Időszerű növényvédelmi munkák gyümölcsösökben I.


Időszerű növényvédelmi munkák gyümölcsösökben I.

Májusban a gyümölcsösökben döntő fontosságú az alma és körte varasodása, valamint az almafa lisztharmata elleni védekezés. Felléphet a tetvesedés, és a mostanában gyakran fenyegető tűzelhalás, továbbá pusztíthat a vadgesztenyelevél aknázómoly is.

Alma- és körtefák

ventúriás varasodás

Almafák virágzásban vannak, gyakori az eső, ez kedvező a ventúriás varasodást okozó gomba fertőzésének. A kórokozó a fiatal leveleket, és az egész apró terméskezdeményeket is fertőzheti. Meg kell kezdeni a permetezést ellene, és a betakarításig szükség esetén további kezelések szükségesek. Felhasználható kontakt hatású szerek: Rézoxiklorid, Bordói por, Champion, Delan, Dithane, Kocide, Orthocid, Perthiram. Néhány szisztemikus hatású fungicid: Anvil, Chorus, Discus, Rubigan, Score, Sumi 8, Systhane,Topas. Ez utóbbiakat az intenzív lomb kifejlődése alatt május-június első felében érdemes használni, mert csak ezek adnak megfelelő védelmet az új, a permetezések között kifejlődő levelek részére.

 

 

 

Lisztharmat

A lisztharmat gomba a fertőzötten kifejlődő hajtásokról folyamatosan fertőzi az új leveleket, virágokat.

Ezeket az egyöntetűen fehér színű, a gomba által bevont hajtásokat vagy ki kell metszeni, eltávolítani, ha nem sok található, vagy lisztharmat elleni szerrel minél előbb lepermetezni. Hatékony szerek lisztharmatok ellen: kén tartalmú szerek, Karathane, valamint Anvil, Chorus, Discus, Nimrod, Punch, Rubigan, Score, Systhane, Topas, Topsin. A lisztharmat ellen a szüret idejéig szükséges renszeresen védekezni, mivel a gomba konídiumai folyamatosan fertőzik a növényt.

 

Tűzelhalás

Az alma virágzásakor és azt követő hetekben, különösen párás, meleg időben járványos terjedése várható az almaféléket fertőző erwiniás tűzelhalás nevű betegségnek. A betegség kórokozója baktérium, mely a virágzáskor a virágokat fertőzi, a hajtásba bejutva azok lankadását, elhalását okozza. Ha alma ,körte vagy birs fákon hajtás és részleges ágelhalást észlel, a betegrészt 30-40 cm-es egészséges résszel együtt sürgősen vágja le, és semmisítse, égesse el.

 

A beteg levágott részt ne hurcolja a kertben, mert a kórokozót szétterjeszt. Metszés, fűrészelés után a vágóeszközt denaturált szesz tömény oldatával vagy Hypos oldattal le kell mosni, fertőtleníteni, különben az eszközzel a kórokozó a még egészséges fákra átvihető. Virágzáskor 2 alkalommal ajánlott a permetezés: réz tartalmú szerekkel vagy a szisztematikus hatású Kasugamicin, Alliette szerek bármelyikével.

 

 

 

 

levélpirosító levéltetű

Alma levélpirosító levéltetű kártétele megjelenés alatt van, fellépését a tömeges elszaporodás elején érdemes megakadályozni. Bármelyik levéltetű elleni szer alkalmas a kezelésre. A kontakt hatású szerek csak a levelek besodródása előtt használhatók, mivel az összecsavarodott levelek hátoldalát nem éri el a szer, ahol a tetvek élnek.

 

 

 

 

A vadgesztenyelevél- aknázómoly első nemzedékének rajzása megindult. A kártevő elleni védelem az első nemzedék megsemmisítésére. Az előző évi, áttelelt levelek összegyűjtése, eltávolítása a kártevő elleni védelem alapja. Ha ez időben megtörtént, akkor a most megjelent molylepkék ellen elegendő egy alkalommal történő permetezés a következők közül: Alsystin, Dimilin, Match, Mospilan, Nomolt.


Szerkesztés dátuma: péntek, 2013. március 15. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 4,508 Kategória: Kertészkedés
Előző cikk: Időszerű az őszibarack levélfodrosodása elleni védekezés Következő cikk: Időszerű növényvédelmi munkák gyümölcsösökben II.

Forrás:
www.kertpont.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: