Hungarikumok

 

Hungarikumok - Hagyományok és ünnepek - Szüreti népszokások

   

A szüret és a szüreti mulatságok
A szüret a különböző történelmi korokban mindig többet jelentett egyszerű munkánál. Ünnepnek számított és számít ma is, hiszen egy egész évi munka gyümölcsével szembesül a szőlőművelő. "A szüret a XVI. és XVII. században igazi sátorosünnep volt, melyre még a hadviselő vitézek is hazasiettek.
Boros közmondások
Bor a bogara! Jól tudja a bor útját! Ennek a bornak se kerepeltek! Bort, búzát, békességet, szép asszony feleséget! Ahol a bor az úr, ott az ész koldulni jár! Bor amennyi én akarom; búza, amennyit az Isten ad! Borban az igazság! Bor, búza, szalonna égnek fo adománya! Bor hajtja a lovat, zab viszi a szekeret! Bor nélkül szegény a vendégség! Bort a serre idd egyszere, ...
Őszi, szüreti versek és mondókák
Szüretre hívlak! fogd fel a csuport,fogd fel a mustot, mely a kádba forr! Szüreti versrészlet Babits Mihálytól Babits Mihály: Õsz, Kripta, Ciprus, Szüret, Tánc, Kobold Gárdonyi Géza: A bor legendája Kányádi Sándor: Eljött a szüret (részlet) Petőfi Sándor : Furfangos borivó Petőfi Sándor : Bordal Gyulai Pál: Szüreti lakomán Gyulai Pál: Szüreten Veres Csilla: Őszi sus...
Őszi/Szüreti dekoráció és kézügyesség ötletek
Itt van az ősz, itt van újra… minden évben gyorsan elrepül a nyár, kinek örömére, kinek bánatára.  Bár a napsugarak még próbálkoznak felmelegíteni és felvidítani napjainkat, az egyre rövidebb nappalok és az esték hűvös illata a tél közeledtét jövendölik. Azonban néhány őszi dekorációval könnyen felfrissíthetjük a környezetünket és felvidítathatjuk a kedélyünket :)   1.
Szüreti Dalok és Noták
Ősszel érik, babám Egy szem szőlőt megehetnék Leszedik a szőlőt nemsokára Megérik a szőlő Érik a szőlő Ettem szőlőt, most érik, most érik A kassai szőlőhegyen         1. Ősszel érik, babám    Ősszel érik babám a fekete szőlő, Te voltál az igazi szerető. Bocsáss meg, ha valavalaha vétettem, Ellenedre babám rosszat cselekedtem.
Szüreti kifestők gyerekeknek
Az alábbi kifestő képekkel gyerekeknek szeretnénk kedveskedni! Kattints a kedvenc kifestőre és nyomstasd ki a képet! Oszd meg a barátaiddal, máshol is!   Jó színezést kívánunk!                                                       ...
Szüreti Receptek
A szüreti előkészületek fontos részét teszi ki azon receptek kiválasztása, amelyeket családunknak, barátainknak és vendégeinknek az ünnep alkalmából el szeretnénk készíteni.  Minden ünnep jó alkalom a régiek mellett új receptek kipróbálásra is. Íme néhány bevált szüreti recept ajánlás. A szüret a bor születésének kezdete! Borokról cikkek itt olvashatók!
Szüreti szabályok  és Néhány jótanács a szüretelőknek
Sose kezdjük borivással a napot, a reggeli bor megfekszi a gyomrot, rátelepszik a mozgásközpontunkra, és kettőslátás is kialakulhat. Tapasztalt szüretelő törkölypálinkával indítja a reggelt féldecis kiszerelésben, ennek kiváló az értágító hatása, meg a muslincák sem jönnek ránk annyira, mint bor esetében.

8 cikk | 1 / 1 oldal