Hungarikumok

 

Rubik kocka


Rubik kocka

A Rubik-kocka (másként Bűvös kocka) mechanikus, egyéni logikai játék. A kocka oldalai különféle színűek és elforgathatók a lap középpontja körül. A forgatás során a szomszédos oldalak színe megváltozik. A rendszertelen forgatással az oldalak színösszeállítása összekeverhető. (Összesen 43 252 003 274 489 856 000-féle (leírva; negyvenháromtrillió-kétszázötvenkettőbilliárd-hárombillió-kettőszázhetvennégymilliárd-négyszáznyolcvankilencmillió-nyolcsszázötvenhatezer) (kb. 4,3·1019) eltérő állás hozható létre.) A játék célja, hogy egy előzetesen összekevert kockából forgatással visszaállítsuk az eredeti, rendezett színösszeállítást, vagyis minden oldalon azonos színű lapocskák legyenek.

Rubik Ernő eleinte a 2×2×2-es kockát szerette volna megalkotni. Az első problémába akkor ütközött, amikor nem tudta, hogy hogyan lehetne úgy összeállítani ezt a kockát, hogy mind a három tengelye körül elforgatható legyen. Rubik először gumigyűrűkkel próbálta egymáshoz rögzíteni a kis kockákat, de ez így nem sikerült, mivel egy idő után a gumiszalagok elszakadtak, majd próbálkozott mágnesekkel is, de úgy meg könnyen szétesett a kocka, ezért a problémát úgy oldotta meg, hogy a kockaelemeket olyan alakúra faragta ki, hogy azok az alakjuknál fogva tartsák össze magukat. Később különböző színekkel jelölte meg az oldalakat, hogy jobban lássa, hogyan mozognak egymáshoz képest. Rubik Ernő – saját bevallása szerint – csak a végleges konstrukciós és formai kidolgozás után ismerte fel, hogy a kocka nemcsak a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas (mivel ezért alkotta meg), hanem jó játék, és így értékesíthető is. A kocka színezésre Rubik Ernő külön gondot fordított; ezért a kocka szabványos színezése olyan, hogy két-két átellenes (párhuzamos) oldal színei a sárga komponensben különböznek; tehát így lesz a fehérből a vele átellenes sárga, a pirosból a narancssárga, a kékből a zöld. Sikerét leginkább annak köszönheti, hogy 3 dimenziós, és akárhogy is mozgatjuk, a játék egy darabban marad.

Kronológiai áttekintés

1973 - Sam Lloyd 15-ös tologatós rejtvénye (Ezt tartják a Rubik-kocka alapjának. Valószínűleg azért, mert ez hasonlítható leginkább a kockához, bár ez csak 2 dimenziós!) A Bűvös kocka gyermekkora

1974 tavasza - az első modell 2x2x2 (még nem működőképes)

1975. január 30. - A kocka szabadalmának beadása

1975. március 3. - Rubik Ernő odaadja a Politechnikának (későbbi Politoys Ipari Szövetkezet) a kockát belföldi hasznosításra

1975. március - december - A Politechnika nem foglalkozik a kockával

1975. december 1. - Rubik Ernő 15 napos haladékot ad a Politechnikának, ha addig sem történik érdemi lépés a kocka gyártásával kapcsolatban, visszaveszi a találmányát

1975 tele - Az Országos Pedagógiai Intézet elutasítja a kockát mint oktatási segédeszközt

1977 - 12 ezer db Bűvös kocka legyártása belföldre

1977 BNV - Interplayexpo Kígyójáték prototípusának bemutatása

1978 BNV - A Kulturális Minisztérium Nívódíját elnyeri a kocka

1978 - Nürnbergi Játékvásár: A KONSTRUMEX (Az akkori egyedüli külkereskedelmi engedéllyel rendelkező cég) bemutatja a kockát, ami a kutyának se kell. (Mivel egy több száz játékot tartalmazó szekrény egyik polcán „porosodik”.)

1978. december - Dr. Laczi Tibor kezébe jut az első Bűvös kocka

1975-1978-ig - 5 ezer kocka sikertelen belföldi értékesítése a TRIÁL által (Akkor még ez volt az egyedüli belföldi kereskedelmi engedéllyel rendelkező cég.)

1978 - 2100 db kocka exportja eddig külföldre

1979 január eleje - Dr. Laczi Tibor visz magával Ausztriába 12 db Bűvös kockát, hogy megmutassa ismerőseinek is ezt a nagyszerű játékot

1979 tavasza - első modell 2x2x2

Dr. Laczi Tibor engedélyt kér a KONSTRUMEX-től, hogy hadd vigye ki a kockát a nürnbergi játékvásárra, melyre meg is kapja az engedélyt, mondván: úgyis mindegy.

1979 - a Nürnbergi Játékvásáron Dr. Laczi Tibor bemutatja a kockát Tom Kramernek (a Seven Towns akkori igazgatója)

1979. június 17. - Az első cikk megjelenése a kockáról: Observer című lapban megjelenik egy cikk a „Hatoldalú varázslat” címmel. Ez a cikk többek között tartalmazza a kocka variációs lehetőségeinek pontos számát. A Kocka önálló életre kel.

1979. szeptember 17. - Szerződés az Ideal toy Co és a KONSTRUMEX export-import cégek között a Rubik-kockáról (akkor még Bűvös kocka). Ez nagy vonalakban az alábbiakat tartalmazza:

Az Ideal egyedárusítója lesz a kockának a következő országokban: USA, Anglia, Németország, Franciaország, Kanada, Ausztrália, Japán.

Minimum 500 ezer darab megrendelése - plusz 500 ezer darab opcionális rendelés 1980 szeptemberéig.

Folyamatosan vállalja a kocka felvásárlását. Amennyiben Magyarország nem tud elegendőt gyártani a piac számára, abban az esetben bárki mástól vásárolhat royalty fizetése ellenében

Lehetőség szerint védelmet szerez, ahol tud a kockának (itt merül fel a Rubik név mint védjegy használata először, Sims úr által), illetve amennyiben bármely országban megszerzi a formavédelmet, az az övé marad (!!!)

1979 végéig - Magyarországon 300 ezer db bűvös kocka eladása

Külföldön összesen 68 . 694 db bűvös kocka eladása (exportja eddig)

1980. január 10. - Rubik Ernő aláírja az Ideal toy Co-val a névhasználatról szóló szerződést, melyben jelképesen 1 US$-ért megengedi, hogy a cég az ő nevével árusítsa a kockát. Innentől beszélhetünk Rubik-kockáról.

A siker évei [szerkesztés]

1980 április eleje - A Politoys ekkorra ígérte a 2x2x2-es kocka gyártási terveit, illetve a piacra dobást az Idealnak

1980 április közepe - 2 millió db megrendelése június 30-i teljesítéssel (l!!) (ez ekkor a magyar gyártáskapacitás számára, nemhogy a Politoys számára lehetetlen!)

1980. május 13. - A Politoys bankkölcsönért folyamodik a Magyar Nemzeti Bankhoz

1980. május - A Politoys (Manczúr Ferenc) letiltja a "Bűvös Kocka" című könyv megjelenését, mely csak később 1981 végén jelenhet meg! (Azt mondják, a megoldás megjelenése árt a kocka eladásának)

1980. augusztus 15. - A Politoys (Manczúr Ferenc) Letiltja Rubik Ernő Japánba utazását a szerződésükre hivatkozva: mondván az veszélyezteti a tervszerű bel- és külföldi értékesítést (Hogy hogyan az jó kérdés… Talán túl sok megrendelés lesz vagy mi?)

1980. szeptember - A 2×2×2 szabadalmának beadása ( Ekkor már gyártják Tajvanon a hamisítványt)

1980. október - A kockát már 16 országban árusítják

1980. november - Ekkorra ígérte a Politoys először a Kígyójáték sorozatgyártásának megkezdését

1980. december 30. - Az MNB folyósítja a Bankkölcsönt, de ezt 1980 december 31. 10 óráig el kell költenie a Politoysnak! (kevesebb mint 1 nap alatt!)

1980. - A TRIÁL ebben az évben elad 1 millió kockát, és 1981-re is rendel ugyanennyit! (Ez azért kimagasló, mert ebben az időszakban az is csoda volt, ha egy termékből akár 50 ezer darabot el lehetett adni hazánkban.)

Az ARXON cég összesen 4 millió darab Rubik-kockát ad el az NSZK-ban.

Az év játéka több országban is.

Tom Kramer figyelmeztet, hogy egyre több kockahamisítvány jelent, illetve jelenik majd meg, ami ellen tenni kéne.

A Politoys összesen 4 millió kockát gyárt ebben az évben

1981 február – A Politoys ekkorra ígéri másodszor a Kígyójáték gyártásának elindulását

1981 eleje – A Politoystól Mancúr Ferenc önkényesen próbálja levédetni a kockát, illetve a Rubik nevet több országban is! (Annak idején nem volt rá pénzük, most ennek a sokszorosát fizetik ki a semmiért)

1981. április - II. bankkölcsön igénylése az MNB-től további fejlesztésre. Ezúttal a Politoys biztosra akar menni, 204 millió forintot igényel!

1981. június 30. - A Politoys ekkorra ígér 50 ezer kígyójátékot legyártani

1981. július 1. - A Politoys tiltott külkereskedelmi tevékenységgel vádolja meg Rubik Ernőt (Azért, mert kijárt külföldre népszerűsíteni a kockát.)

1981 közepe - 1,6 millió „távol-keleti” kocka felvásárlása a Politoys által, majd nagy részük eredetiként való árusítása / exportja (később ezért még jobban elmérgesedik a helyzet az Ideal és a Politoys, illetve az Arxon és a Politoys között).

1981. szeptember 15. - október 1. Új „kapitalista” gépek üzembe helyezése a Politoysnál

1981. november - megérkezik a II bankkölcsön

Ekkor már 2,5 millió kocka áll raktáron

A kocka-könyvek a bestseller listák élére kerülnek világszerte, és sokáig ott is maradnak.

1981. november 3-10. - meghiúsult új szerződés az Ideallal (a Politoys (Manczúr Ferenc) az utolsó pillanatban, amikor már minden jól alakul, meggondolja magát, feláll, és távozik)

1981 - A Politoys 500 ezer kígyót tervezett erre az évre

Az első Rubik-kígyók megjelenése. Először a a japán hamisítványok, majd a Politoys által gyártott eredetiből épphogy elkészül még néhány ezer darab

Az év játéka újra több országban is

Rubik Ernő az év embere

A Politoys az óriási kereslet ellenére is csak az európai igények 25%-át képes kielégíteni! (Ez elképesztő mértékben kedvez a hamisítóknak)

Tom Kramer figyelmeztet: Ha a Politoys továbbra is ezt az üzletpolitikát folytatja, az Ideallal még jobban meg fog romlani a kapcsolat, ami a még fennálló szerződést veszélyezteti. (Ha a szerződést felbontaná az Ideal vagy a Politoys, akkor a Politoys örülhet neki, ha Magyarországon el tud adni évi pár százezer darabot, mert sehol máshol nem fog semennyit!)

2 db 3×3×3-as és 1 db 2×2×2-es Rubik kocka

A következő termékek gyártása indul meg ebben az évben:

FOK-GYEM ipari szövetkezet: Bábeltorony, Kétkarikás játék (Hungarian Rings)

Dunaplast Műanyagipari szövetkezet: VB-futball-labda

Videoton: Bábel torony variáns, Varikon

Politoys ipari szövetkezet: Kígyójáték, Bognár Bűvös Golyók,Dominó, 2x2x2-es kocka

A Politoys 7 millió kockát gyárt ebben az évben

1979 óta a Politoys dolgozóinak (beleértve a szakmunkásokéit) fizetése 2-2,5-szörösére emelkedik, bár ennek jó része túlórabér és egyéb juttatások. Vannak, akik havonta (!) 50-60, sőt 90 túlórát dolgoznak (ez havonta plusz két hét!)

1982. február 20. - Hírzárlatot rendel el a magyar állam a kockával, illetve a Politoys-zal kapcsolatban

Jönnek a gondok [szerkesztés]

1982 eleje - Az USA-ba küldött 1 millió kockából visszajön 822 ezer selejt (Egyes feltételezések szerint ezek azonosak a Politoys által felvásárolt távol-keleti hamis kockákkal.)

1982. június 2. - I. Rubik-kocka-világbajnokság Budapesten 19 ország részvételével (országonként 1-1 fővel)

1982. június - Manczúr Ferenc „kilépése” a szövetkezetből, helyét először ideiglenesen Nemcsók Gyula, majd később véglegesen Dr. Tomori Zoltán tölti be

550 millió forintnyi kockakészlet halmozódott fel raktáron eddigre

1982 nyara - A Politoys a csőd szélére kerül (Fizetésképtelen lesz)

1982 - A Politoys 6 millió Kígyójátékot tervezett erre az évre

Rubik Ernő a kockán keresett pénzén létrehoz 3 alapítványt, melyek célja a tehetséges feltalálók, illetve találmányok megsegítése

A Politoys erre az évre tervezte az alábbi játékok gyártásának elindítását: Vakkocka, Vakdominó, Bognár Bűvös Bolygók, Bognár-utak, Rubik Társasjáték

1983 nyara - A Politoys raktárán (gyártás nélkül) még mindig van 23 millió forintnyi kockakészlet

1983 - Rubik Ernő megalapítja a Rubik Stúdiót A nagy vihar után

Rubik Ernőt Állami Díjjal tüntetik ki

1984 - Mezei András: Magyar kocka avagy Még mindig ilyen gazdagok vagyunk? című könyv megjelenése

1985 - Ebben az évben találja ki Rubik Ernő a Bűvös Négyzeteket, melyet ma több néven is ismerünk: Karikavarázs, illetve Rubik’s Magic

1986 - Ebben az évben indul meg a Bűvös négyzetek gyártása

Rubik Ernő kitalálja a Bűvös Négyzetek nagy testvérét: az 5 karikás, 12 elemű Bűvös Négyzeteket (Rubik's Master Magic)

1987 - Rubik Ernőt kinevezik címzetes egyetemi tanárrá

1990 - Magyar Mérnök Akadémia elnökévé választják Rubik Ernőt, melynek később 1996-tól tiszteletbeli elnöke.

1995 - Rubik Ernőt életművéért Gábor Dénes-díjjal tüntetik ki.

Szabadalom

Rubik Ernő 1975-ben igényelte a kocka szabadalmaztatását, de csak 1977-ben kapta ezt meg. Még ennek az évnek a végén megjelentek nálunk az első Rubik-kockák, és ezzel a játék önálló életre kelt… 1980-ban csak Magyarországon hozzávetőleg egymillió darabot vettek (minden tizedik ember). Ezzel párhuzamosan indult a külföldi terjesztése is, az amerikai Ideal Toy játékcégen keresztül. Nagyon rövid idő alatt népszerűvé vált az egész világon, és még ma is népszerű.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Jámbor Endre
Nézettség: 2,798 Kategória: Alkotó magyarok
Előző cikk: Rubik Ernő Következő cikk: Sebestyén Márta


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: