Hungarikumok

 

Hungarikumok - Hagyományok és ünnepek - Karácsonyi szokások

   

Karácsonyi népszokások
A karácsonyi ünnepek kezdete november végére, december elejére esik az eljövetelt és az Úrra való várakozást jelentő adventtel, ami egyben az egyházi év kezdetét is jelenti. Eredete az 5-6. századra nyúlik vissza, amikor heti háromnapos böjttel is megtisztelték.
Karácsony története
A XVIII. században karácsony ünnepének még nem volt akkora jelentősége, mint húsvétnak. A karácsony a millenniumi időkben kezdet szokássá válni. Ma a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, Jézus a Megváltó születésének napja: a szeretet, az öröm, a békesség, a család, az otthon ünnepe.
Karácsonyfa története
A fenyőfa eredetét Bálint Sándor népmondájában így írja le: Amikor Krisztus Urunk a földön járt, a gonosz emberek elől bujdosnia kellett. Az Úrnak ellenségei már nyomában voltak, maikor egy fenyőfához ért. Alig volt lombja, azért ágai rejtették el Jézust, aki így meg is menekült. Az Úr most megáldotta a fenyőfát: "Soha ne hullasd el a leveleidet.
"Boldog karácsonyt!" különböző nyelveken
Szlovák: Vesele Vianoce Spanyol: Feliz Navidad Bolgár: Tchestito Rojdestvo Hristovo Észt: Ruumsaid juulup hi Hawaii: Mele Kalikimaka Ír: Nollaig Shona Dhuit Lengyel: Wesolych Swiat Bozego Narodzenia Skót-gael: Nollaig chridheil huibh Horvát: Sretam Bozic Szerb: Hristos se rodi Vietnami: Chung Mung Giang Sinh  Urdu: Naya Saal Mubarak Ho Japán: Kurisumasu Omedeto Görö...
A Mikulás ünnep eredete
A Mikulás vagy Télapó név hallatán mindenkinek egy piros ruhás, ősz szakállú, kövérkés, jóságos apóka jut az eszébe. Ő az, akit boldog tekintetű gyerekek várnak áhítattal, rajongással, tele izgalommal.
Adventi szokások
Az adventi koszorú András napjához legközelebb eső vasárnap és december 25-e közötti négy hetes időszak advent ünnepe. Az adventi koszorú ősét 1840. körül Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 24 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.
Karácsonyi kifestők gyerekeknek
Az alábbi kifestő képekkel gyerekeknek szeretnénk kedveskedni! Kattints a kedvenc kifestőre és nyomstasd ki a képet! Oszd meg a barátaiddal, máshol is!   Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és jó színezést kívánunk!                                               ...
Karácsonyi receptek
A karácsonyi előkészületek fontos részét teszi ki azon receptek kiválasztása, amelyeket családunknak, barátainknak és vendégeinknek az ünnep alkalmából el szeretnénk készíteni.  Minden ünnep jó alkalom a régiek mellett új receptek kipróbálásra is. A kereszténység legnagyobb ünnepe a karácsony, Krisztus születése, átvitt - és igazi értelmében is - a szeretet ünnepe.
Karácsonyi Versek
József Attila: Betlehemi Királyok Ady Endre: A Jézuska tiszteletére Ady Endre: Karácsony Ady Endre:Kis karácsonyi ének Alföldi Géza: A tél Arany János: Karácsonyi éjszakán Áprily Lajos: Karácsony-est Babits Mihály: Karácsonyi ének Baja Mihály: Karácsony Csighy Sándor: Karácsonyfa előtt Dömötör Tibor: Karácsony Dsida Jenő: Itt van a szép karácsony Dsida Jenő: Köze...
Karácsonyi/Téli dekoráció és kézügyesség ötletek
Megmutatjuk hogyan díszítheted fel otthonodat az ünnepek idején, ötleteket adunk, hogyan készíts sajátkezűleg ajándékot szeretteidnek. Válogass kedvedre az alábbi leírásokból:       1.

12 cikk | 1 / 2 oldal