológus-mérnök diplomát szerzett. (Budapesti Műszaki Egyetem, Vegyészmérnöki Kar, ELTE Természettudományi Kar, SOTE Általános Orvosi Kar közös képzés). 1978-80 között Népköztársasági ösztöndíjas volt. 1983-tól a műszaki-biokémiai doktor (Budapesti Műszaki Egyetem), 1991-től a kémiai tudomány kandidátusa (Magyar Tudományos Akadémia), 2001-től Habilitált doktor (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), 2003-tól Címzetes egyetemi tanár (Zsidó Egyetem).

1980-83 között a Gabona Tröszt Minőségellenőrzési Osztályán dolgozott minőségbiztosító mérnökként. A BME Vegyészmérnöki Kar Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszékén 1984 és 2003 között dolgozott, ahol 1984-től tanársegéd, 1985-tól egyetemi adjunktus, 1993-tól egyedemi docens. 1988-90 között Hidvégi két évet a kanadai Winnipegben töltött, ahol 1988-89 között a Kanadai Gabona Hivatal Kutatási Laboratóriumának meghívott tudományos munkatársa, 1989-90 között a Manitobai Egyetem, Élelmiszertudományi Tanszék tudományos főmunkatársa. 1991-97 között a magyarországi gyógyszeripari vállalatok részére fejleszt termékeket. 1997-től a Biromedicina Első Magyar Rákkutatási ZRt. munkatársa.

Természettudományos kutatásaiban kezdetben az élet eredetének problémáival foglalkozott. Kidolgozta és publikálta a biológiai mebránok biogenezisének és evolúciójának egy lehetséges útját. Kidolgozta egy hipotetikus őssejt szerveskémiai és reakciókinetikai modelljét. Eredményeire tankönyvek is hivatkoznak. Matematikai modelleket dolgozott ki fehérjék biológiai értékmérésére. Társkutatókkal közösen létrehozott és szabadalmaztatott egy közeli infravörös spektroszkópiai mérésekkel támogatott számítógépes takarmányozási tanácsadó rendszert. Amerikai kutatókkal közösen felfedezett és publikált egy biológiai ritmus-formát, amellyel a magasabb rendű állatok növekedése jellemezhető. Nevéhez fűződik többek között az instantizált gyógynövény kivonatok magyarországi gyártásának és gyógyászati felhasználásának bevezetése és ezzel az ún. gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények egyik első generációjának kifejlesztése. Az Esterin nevű, koleszterin-szint csökkentő tabletta feltalálója. Készítményét - Magyarország mellett - több országban is engedélyezték (USA, Hollandia, Litvánia, Szlovákia, Bulgária, Svédország, Izrael, Ausztria). A találmánya szerinti készítmény hatásmechanizmusa ma már egyetemi tananyag. A haifai Technion Egyetem orvosi karán az Esterin külön kutatómunka és publikáció tárgya. A nazálisan alkalmazható influenza vakcina magyarországi kifejlesztésének egyik kezdeményezője. A Vajmarin elnevezésű vajhelyettesítő élelmiszer egyik feltalálója. A biológus-mérnök- és az orvosbiológus-mérnök képzések egyik vezető oktatója. Irányításával számos szakdolgozat, diplomamunka, doktori értekezés és kandidátusi értekezés készült. Jelenleg a daganatos áttétek kialakulását megelőző gyógyszerek (antimetasztatikumok) kutatásával foglalkozik. Az Avemar nevű készítmény feltalálója, az ezt kutató nemzetközi tudóscsoport vezetője. Legfontosabb szakmai alkotásának az Avemar tekinthető, amelyet amerikában Hungarian Powder-nak nevezték el.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2010. február 13. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 2,169 Kategória: Tudósok, feltalálók
Előző cikk: Haar Alfréd Következő cikk: Irinyi János


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: