Szomolányi győzelem (1704. május 28)


Szomolányi győzelem (1704. május 28)

A Dunántúl 1704 márciusában történt elfoglalása után ellentámadást készít elő Heister Siegbert tábornagy Bercsényi Miklós Vág folyó menti csapati ellen, a támadást május közepén kezdi meg. 

Heister parancsnoksága alatt Komáromnál 4500 fő, míg Pálffy János altábornagy keze alatt Nagyszombatnál és Szencnél 2000 fő, Ritachan generális pedig a Morva folyó mellelt 4000 katonával állomásozott. Heister tervei szerint Pállfy a Kis-Kárpátokon átkelve egyesül Ritachan csapataival, akik nyugatról míg ő maga pedig délről támadva felmorzsolja Bercsényi seregét. 

Bercsényinek a 10000-es császári katonával szemben szintén 10000 kuruc vitéze volt, emellett Károlyi Sándornak 4000 katonája Nyitra vármegyében, Mocsonoknál, Ocskay László ezredeskapitánynak pedig 1000 portyázója Morva folyó mentén. Bercsényi terve szerint még Heister megérkezése előtt megveri Pállfyt, ha marad idő akkor Ritschan ezeredét is, ha nem marad idő rá, akkor Ocskaynak kell feltartóztatnia, addig amíg ő szét nem veri Heister ezredét. 

Alig indult meg Heister serege Forgách Simon máris megkezdte a hadműveletet Dunántúl elfoglalására, mivel fenn állt a veszélye annak, hogy Forgách végig száguld a Dunántúlon akár egész Bécsig, ezért Heisternek fel kellett adnia jól kitervelt tervét és meg kell küzdenie Forgách kurucaival. Olyan gyorsan kellett döntenie, hogy Pállfyt és Ritschant sem tudta értesíteni. Bercsényi és Károlyi gyors támadással nyomult rá Pállfy seregére, aki erre visszavonulót fújt. A mit sem sejtő Ritschan 1703. május 26-án kel át a Kis-Kárpátokon a Szomolányi-szoroson át. 6 ágyúval és málhás szekerekkel nem volt könnyű útja, kifáradva tábort vertek a szomolányi réten, de Károlyi lovassága rátámadt, Ocskay pedig a visszavezető utat zárta el, így Ritschan úgy döntött, hogy Szakolcára tér vissza. Ekkor a felkelők a hegyekből törtek rá, Ritschan seregének csupán töredéke jutott ki május 28-án a Szomolányi-szorosból, ott pedig már várta őket Bercsényi lovassága. A császári generális sebesülten esett fogságba. 

1704.május 28-án a Szomolányi-szorosban volt az első nagy győzelem, amit kurucok a császári hadak felett arattak.

 

Felhasznált irodalom:

Pálinkás Mihály: Múltunk nagyjai

II. Rákóczi Ferenc emlékiratai

R. Várkonyi Ágnes: A kuruckor hősei


Szerkesztés dátuma: szombat, 2013. március 23.
Nézettség: 3,389 Kategória: Csaták » Rákóczi-szabadságharc
Előző cikk: A dolhai csata (1703. június 7 ) Következő cikk: Nagyszombati csata (1704. december 26)


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: