Vethetők a kabakosok (Április)


Vethetők a kabakosok (Április)

A kabakosok palántanevelése, szaporítása.

A kabakosok a dinnyék, az uborkák és a tökfélék. Ezek meleg igényesebbek, mint a gyökérzöldségek.Termesztésük esetén az alább leírtak nagy általánosságban érvényesek. 

                                

Földből, komposztból és érett trágyából készítettem keveréket a magoknak. Lehet gyepkockába is vetni. Ez úgy készül, hogy egy jó füves részen ásóval körbevágunk annyi területet,amennyi kockára szükségünk van. Egy kocka 10*10*10 cm méretű. Az ásóval függőlegesen kivágott csíkok egymástól kb egy lapát szélességben legyenek (20 cm?) aztán úgy, hogy 10 cm vastag legyen a gyeptégla egy lapáttal alányesve kiszedjük őket. Füves részével fóliában egy fólialapra helyezve beöntözzük őket. A közepébe kis lyukat készítve abba megy a mag, amit vékonyan takarunk, és beöntözünk.

                                 

Én kis műanyag cserepekbe vetem a magokat, a fenti módon. A cukkinikből egy magot, uborkából 1, esetleg két magot edényenként.

                                 

Az edényeket kelésig fóliazsákkal fedem a hőmérséklet biztosítása végett.

Ha túl korán vetünk, az esetleges hűvös idő miatt húzódó kiültetés esetén a palánták elvénülnek ez a koraiság, termőképesség csökkenéséhez vezet. Ezért a legjobb házi körülmények közötti termesztés esetén az április eleji magvetés palántának. Szabadföldbe addig ne vessünk, míg a talaj fel nem melegszik. Általában az év 100. napja előtt nem szabad elvetni, de jobb április vége felé.

A magok előre beáztatásáról: van akik beáztatják, előcsíráztatják a dinnye, uborkamagot, de vegyük figyelembe, ha csávázott magot vettünk, ezt nem véletlenűl csávázottan forgalmazzák, áztatás során ezt a védőréteget mossuk le

Csírázási hőmérséklet 25-28 ° C, éjjel-nappal. Kelés után hőmérsékletet fokozatosan csökkentsük éjszaka és borult időben 15-18 ° C, nappos időben 20-23 ° C. Ennél magasabb hőmérséklet a palánták megnyúlásához vezethet. Amikor a levelek összeérnek, rakjuk szét a növényeket, hogy elegendő fényhez jussanak és ne nyúljanak meg.

Kiültetés előtt 7-10 nappal kezdjük meg a palánták edzését. Szellőztessünk tegyük ki levegőre a palántákat, előbb árnyékba, majd fokozatosan napra. Ha egyből napra tesszük őket megégnek. (Ez minden palánta edzésére vonatkozó szabály.)

Egy héttel ültetés előtt rakjuk szét a palántákat, hogy a kockából kinőtt gyökerek felszakadjanak és kiültetés után már az eredeti helyükön nőnek tovább. Ha nem rakjuk szét a növényeket egy hetet kell várni míg a gyökér ismét a kocka falához ér, és bizonytalan az eredés. Poharas, cserepes neveléskor a szétrakásra nincs szükség.

Fóliaalagút, síkfólia alá április 20-tól, szabadföldre májusban a fagyveszély elmúltával lehet kiültetni őket. 

                                   

Amikor elvetem a magokat palántának akkor elkészítem a helyét is a kertben. A fészkek helyén egy ásónyom földet kiszedek, és az északi oldal felé teszem. A gödörbe 3-4 lapát trágyás komposztot teszek, majd fűkaszálékkal lefedem. Ez a kiültetésig összeérik. A kiültetés előtt ázott növényleves lével öntözöm be, és majd ide megy május elején a palánta.

                                   

Majd öltetéskor a fészek közepébe megy a növény és köré kb fél méter átmérőjű krátert képezek földből. Itt lesz öntözve. A fészket pedig mulccsal takarom.

Cukkiniből két fajtát vetettem. Zöldnek Diamant nevű olasz hibrid, sárgának Gold nevű Kerti mag félét.

Uborka kétszer lesz ültetve. Egy korábbi csapat, mely szabadba kiültetésre kerülő Bernadett saláta uborkából áll,és pár tő Perez korainak kovászolásra.

Majd júniusban a borsó helyére megy a savanyításra kerülő második csapat uborka.

Most elvetettem még a céklát is. Ebből lehet szakaszosan vetni, mert mi az apróbb, bébicéklákat már nyáron szeretjük megenni.

 

A krumplit is el lehet vetni, főleg, ha egy részét korainak fóliával tudjuk borítani.

                                    

A krumplikból a vetőméretűeket (3-5 cm nagyságúak) napos helyen elő lehet csíráztatni. Majd kapával fészekbe, vagy kihúzott barázdába egymástól 25-35 cm távolságba elvetjük.

                                    

A gumókat földdel takarjuk. Később majd töltögetni is kell. A sortáv legalább 70 cm legyen, így marad hely a töltögetésre.

                                    

Műanyag csőből készült ívekre feszített fóliával lehet a koraiságot fokozni.

                                    

A hagymák, borsók földjének felszínét már lehet a kiszáradás elkerülésére fűnyesedékkel takarni.

                                    

A paprika és paradicsom palánták még bent vannak.

Különböző vetési idejű paprikák.

                                     

                                     

                                     

                                                                 Padlizsánok.

                                     

                                     

              Paradicsomok. A nagyobbakat április 20. körül tervezem kiültetni, ezek korábbi vetések.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2013. április 8. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 2,742 Kategória: Kertészkedés
Előző cikk: Vessünk! Mikor? Hogyan? Következő cikk: Hogyan védekezhetünk a növényi kártevők ellen vegyszerek nélkül?

Forrás:
ilkertje.blogspot.hu


   Tetszik  
Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: