Hungarikumok

 

A díszmagyar napjainkban


A díszmagyar napjainkban

Magyarországon már jó pár éve divat, és lassan Romániaban is kezd közkedveltté válni a díszmagyar. Konfirmáláskor, ünnepi rendezvényeken, bálokon szívesen viselik, és egyre több menyasszony is szeretne olyan ruhában oltár elé állni, mint egykor a nagymamája. Szerencsére nálunk is akadnak olyan ügyes kezű emberek, akik megtanulják ezeknek a nagyon szép ruháknak az időigényes megvarrását.

Egy marosvásárhelyi tömbház hetedik emeletén él Szőcs Anna és férje, Sándor.

– Tíz évvel ezelőtt kezdődött az egész, amikor Blanka lányom konfirmálására valami különleges, egyedi viseletet szerettem volna – meséli a korábban könyveléssel foglalkozó, cégadminisztrátorként dolgozó Anna. Édesanyja, Zsoldos Erzsébet varrta meg a díszmagyar konfirmációs ruhát, Anna gyöngyözte fel – hozza és mutatja a sok vesződéssel készült hófehér kelléket, amelynek felső részén a zsinórozás mintáját egy száz évvel ezelőtti eredeti blúzról „kölcsönözték”.

Hosszú éveknek kellett eltelniük – ez idő alatt leginkább írásost varrt, poántlászt készített, meleg felsőket kötött –, hogy rádöbbenjen: szereti és tudja is varrni a díszmagyart. Magyarországról megrendelték a díszmagyar öltözet történetét, valamint szabás- és díszítésmintákat tartalmazó könyvet, így minden egyes darabra eredeti minta kerül.

Gondot okoz viszont az anyag beszerzése. A bordó, mustársárga, fekete színű bársonyt még húsz évvel ezelőtt vásárolta, s tette el a szekrény mélyére. Most jól fognak, hiszen a kereskedelemben már nem lehet kapni. Jó minőségű alapanyagot nagyon nehéz beszerezni.

– A díszmagyarra a túldíszítettség a jellemző, minél díszesebbnek, pompásabbnak kell lennie – mondja a háziasszony. S az időigényes, pontosságot követelő munkába férje is besegít. Tudja, feleségére még több munka vár, egy-egy ruha makulátlan elkészítése akár egy hónapig tartó, mindennapos vesződést jelent.

– Tavaly egy fiatal pár azzal keresett meg, hogy díszmagyarban szeretnének örök hűséget fogadni egymásnak. Ez adta az ötletet, hogy menyasszonyi ruhákat is készítsek, arany vagy ezüst zsinórozással – fejtegeti terveit Szőcs Anna. S ha már terveknél tart, hozzáfűzi: üzletet szeretne nyitni, hiszen van igény ezekre a ruhakölteményekre, a szépre, a hagyományosra.


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2009. november 5. Szerkesztette: Szőcs Blanka Aliz
Nézettség: 5,895 Kategória: Magyar folklór » Népviselet
Előző cikk: A díszmagyar története Következő cikk: Az ősmagyarok viselete


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: