Vándor Sándor


Vándor Sándor (eredetileg Venetianer) (Miskolc, 1901. július 28. – Sopronbánfalva, 1945. január 14.) magyar karmester, zeneszerző.

 

Vándor Sándor Miskolcon született 1901-ben. 1919-ben – a Tanácsköztársaság idején – forradalmi diáktanácsot szervezett, amiért később az ország összes középiskolájából kizárták. 1921-ben Berlinben, 1921 és 1924 között Lipcsében tanult. Ezt követően közel nyolc évig Olaszországban dolgozott, operai korrepetitor volt. 1932-ben tért vissza Magyarországra, Sopronban lett a színház karmestere, de Budapesten és Miskolcon is dolgozott. 1936-ban vette át a Szalmás-kórus tagjainak egy részéből alakult énekkar vezetését, amely később Budapesti Vándor Kórus néven lett országosan ismert (de más munkáskórusokat is irányított). A karmestert felkereső küldöttség egyik tagja, Flórián László, így írta le felkérés történetét: „Amikor tudomást szereztünk Vándor Sándorról, hárman felkerestük őt Visegrád utcai lakásában. Elmondtuk neki, hogy egy fiatalokból álló énekkar számára keresünk vezetőt, részünkre azonban nem elegendő az, ha mint karmester megfelelő, betanítja, elvezényli a számokat. Együttese számára keressen új műveket, komponáljon ő maga is a kórus számára. Legyen igényes és később még igényesebb. Ennek a kórusnak olyan legyen a zenei irányítója – úgy gondoljuk – aki nem csupán a próbákon, fellépéseken találkozik a kórus tagjaival, hanem baráti kapcsolatban van velük.” Az 1960-as években ugyanő így emlékezett vissza a karnagyra: „Kiválóan képzett muzsikus volt, ritka rátermettségű karvezető, és mély érzésű komponista. Sokat dolgozott, tanított és alkotott Vándor Sándor. Nemcsak karmester volt, aki fellépésen, próbán példás zenei vezető, hanem elsősorban barát, a vasárnapi túrákon a hegyek között, vagy a Dunán evezve.”

 

A kórusmozgalom területén elkötelezett módon népszerűsítette Bartók Béla, Kodály Zoltán és más kortárs zeneszerzők műveit, de maga is írt kórusműveket, több József Attila költeményt is megzenésített. József Attilával közvetlen munkakapcsolatban állt, többször megbeszélte vele a verseire írt kórusműveket, és gyakran így alakult ki a művek végleges formája.

 

Vándor Sándor a nyilasterror áldozata lett: 1944 novemberében Sopronbánfalvára hurcolták, ahol a kínzásokba belehalt. Sírja Budapesten, a Kerepesi temetőben van, síremléke Farkas Aladár szobrászművész alkotása. Miskolcon a rendszerváltásig utca viselte a nevét.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2010. február 13. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 514 Kategória: Zeneszerzők
Előző cikk: Vajda János Következő cikk: Vántus István


   Tetszik  
Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: