Hungarikumok

 

Húsvéti nagytakarítás


Húsvéti nagytakarítás

A takarításhoz, nem is beszélve a nagytakarításról, általában nem sok kedvünk van. Persze vannak kivételek, akik legkedvesebb foglalatossága az édes otthon tisztítása és fényezése. Akár így, akár úgy, jobb túl lenni rajta. A húsvét kedvező alkalom erre, hiszen ébred a természet, megújul, elmúlt valami, és kezdődik egy új. Tegyünk hát rendet házunk táján is és végezzünk el egy húsvéti nagytakarítást.

Takarítás vagy nagytakarítás, ez itt a kérdés! Nehéz meghatározni a nagytakarítás tartalmát, hiszen ez mindenkinek mást jelenthet. Van, akinek a nagytakarítás kimerül a kétszeri felmosásban, és van, aki meg sem áll az összes szekrény, fiók kipakolásáig és a küszöbön lévő rézcsík fényezéséig. A húsvéti előkészületekhez szinte “hagyományosan” tartozó húsvéti nagytakarításhoz kapcsolódóan két témában szeretnénk hasznos ötleteket adni:

 

a) hogyan szervezhető meg a takarítás úgy, hogy a legkönnyebben (legrövidebb idő alatt, legkellemesebben, stb) elvégezhető legyen

-Álljunk a munkának jókedvvel, akkor is, ha ez nehezünkre esik. Különben még nagyobb tehernek fogjuk érezni.

-Tegyük a munkát kellemessé (pl. szóljon kedvenc zenénk).

-Ajándékozzuk meg magunkat valamivel, ha végeztünk (édesség, relaxáló fürdő, kozmetikum, masszírozás, stb.)

-Vonjuk be a családot, talán sokak szerint hátráltatnak a munkában, márpedig a családtagok kötelessége is a takarítás, és főként az, hogy lehetőleg ne is legyen nagy rendetlenség. Próbáljuk meg ehhez még a kisebb gyerekeket is mielőbb hozzászoktatni. Elpakolni a gyerekszobában, porszívózni, udvart összesöpörni a gyerekek is tudnak, sőt szívesen is csinálják általában. Vonatkozik ez természetesen a párunkra is. A kényes munkákat, végső felmosást, parkettatisztítást végezheti a ház asszonya.

-Legyenek megfelelő takarítóeszközök és tisztítószerek. Nem a mennyiség, a minőség a lényeg és lehetőleg használjunk természetes tisztítószereket! Egy mikrószálas univerzális törlőkendő nagyobb segítség, mind az állandó cserebere különböző törlőkendők és szivacsok között. A tisztítószereket tartsuk lehetőleg egy nagyobb dobozban. Így gyermekek elől is könnyebben elzárhatjuk, és mindig kéznél (vagy láb alatt) lehetnek munka közben. Ellenőrizzük, hogy a porszívó porzsákja tiszta, és többször cseréljük a felmosó vizet, különben csak koszt fogunk törölgetni.

-Legyen tervünk! Kezdhetünk az időigényesebb feladatokkal, de haladhatunk a “bejárati ajtó felé” sorrendben is. Ha a megszokott sorrendben haladunk, gyorsabban fogunk végezni, hiszen “ebben már van rutinunk”.

-Írjuk össze már pár nappal az akció előtt azokat a hiányosságokat, elmaradásokat, amelyekre feltétlenül sor szeretnénk keríteni. A papírt tegyük a tisztítószeres dobozba, így biztos nem marad ki semmi.

 

b) összefoglaljuk, melyek azok a részmunkák, amelyek véleményünk szerint egy húsvéti nagytakarításból nem maradhatnak ki:

-Szellőztessünk: ha szerencsénk van, szép napot fogunk ki a húsvéti nagytakarításra. Kapcsoljuk le a fűtést és szellőztessünk, ne csak a lakást, de az ágyneműket is.

-Ablaktisztítás: a lakás szebb fényében fog ragyogni, ha lemossuk a téli koszt az ablakokról.

-Függönymosás: nemcsak kellemes illat lesz, de világosabb lesz a lakás is, nem is beszélve arról a sok porról, ami a fűtési szezonban a függönyökbe kerül.

-Szőnyegtisztítás: a padlószőnyeg korában a szőnyegek klopfolása már nem túlzottan gyakori feladat. Ha lehet, tegyük meg, egyébként távolítsunk el makacsabb foltokat a szőnyegből, végezzünk alapos porszívózást, kölcsönözhetünk szőnyegtisztító gépet, de megbízhatunk a feladattal egy szőnyegtisztító céget is. Előnye: hozzák-viszik a szőnyeget, nincs vele munka, és alaposan feltakaríthatunk a szőnyeg alatt. Hátránya: ára+ egy ideig nélkülöznünk kell a szőnyeget.

-Rendrakás & portalanítás: rakjuk el a játékokat, szortírozzuk a régi újságokat (és vigyük el a hulladékgyűjtőbe), portalanítsuk a polcokat (könyvespolcokat és vitrines szekrényeket is), takarítsunk a cipős szekrényben. Pakolás a pincében, udvar vagy bejárat csinosítása lehet a takarítással nem elfoglalt családtagok feladata.

-A konyha nagytakarítása maradhat az ünnepek utánra. A sok húsvéti sütés-főzés nem végezhető el nyomtalanul. Az ünnepek után egy nyugodt hétvégét szánjunk a konyha és az elektronikus eszközök nagytakarítására.

Tipp: a húsvéti nagytakarítás ne legyen stressz! Nem kapunk büntetést, ha nem végezzük el, vagy ha nem jut idő mindenre. Semmiképpen se hagyjuk az utolsó napokra, az fárasztó lenne. Ha azonban az elvégzett munka után úgy érezzük, hogy valóban szebb lett a lakás, már megérte. És törölhetjük a feladatot legalább 6 hónapra az életünkből.

 

Forrás:

www.tutitippek.hu


Szerkesztés dátuma: kedd, 2011. március 15. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 3,182 Kategória: Hagyományok és ünnepek » Húsvéti népszokások
Előző cikk: Húsvéti kifestők gyerekeknek Következő cikk: Húsvéti ünnepek– tippek, ötletek


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: