Ilosvay Lajos


Ilosvay Lajos

 

ILOSVAY LAJOS

(1851-1936)

 

Az erdélyi Désen született, Kolozsvárt járt gimnáziumba, és itt lett gyógyszerészgyakornok. 1872-ben iratkozott a pesti egyetemre, ahol gyógyszerészi, majd középiskolai tanári oklevelet is szerzett, közben le is doktorált. Lengyel Béla, majd Than Károly mellett működött tanársegédként. Kiváló tudományos munkája eredményeként 1880-ban külföldi tanulmányútra küldték, melynek során Bunsen mellett Heidelbergben, majd Bayernél Münchenben és Berthelot-nál Párizsban is dolgozott. Haza érve a József Műegyetem általános kémiai tanszék élére került, ahol dékán később rektor lett még nyugdíjba vonulása után is dolgozott az egyetemnek egészen haláláig vagyis 52 éven keresztül.

Kimutatta, hogy a levegőben a villámlás hatására nem ózon, hanem nitrogén-oxidok keletkeznek. Több szerves gyök kimutatására ajánlott új reagenseket. A salétromsav kimutatására szolgáló Griess-féle kémszer érzékenységét fokozva megalkotta a Griess–Ilosvay-reagenst. Behatóan foglalkozott vízkémiával, vízelemzéssel is.

Rendkívül sok tudományos és ismeretterjesztő könyve, cikke fáradhatatlanságáról tanúskodik. Nevéhez fűződik az első magyar nyelvű szerves kémia könyv. Szerkesztette a Magyar Chemiai Folyóiratot, a Természettudományi Közlönyt. Számos elhunyt kortársáról írt megemlékezést, többek között Nendtvichről,Than Károlyról, Szily Kálmánról, Eötvös Lórándról. Társadalmi működése ugyancsak jelentős. Az MTA tagja, később alelnöke, a Természettudomány Társulat elnöke és több más szerv vezetőségi tagja volt. Jelentős szerepet játszott a kémiai oktatás fejlesztésében. Rövid ideig a közoktatásügyi minisztérium államtitkára is volt.

 

Szőkefalvy-Nagy Zoltán szerint:

„Lehet, hogy a magyar kémikusok közül volt, aki nagyobb világhírnevet szerzett magának, mint Ilosvay Lajos, nem volt azonban egyetlenegy sem, aki sokoldalúbb lett volna, s aki nagyobb, s főleg hosszabban tartó befolyást gyakorolt volna a kémiai ismeretek hazai terjedésére, a kutatások megszervezésére és a magyar vegyészet fejlődésére.”

 

 


Szerkesztés dátuma: szerda, 2011. október 5.
Nézettség: 1,419 Kategória: Tudósok, feltalálók » Vegyészek
Előző cikk: Hatvani István Következő cikk: Kabay János


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: