Mohay Miklós


Mohay Miklós

(Budapest, 1960) zeneszerző.

Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés és gordonka szakán végezte Kocsár Miklós és Kertész Ottó vezetésével. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés szakán 1984-ben szerzett diplomát. Tanárai Szokolay Sándor, Balassa Sándor és Soproni József voltak.

 

1983-85 között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Lendvay Kamilló mellett volt óraadó. 1984 és 1986 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen gyakornokként, majd óraadóként tanított szolfézst és zeneelméletet. 1985-től 2001-ig az ELTE Tanárképző Főiskolai Kar zenei tanszékén tanított szolfézst, zeneelméletet, partitúraolvasást, zenei analízist és hangszerismeretet. 1985-től főiskolai tanársegéd, 1989-től adjunktus, 1993-tól docens volt. 1998-tól félállásban, 2001-től teljes állású egyetemi adjunktusként, 2004-től docensként tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneelmélet tanszékén, 2002 szeptemberétől pedig a Debreceni Egyetem Konzervatóriumában is, félállásban.

 

Zeneszerzői tevékenységét folyamatosan végzi, elsősorban a kóruszene területén, de kamarazenét, átiratokat, feldolgozásokat is ír. Kórusművei rendszeresen szerepelnek hazai és külföldi hangversenyeken, fesztiválokon, versenyeken. Megrendeléseket, felkéréseket is teljesít.

 

Saját kompozíciói közül mintegy 15 jelent meg magyar zeneműkiadóknál, 5 pedig a német Edition Music-Contact gondozásában. Hanglemezen és CD-n mintegy 12 darabja jelent meg. Három kötet zongoraátiratot készített a Könemann Music kiadó számára, ebből kettő jelent meg, Csajkovszkij balettjeinek népszerű részletei. Összegyűjtötte és szerkesztette Bárdos Lajos kisebb írásait, melyekből Elemző írások a zenéről címmel jelent meg egy kötet a Cherokee kiadónál. Szabó Miklóssal közösen szerkesztették és közreadták Lendvai Ernő Szimmetria a zenében című könyvét, mely a kecskeméti Kodály Intézet gondozásában jelent meg, angolul, magyarul és németül. A magyar változat japán fordítását később Japánban is megjelentették.

 

Mohay Miklós több alkalommal tartott tanfolyamot, továbbképzést hazai és külföldi zenetanárok számára. Előadásokat tartott tudományos konferenciákon és a debreceni Bárdos Szimpozium keretében. Korábban, 1980 és 1987 között a Párkai István vezette Liszt Ferenc Kamarakórus tagjaként számos hangversenyen, rádió- és hanglemezfelvételen szerepelt itthon és külföldön. 1985-ben és 1986-ban Bayreuth-ban a Nemzetközi Ifjúsági Zenei Fesztivál kórusának másod-karigazgatója és a Zeneakadémia hallgatóiból alakult kórus vezetője volt.

 

1976-tól 15 éven át a Mátyás-templom zenekarában csellózott. 1998-tól a Béke téri Szent László plébániatemplom karnagya. A kórus főként ünnepeken szólaltat meg zenekari vagy orgonakíséretes miséket, motettákat.

 

Mohay Miklós kórusműveivel 1982-től mintegy 12, többségében I. díjat nyert hazai zeneszerzőversenyeken. 1983-ban I. díjat nyert a Zeneakadémia szolfézsversenyén. 1998-ban ELTE-kitüntetést, Trefort Ágoston Emléklapot kapott. 2001-ben a Magyar Zeneszerzők Egyesületének Istvánffy Benedek-díját kapta.

 

1992-ben Nidderauban (Németország), 1996-ban Ankarában, 2002-ben Kragujevacban (Szerbia és Montenegró) volt zsűritag nemzetközi kórusversenyeken, illetve fesztiválon.

 

Tagja a Magyar Zeneszerzők Egyesületének, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége művészeti bizottságának.

 

Díjak, elismerések

  • 2001 Istvánffy Benedek-díj
  • 2007 Erkel Ferenc-díj

Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2010. február 11. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 1,929 Kategória: Zeneszerzők
Előző cikk: Mihály András Következő cikk: Mosonyi Mihály


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: