Hungarikumok

 

Hamvazószerda


Hamvazószerda

3 érdekesség, amit nem tudtál a hamvazószerdáról

 

A hamvazószerda 2016-ban a lehető legkorábbi időpontjára esik. A hagyomány szerint a farsang után tartják, de idén még a legtöbb farsangi ünnepséget is megelőzheti. Mit érdemes még tudni erről a jeles ünnepnapról? 3 érdekességet is találtunk.

A hagyomány szerint a télűző farsangi időszak utáni első szerdát nevezzük hamvazószerdának, amely a karácsony, a vízkereszt, a húsvét és pünkösd mellett szintén jeles egyházi ünnepnek számít. Hamvazószerda a megtisztulás napja, hiszen ekkor kezdődik a húsvét előtti 40 napos böjti időszaka.

1. Miért hamvazószerda?

Az ünnepnap furcsa elnevezése egy ősi szokásra vezethető vissza. Őseink bűneik megbánása jeleként és vezeklésként hamut szórtak a fejükre. A különleges szertartást az egyház a 11. század végén vette át és hamvazkodásnak nevezte.

A katolikus gyülekezetek hamvazószerdai megemlékezésein a szertartást évről évre elvégzik. Szentelt hamuval az atya keresztet rajzol a hívő homlokára, miközben az „Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel” szöveget mondja.

2. Mit jelképez hamvazószerda hamuja?

A templomokban természetesen nem közönséges hamut használnak hamvazószerdán. Az előző évben elégetett barkák hamuját szentelik föl, és ezt az egyházi tevékenységet nevezik hamvazásnak. A hamuval hintés ősi szertartás, a bűnbánatot jelképezi, hiszen a hamu előretekintés az elmúlás és a halál felé vezető úton.

3. Mikorra esik 2016-ban hamvazószerda?

Mivel hamvazószerda a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódik, és a húsvét mozgóünnep, ezért hamvazószerda is minden évben más napra esik. A húsvét időpontját a telihold állásából számítják, hamvazószerda pedig mindenkor a húsvétot megelőző 40. nap. Ahogyan már szó esett, ezen a napon kezdődik a negyvennapos böjt.

2016-ban hamvazószerda rendkívül korai napra, február 10-re esik. Ez a lehető legkorábbi dátum, és bizony előfordulhat, hogy a hagyományt felrúgva hamvazószerdára előbb kerül sor, mint farsangi ünneplésekre.




Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2016. február 11. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 3,635 Kategória: Hagyományok és ünnepek
Előző cikk: Ady Endre: Boldog újévet! Következő cikk: Óévbúcsúztató és Újévi népszokások

Forrás:
www.nlcafe.hu


   







Tetszik  

Megjegyzések

Mereteiné-Matosics Ágnes
csütörtök, 2016. február 11. 10:44
Hamvazószerda

Fazekas Piroska
szombat, 2016. február 13. 14:52
Pusztai Sándor
Cinkenyom


hajnali hóban
cinkenyom
fölibe hajlok
...olvasom

mélyülő ferde
hó-rovás
sorsokat rejtő
ékírás

őseim írtak
így ahogy
egysoros verse
fölragyog

tűnődve titkán
ballagok
én is hóba írt
jel vagyok

marad ha létem
itt hagyom
utánam csöppnyi
cinkenyom?





Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: