Hungarikumok

 

Hungarikumok

   

Élet a tanyán, villany nélkül
Épített örökségünk »
Ma már nehezen tudjuk elképzelni az életet elektromos áram nélkül, holott ahhoz, hogy egész évben minőségi és tartós élelmiszerekhez jussunk nem kell villamos energia. Így az áram nélküli tanyákon is gond nélkül megoldható az élelmiszerek tárolása. A régi paraszti világban a tanyákon villany nélkül is remekül megoldották az élelmiszerek tarolását, tartósítását.
Elhagyatott tanya ? Szarkás, ahol megállt az idő
Épített örökségünk »
A Kecskeméthez tartozó Hetényegyházát a hozzátartozó négy tanyaközponttal 1952-ben nyilvánították önálló községgé, majd 1981-ben Kecskeméthez csatolták.Az egyik tanyaközpont, amely így csatlakozott Hetényhez, Szarkás volt.
Esztergomi bazilika (360° panorámás virtuális túra)
Épített örökségünk »
Az esztergomi bazilika történelmi, vallási és művészeti szempontból is az egyik legjelentősebb épületünk. Itt koronázták meg első királyunkat, Szent Istvánt 1000-1001 fordulóján, aki az akkor még kis templomot érseki rangra emelte, és ezzel bitosította a magyar katolikus egyház önállóságát és függetlenségét.
Fertődi Eszterházy-kastély
Épített örökségünk »
A fertődi Eszterházy-kastélyt gyakran hasonlítják Versailles-hoz, nem alaptalanul. A kor megegyezik, a stílus ugyanaz, a fényüzés nemkülönben, csakhogy az épület egy "kicsit" kisebb, mint a Napkirály lakhelye, minthogy nem is Bourbon rezidencia, hanem "csak" egy magyar hercegi család székhelye. De milyen családé! Az Eszterházyak a XVI.
Festetics-kastély
Épített örökségünk »
Festetics Kristóf 1739-ben vásárolta meg a keszthelyi birtokot, amelyen egy romos várkastély es egy régi templom állt. A leromlott állagú épületek elbontása után a családfő egy barok stílusban tervezett, tágas kerttel rendelkező kastélyt álmodott meg, amelynek kivitelezési munkálatai 1745-ben kezdődtek meg.
Gödöllői Királyi Kastély (360° panorámás virtuális túra)
Épített örökségünk »
A Grassalkovich-kastély Gödöllőn, Pest megyében található. Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya. A kastély története A 18. század egyik legjelentősebb főurának, a Grassalkovich család kiemelkedő tagjának, Grassalkovich Antalnak, Mária Terézia bizalmasának (1694–1771) sok mindent köszönhet Gödöllő.
Halászbástya (360° panorámás virtuális túra)
Épített örökségünk »
A Halászbástya Budapest egyik legismertebb műemléke, amely a budai várban, a Budai Várnegyedben található. A neoromán stílusú teraszokról csodálatos budapesti panoráma tárul a szemünk elé, a Duna, az Országház talán innen mutatja a legszebb oldalát. Csúcsos süvegű kőtornyai a hét magyar honfoglaló vezért szimbolizálják.
Hollókő (360° panorámás virtuális túra)
Épített örökségünk »
Nógrád megye szelíd lankái között apró, eldugott falvak húzódnak meg, amelyeket dolgos parasztemberek, hétszilvafás kisnemesek laktak. Az egyszerű körülmények, a földrajzi elzártság konzerválta a magyarság legarchaikusabb vonásait. A nógrádi palócok zárt tömbje máig ősi magyar nyelvet beszél, őrzi évszázados hagyományait szokásaiban, viseletében, életmódjában egyaránt.
Hősök tere (360° panorámás virtuális túra)
Épített örökségünk »
A Hősök tere Budapest legtágasabb, legnagyobb hatású tere a XIV. kerületben, szűkebb értelemben véve a Millenniumi emlékművet jelöli. A Hősök tere az előtte fekvő Andrássy úttal együtt a Világörökség része. Gloriette Az Andrássy út végén 1894-ben még egy Ybl Miklós által tervezett ivókút (Gloriette) állt. A hévizes kutat Zsigmondy Vilmos kezdte fúrni 1868-ban, aki végül 1877.
Hosszúhetény, Zengővár
Épített örökségünk »
Vármegye:Baranya Ország :Magyarország     A községtől keletre emelkedő 682 m magas Zengő hegy csúcsán épült kis méretű vár 8-10 m átmérőjű, kör alaprajzú tornyának csekély alapfalmaradványa 1-1,5 m magasságban még áll, és az övező száraz árok, amely feltöltődés ellenére is kb. 2 m mélységben, 3-4 m szélességben ma is látható.

980 cikk | 3 / 98 oldal