Hungarikumok

 

100 Tagú Cigányzenekar


100 Tagú Cigányzenekar

A Magyar Örökség-díjas 100 Tagú Cigänyzenekar nevét, s eddigi teljesítményét méltán 
Örzi az Aranykönyv, és a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeuma. 
A közel 30 esztendeje született világhírü társulatklasszikus szimfonikus zenekarként müködö együttes , a világon egyedülálló zenei formáció, akik komolyzenét, , többek közt Liszt, Bartók, Kodály , Hubay, Erkel, Brahms, Csajkovszkij, Sarasate, , Strauss müvei mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát, magyarnótát, és népdalt játszanak. 
1985- ben megfogalmazódott, hogy egy nagy létszámú , koncertképes zenekarra van szükség, mely betölti a több éve fennálló ürt. 
Ezek után a szervezök - Berki László, Mészáros Tivadar, Boross Lajos, Banyák Nándor, és mások, több hónapos eredményes elökészület után 1985. nov. 2-án megalakitották hivatalos nevén a "Budapest Cigányzenekar Országos Kulturális Egyesületet" , amely csak késöbb lett a muzsikusok által 'elkeresztelt', és attól kezdve világhìrü 100 Tagú Cigányzenekar. 
Már a megalakulástól kezdve többen felfigyeltek a páratlan kezdeményezésre, és támogatásukkal segítették a kezdeményezést. A szervezök Magyarország legjobb muzsikusaiból verbuválták össze a 140 fös monstre zenekart. 
1986. március 22-én , a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében az új Budapest Kongresszusi Központ Pátria termében teltház elött került sor a 100 Tagú Cigányzenekar bemutatkozó koncertjére, , melynek következtében a 100 Tagú Cigányzenekar elindult , hoghy meghódìtsa a világot, s vigye a magyasr, és a cigánykultúra jó hírét szerte a világban. 
A zenekar megalakulása óta több mint 100 koncertet adott. Külföldi és hazai koncertjei alkalmával értéket, és példát ad a többségi, és kisebbségi társadalomnak, amely hidat képdez és empátiát a két társadalmi réteg közt. 
Bárhol is járnak a világban , Magyatországot képviselik , és mindenhol tomboló sikerben van részük. A siker számukra üzenet, mely a zenekar minden tagjának újabb inspirációt ad. 
A Magyar Örökség Díjat 200- ben nyerték el , és ugyanebben az évben bekerültek a Guiness Rekordok Könyvébe is. 
A 100 Tagú Cigányzenekasr fennállása óta 21 CD és 5 DVD lemezt jelentetett meg, ebböl 5 platina, 9 aranylemez díjat nyert. 
Számos rádió, és tv felvétel készült róluk. 
A "Szivünk Hungarikumai' (2009) c. könyv kiadványban a magyar nemzet évezredes örökségének egyik ragyogó példájaként írnak ró.uk: " a 100 Tagú Cigányzenekar hagyomány ápoló müvészeti tevékenysége felbecsülhetetlen érték,, nincs párja a világon, tagjai föleg cigány származású muzsikusok, akik komolyzenét, és tradicionális magyar cigányzenét játszanak. '
Igazi Hungarikum, ami egyedi, és magyar. 

2008-ban megalakult az Ifjúsági Tagozat, 25 fövel, melynek célja az utánpótlás nevelés, a jövö nemzedék oktatása , nevelése, és hagyományörzése. A zenekasr repertoarjában magyarnóta, magyar népdal, cigánynóta és komolyzene található. 
A nemzeti érték hivatalos web oldala: www.100 tagu.hu


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2010. szeptember 19. Szerkesztette: Bajkó Kinga
Nézettség: 2,792 Kategória: Alkotó magyarok
Következő cikk: Bartók Béla


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: