Dés László


Dés László

(Budapest, 1954. január 9. –) Kossuth-díjas magyar előadóművész, dzsesszzenész, zeneszerző.

 

Fiatalon kezdett zenélni, zenei tagozaton végezte általános iskoláját. Emellett 1963 és 1971 között zongoraoktatásban részesült. 1971-ben vették fel a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumba, ahol 1973-ig klarinét, majd 1976-ig szaxofon szakra járt. A zenei életbe már 1974-ben bekapcsolódott, öt évvel később Dimenzió néven saját együttest alapított. A zenekar kilenc évig működött, ezalatt három lemezt adtak ki.

 

1987-ben Horváth Kornéllal és Snétberger Ferenccel együtt megalapította a Trió Stendhalt. Az együttessel nagy sikert ért el, több lemezüket Olaszországban vették fel, Európa-szerte koncerteztek, de felléptek Indiában is. Zenéjük különlegessége a kamarazenével vegyített dzsessz volt.

 

Együttese mellett dalszövegíróként és zeneszerzőként is dolgozik, több magyar film zenéjét szerezte (pl.: Nyom nélkül, Egymásra nézve, Egy teljes nap, Szerelem első vérig, Szerelem második vérig, Csocsó, avagy éljen május 1-je!, Üvegtigris, Sose halunk meg, A miniszter félrelép, Kalózok). Emellett musicalt is szerzett (pl.: Valahol Európában (musical), A dzsungel könyve), valamint a Jazz+Az együttesnek is dolgozott. 1993-ban szólista lett, kortárs szerzők műveit adta elő, elsősorban kamara- és szimfonikus zenekarokkal. Hangszerei a szoprán és a tenorszaxofon, játékára az érzékeny és „szubjektív hang”, az improvizációs dallamvezetés. Dést azon kevés zenészek egyikének tartják, akiket a szakma, a kritikusok és a közönség is egyaránt tisztel.

 

2003-ban új együttest alapított Dés sextet néven, melynek szaxofonosa lett, egy évvel később a Magyar Jazzművészek Társaságának elnökévé választották.

 

Pályafutása során többek között dolgozott Geszti Péterrel, Bereményi Gézával, Charlie-val és Presser Gáborral.

 

Díjai, elismerései

  • A legjobb szólista díja San Sebastian, Karlovy Vary, Dunckerque (négy alkalommal)
  • A kritikusok díja, wroclavi dzsesszfesztivál (1981)
  • Liszt Ferenc-díj (1991)
  • A filmkritikusok díja (1994)
  • Színházi kritikusok díja (1996)
  • Artisjus díj (1996)
  • érdemes művész (2003)
  • Radnóti Miklós-díj (2005)
  • Kossuth-díj (2007)

Szerkesztés dátuma: kedd, 2010. február 9. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 1,305 Kategória: Zeneszerzők
Előző cikk: Decsényi János Következő cikk: Dobos Attila


   







Tetszik 1 Egri Mária kedveli
Egri Mária

Megjegyzések

kedd, 2013. június 11. 07:28
Tisztetlt Dés László! Nagy rajongója vagyok, de most kérni szeretnék! Sajnos 1966-óta rokkant nyugdíjas vagyok! Adósság csapdába estem így 40-ezer ft a nyugdíjam! Sajnos most nem tudom a havi gyógyszereim kiváltani ami20-ezer ft Kérem ha tud segítsen! T: Egri Mária 2700 Cegléd Kossuth F u. 36. 2lp. 3/9 A héten fogy el, szív, vérnyomáscsökkentő, gerincre, idegre, koleszterinre, alvászavarra. Kórházba is kellene mennem a gerincsérvemmel mert már lassan elviselhetetlen a fájdalmam! Kérem ha tud segítsen, nincs senkim aki tudna segíteni! Köszönöm: Egri Mária



Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: