Hungarikumok

 

Lassú magyaros


Lassú magyaros

A lassú magyaros a gyimesi csángók sajátos páros tánca. Legközelebbi rokonának csak a Görgény-völgyi románok "impiedicata" (akasztós) nevű tánca tűnik, amely ott a lassú vonulós forgós táncot követő zárt összefogódzású, kissé gyorsabb páros tánc. A lassú magyaros a sebes magyarossal táncpárt alkot, mindkettőt a gyimesi táncciklus, a "táncrend" bevezető táncaként adják elő. Helyét a 20. század vége felé lassan kiszorította a lassú csárdás, amely egyben a tánczene egyszerűsödését, az aszimmetrikus ritmus kiegyenlítődését hozta magával. 

A lassú magyaros sánta, aszimmetrikus zenekísérete általában 9/16-os metrikai szerkezetű, de az ütembeosztás nem szigorúan merev, prímásonként és tánctempóként ingadozhat. A tánc tempója Mm negyed = 120. Kísérődallamai általában 8, 11 szótagos, vagy olykor heterometrikus strófikus dallamok, amelyek második felét a tánc előadásakor megismétlik. A lassú magyaros zenéje jórészt régi stílusú, giusto dallamokból áll. 

A tánc három fő, ismétlődően előadott szakaszból áll. A tánc kezdetekor a férfi párját maga előtt egyszer megforgatja, majd zárt összefogódzással jobbra-balra-jobbra hármat "sirülnek", azaz párosan forognak. A forgó szakasz után pihenésként kétlépéses, szimmetrikusan ismételt motívumot járnak. A tánc harmadik mozzanata a férfiak zenész előtti figurázása, helyi elnevezéssel "ropogtatása". A férfi a nő vállába kapaszkodva, erősen előrehajolva különböző ritmusokat dobogtat, egyet-egyet csapásol. A "ropogtatás" után a párok újra a nap járásával ellentétes irányú forgásba kezdenek.

 


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2013. május 20.
Nézettség: 2,177 Kategória: Magyar folklór
Előző cikk: Széki lassú Következő cikk: Közepes tempójú forgó–forgatós táncok

Forrás:
tudasbazis.sulinet.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: