Huszka Jenő


Huszka Jenő

Huszka Jenő (Szeged, 1875. április 24. – Budapest, 1960. február 2.) zeneszerző.

 

Törvényszéki bíró apja tanította először hegedülni, akinek három gyermeke közül Jenő volt a legidősebb. Édesapja otthon gyakran zenél, többnyire fuvolán játszik. További hegedűtanulmányait a szegedi Városi Zenedében folytatta, ahol hamar kitűnt tehetségével. Önszorgalomból zongorázni is megtanult, bár erre szülei nem ösztönözték.

 

 

Huszka Jenő és felesége, született Arányi Mária sírja Budapesten. Farkasréti temető: 41-1-19/20.Diákkorában két színpadi művet ír, az egyik a "Párbajhősök", amit színházban soha nem mutatnak be, de családi körben sikert arat. Következő műve a "Levél" című vígjáték egy szerelmi történet. Merész ötlettel elküldi postán Paulay Edéhez a Nemzeti Színházba, aki rövidesen megküldi elutasító levelét. Huszka Jenő Paulay levele alapján alaposan elemzi a saját művét, és feljegyzi, miben talált hibát. Paulay fel sem tételezi, hogy egy kamasz diák első szárnypróbálgatását olvashatja.

 

Érettségi után, 1893-ban Pestre megy joghallgatónak, de közben beiratkozott a Zeneakadémiára is, ahol Hubay Jenő és Koessler János tanítványa lesz. Ebben az időben koncertszervezéssel is foglalkozott, egyik koncertjén lépett először nyilvánosság elé az akkor 18 éves Dohnányi Ernő. 1896-ban végzett mind jogi, mind zenei tanulmányaival. Bár kinevezték a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium díjtalan fogalmazógyakornokának, ő egy év fizetetlen szabdságot kért, hogy Párizsba utazhasson. A Lamoreux-zenekarban első hegedűseként működött, londoni vendégszereplésükön is velük volt.

 

1897-ben hazatért és munkába állt a minisztériumban. Ott ismerkedett meg Martos Ferenccel, aki később librettistája lett. 1898-ban volt első színpadi művének premierje: a Tilos a bemenet! című zenés bohózat szövegét Mérei Adolf írta. Megismerkedett az akkor még ismeretlen Fedák Sárival, és számára írta következő darabját. Az 1902. december 20-án bemutatott Bob herceg hatalmas siker lett, ez volt az első magyar operett, amelyet külföldön is műsorra tűztek.

 

Huszka Jenő 1960.február 2-án tüdőgyulladásban, éjjel kettőkor felesége, Arányi Mária karjaiban közt csendesen hunyt el. 84 évet élt. Sírja a Budapesti Farkasréti temetőben található.

 

 

 

A Huszka Jenő-díjat az Artisjus 1993-tól 2001-ig évente adta ki a kiemelkedő könnyűzenei művek és produkciók elismerésére, az alábbi kategóriákban:

 

  • Az év könnyűzenei produkciója
  • Az év könnyűzeneszerzője
  • Az év könnyűzenei szövegírója
  • Az év legsikeresebb dala
  • Könnyűzeneszerzői alkotói életműdíj
  • Könnyűzenei szövegírói alkotói életműdíj

Szerkesztés dátuma: szerda, 2010. február 10. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 1,403 Kategória: Zeneszerzők
Előző cikk: Hubay Jenő Következő cikk: Huzella Elek


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: