Hungarikumok

 

Hungarikumok - Hagyományok és ünnepek - Húsvéti népszokások

   

Húsvéti locsolóversek
A locsolás kapcsolatban áll az emberiséggel csaknem egyidõs termékenységkultusszal, ugyanakkor a vízzel való meghintés utal a keresztség jelére és tartalmára. Valamikor vízbevetõ, vízbehányó hétfõnek nevezték húsvét hétfõjét, ami utal a locsolás egykori módjára, tudniilik gyakran erõszakkal a kúthoz, vályúhoz hurcolták a lányokat, és vödörszám hordták rájuk a vizet.
Húsvéti receptek
A húsvéti előkészületek fontos részét teszi ki azon receptek kiválasztása, amelyeket családunknak, barátainknak és vendégeinknek az ünnep alkalmából el szeretnénk készíteni. A hagyományos ételek, mint főtt sonka és tojás, foszlós kalács, persze nem maradhatnak ki. Minden ünnep jó alkalom a régiek mellett új receptek kipróbálásra is. Íme néhány bevált húsvéti recept ajánlás.
Legyünk kreatívak húsvétra-kézügyesség ötletek!
Várjuk a kreatív húsvéti ötleteket a info@magyarvagyok.com címre. Készítsd el, fotózd le és küld el emailben. A levél tárgya legyen "Húsvéti kézügyesség". A levélben mindenképpen legyen meg a neved, hogy a kreativ ötlet mellett az oldalon ezt feltüntessük. Varázsoljuk szebbé az idei ünnepet.
Húsvéti kifestők gyerekeknek
Az alábbi kifestő képekkel gyerekeknek szeretnénk kedveskedni! Kattints a kedvenc kifestőre és nyomstasd ki a képet! Oszd meg a barátaiddal, máshol is! Jó színezést kívánunk!                                                         ...
Húsvéti nagytakarítás
A takarításhoz, nem is beszélve a nagytakarításról, általában nem sok kedvünk van. Persze vannak kivételek, akik legkedvesebb foglalatossága az édes otthon tisztítása és fényezése. Akár így, akár úgy, jobb túl lenni rajta. A húsvét kedvező alkalom erre, hiszen ébred a természet, megújul, elmúlt valami, és kezdődik egy új.
Húsvéti ünnepek– tippek, ötletek
A karácsony után a húsvét az év másik nagy ünnepe. Azonban már rég elfelejtettük, hogy valójában mit is kellene ünnepelnünk – ehelyett sütünk, főzünk, takarítunk, barkácsolunk, vásárolunk, elutazunk stb. Továbbá mértéktelenül eszünk, iszunk – még akkor is, ha már nem esik jól.
Húsvéti versek gyerekeknek
Lengyel népköltés – Weöres Sándor ford.  Parton ül a két nyúl,kis nyúl, nagy nyúl,ugrabugrál, lyukba bujkál,bukfencet hány, fűbe turkálitt nyúl, ott nyúl,kis nyúl, nagy nyúl.   Lőrinc Pál: Három füles Három kis nyúl ül a réten.Mesebeli faluszélen.Előttük egy halom tojás,Húsvét táján ez így szokás. Festék is van jócskán, bőven,Fut az ecset tekergően.
Szellemi Kulturális Örökség a hajdúdorogi Krisztus-katonaság hagyománya
Hajdúdorogon a Krisztus-katonák nagypéntektől húsvétvasárnapig őrzik a szentsírt. A hagyományt felvették a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe, ez segítheti, hogy mindannyian megismerjük ezt az élő hagyományt.                    Ki lehet Krisztus-katona, és hányan vannak? Erős, szép szál fiatalemberek, akik őseik örökségét viszik tovább.

18 cikk | 2 / 2 oldal