Hungarikumok

 

Új esztendőhöz kapcsolódó babonák, szokások


Új esztendőhöz kapcsolódó babonák, szokások

Újévi babonák:

 

Szerelem, párválasztás 

A régi korok leányai számtalan praktikát képesek voltak kieszelni leendő férjük kilétének leleplezésére. Lássunk néhányat ezek közül: 

-Házilag készített gombóc tésztájába cetliket gyúrtak, amire előzőleg a férjként szóba jöhető férfiak nevét írták. Amelyik gombóc főzéskor elsőként jött fel a víz színére, az tartalmazta a jövendőbeli nevét.

-A lányok férfinadrágot tettek a párnájuk alá (ejnye-bejnye, kinek a nadrágját?), és megálmodták, ki lesz a férjük.

-A lányok ólmot olvasztottak, majd hideg vízbe csepegtetve azt lesték, milyen betűt formáz a vízbe cseppenő fém, így megtudhatták. A leendő férj nevének kezdőbetűjét.

-Sok háznál mandulaszemet, vagy más apróságot főztek a lencsefőzelékbe, és az a leányzó, aki ezt megtalálta, a babona szerint férjhez ment a következő esztendőben.

-Nem jövendőbelijükről, hanem a férjhezmenetelükről adtak hírt a malacok: a lányok kiszaladtak a disznóólhoz, megrúgták az ól falát, s ha a disznók röfögtek, biztos volt, hogy az új évben férjhez mennek.

 

Egyéb babonák:

 -Újévkor fokhagymakalendáriumokat készítenek, melyekből az év tizenkét hónapjának időjárására jósolnak. Például tizenkét gerezd fokhagymába sót tesznek. Minden gerezd egy hónapnak felel meg. Amelyik gerezdben reggelre nedves lesz a só, az a hónap is nedves lesz, sok eső vagy hó esik majd.

-A Dunántúl egyes részein úgynevezett tollaspogácsát sütöttek: a pogácsák közül előre kijelölték, melyik családtaghoz tartoznak, és egy-egy tollat szúrtak beléjük, majd a tollak sütés alatti sorsából következtettek az emberek sorsára. Akinek a tolla megégett, az már nem érte meg a következő tollaspogácsa-sütést.

-Ismert szokás volt vidéken a nyájfordítás is, a cél az volt, hogy az állatok felébredjenek és a másik oldalukra feküdjenek, így gondolták szaporaságukat biztosítani.

-A gyümölcsfákat megfenyegették, hogy megijedve nagyobb termést hozzanak, a tyúkokat abroncsból etették, hogy sokat tojjanak.


Újévi szokások 

-Ha újév első napján az első látogató asszony vagy lány, az bizony szerencsétlenséget jelent, viszont ha férfi csenget be elsőnek azon a napon, az éppen az ellenkezőjét jelentheti, mégpedig szerencsét.

-Az újév napján végzett cselekvések egész évben ismétlődni fognak.

-Szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjanak. Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, "elvitte az aranyvizet", és egész évben szerencsés volt.

-Ezen a napon nem szabad orvost hívni, orvoshoz menni, mert akkor betegséggel töltjük majd a következő évet.

-Különösen fontos szerepet kapnak az e naphoz kötődő zajkeltő szokások melyek célja az ártó, rontó erők távol tartása a háztól. Eszközei igen változatosak, karikás ostor, duda, csengő, kolomp. Ezeknek a zajos mulatozásoknak a városi megfelelői a szilveszteri trombitálás és sajnos a petárdadobálás is.

-Ha drága, úri italt iszunk az újév első perceiben, a folytatás is gazdag, úri, fényűző lesz – így alakult ki a pezsgőivás szokása, ami a tömegpezsgők megjelenése előtt csakis a kiváltságosok itala volt, hiszen méregdrágán lehetett hozzájutni (akárcsak ma a jobb fajtákhoz)

-Általánosan elfogadott hiedelem, hogy Újév napján tilos a szemetet kivinni a házból, mert kidobjuk vele együtt jövő évi szerencsénket is. Továbbá tilos mosni, de főleg teregetni (a kiterítésre, vagyis halálozásokra utal), és nem jó bármit is kölcsönadni ilyenkor, mert nehezen jön majd vissza a házba, ráadásul egész éven át minden kifelé megy majd onnan.

 


Szerkesztés dátuma: kedd, 2012. december 18.
Nézettség: 2,390 Kategória: Hagyományok és ünnepek
Előző cikk: Táltos esküvő Következő cikk: Újév, újesztendő, kiskarácsony

Forrás:
mek.oszk.hu


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: