Vegyszermentes kertészkedés


Vegyszermentes kertészkedés

Hogyan tudjuk a kártevőket kordában tartani?

A növényeket megtámadó betegségek, kártevők között kiigazodni egyre nehezebb. Se szeri, se száma a gombás-vírusos-rovarkartévős problémáknak. Ilyenkor legtöbben már nyúlnak is valami méregért, attól remélve a megoldást.

Ha egy mód van rá, a házi kertekben kerüljük a gyakori növényvédő szeres kezeléseket. Még azon az áron is, hogy a megtermett növények egy része kisebb-nagyobb mértékben károsodik. Ne fosszuk meg magukat a házi kertben termesztett zöldségfélék egyik fontos tulajdonságától, a vegyszermentességtől!

Igaz, vannak olyan esetek is, amikor a kémiai növényvédelem eszközei nélkül nem boldogulunk. Ilyenkor arra kell törekedni, hogy a kezelést idejében végezzük, és mindenképpen tartsuk meg a várakozási időt.

A növényvédelem nem azonos a kémiai növényvédelemmel, a növényvédő szerek permetlé vagy por formájában való kijuttatásával. Minden olyan termesztési eljárás, amely a növény fejlődését, növekedését segíti, növényvédelmi jelentőségű.

A legjobb, ha a kártevők természetes ellenségeit csaljuk kertünkbe. Honos növényekkel és természetes kerti elemekkel a szorgos segítők gyorsan segítségünkre sietnek. A természetes kertek fontos elemeit képezik a fák, bokrok, de a számos fűfélének, virágnak és rovarnak otthont adó virágos "rétek" is. A kertben kialakított vad sarok valóságos paradicsom a pillangók számára.

                               Kardoslepke, Ravasz Balázs fotója.

Létesíthetünk pillangó-itatót is (tálkában cukros víz, esetleg gyümölcs, bár ezt pillanatok alatt ellepheti a kertben élő milliárd hangya). A lelkesebbek pillangóházat is kitehetnek: ebbe a pillangó éppen belefér, de az őt üldöző madár már nem. Ha élelmet és védelmet is nyújtunk nekik, hálásak lesznek és beköltöznek hozzánk.

                        Pillangóház. (dreamstime.com)

A pillangók szeretik például a nyári orgonát, mályvát, rózsát, mályvarózsát, őszirózsát, lángvirágot, kúpvirágot, hortenziát, kaprot, júdásfát. A virágokat napos helyre ültessük, és nem árt, ha van a közelben sütkérezésre alkalmas szikla is. Jól jön még egy eső elől védő, búvóhelynek, bábozódó helynek is alkalmas bokor.

A kert egyik eldugott zugában hagyjunk meg néhány tő csalánt. Hadd nőjön nyugodtan, még permetléhez is jó lesz. Számos lepkefaj rakja le itt a petéit, és a hernyók is ebből táplálkoznak. Azért legyünk résen: a csalán kúszógyökérrel terjed, ne hagyjuk, hogy meghódítsa a kertet.

A biokert növényvédelme már a magok elvetése előtt megkezdődik. Néhány évvel ezelőtt próbáltuk ki először megelőző védekezésként a gyógynövényes magáztatást (csávázást). A gyógyteák hatására a növények nemcsak ellenállóbbak lesznek a betegségekre, de gyorsabban és nagyobb arányban is kelnek. A módszer annyira jól bevált, hogy ma már csak akkor vetünk bármilyen magot, ha előzőleg megfelelő ideig beáztattuk gyógynövényteába.

Ugyanúgy van ez, mint más élőlényeknél: ha jól működik a növény immunrendszere, akkor a kórokozók, kártevők nem lesznek képesek súlyos károkat okozni. Mindenkinek ajánlom: ha beteg zöldséget, gyümölcsfát, vagy más növényt lát, ne tegyen elhamarkodott lépést, és ne rohanjon azonnal a boltba permetszerért. Kár ágyúval lőni verébre, vagy akár levéltetűre. Például, ha azt tapasztaljuk, hogy egy fát ellepnek a levéltetvek, akkor hamarosan találunk majd rajta néhány katicabogarat. Egy népes levéltetű-kolóniában pedig nemsokára megjelennek a fürkészdarazsak lárvái is. Ha van türelmünk, és kivárjuk (nem pusztítjuk el a permetezéssel a tetvek természetes ellenségeit), akkor kis idő elteltével a ragadozó rovarok felfalják a levéltetvek nagy részét.

A katicabogár, a fürkészdarázsfajok, ragadozó poloskák sokasága a kertészeti növényvédelem hasznos segítői. A kártevők természetes ellenségei jelentősen korlátozzák a kártevők elszaporodását. A házi kertben előforduló kártevő rovarok tömeges elszaporodását azonban többnyire csak mérséklik tudják, megakadályozni nem.

 

Hasznos állatok a kártékony rovarok leküzdésében

A katicabogár egy nap alatt akár 50 (400 levéltetű/katicabogár/év), a fátyolka lárvája élete során 200-500, a zengőlégy lárvája pedig akár 600 levéltetvet is képes elfogyasztani. A ragadozó atkák nemcsak akár ötven szövőatkát, hanem gombaspórákat és gombafonalakat is fogyasztanak.

                    Hétpettyes katicabogár, Ravasz Balázs fotója.

 

Az értékes biozöldségek lepkehernyók elleni védelme igen fontos. Rejtett életmódjuk miatt permetezéssel csak nagyon rövid ideig érhetők el. Van azonban egy másik lehetőség a hatékony védelemre: kerestessük meg a lepkepetéket Trichogramma peteparazita fürkészdarazsakkal, és oldják meg a védekezést a fürkészek! A kikelő parányi (0,5 mm-es) fürkészdarazsak a növénykultúrában aktívan keresik a kártevő lepkék lerakott petéit, és saját tojásukat azokba helyezik, megakadályozva ezzel a hernyók kikelését.

                                                       

 

 

A kifejlett aranyszemű fátyolkáknak nagy átlátszó, zöldes, hártyás szárnyuk van. A hatlábú lárváknak erős, előre meredő rágóik vannak. Ezeken a rágókon keresztül fecskendeznek olyan váladékot az áldozatba, amely feloldja azt, hogy utána fel tudja szívni. A lárvák nappal pihennek és éjjel vadásznak. Az imágónként 10-40 db petét hosszú nyelek végére helyezik, hogy azokat a ragadozó lárvák ne tudják elfogyasztani. A lárvák életük során több száz levéltetvet is elfogyaszthatnak, ami rendkívül hasznos számunkra.

 

A ragadozó életmódot folytató zengőlégy-lárvák a fajok hozzávetőleg 40 százalékát teszik ki. Utóbbiak között sok a hasznos levéltetű-pusztító faj. A megtermékenyített nőstény zengőlegyek tojásaikat a már kialakult levéltetű kolóniák mellé helyezik, a kikelt lárvák a levéltetveket fogyasztják, ezzel is csökkentve azok elszaporodásának mértékét.

 

Levéltetvek ellen kitűnő orvosság a beáztatott dohányból készített permetszer - javasolta nagy bölcsen édesapám. És valóban. A dohánypermet véget vetett a tetűinváziónak. Ugyanezt a hatást érhetjük el egyébként a vízbe áztatott csalánból készített permetlével is.

Csiga ellen is számos bevett módszerünk van már a kertben: elárulom, hogy a csiga se szereti az intenzív fokhagymaszagot! Tanácsos tehát veszélyeztetett növényeinket körbeaknázni pár ledugdosott gerezddel. Bevált módszer még az is, ha mustárt ültetünk például a kedvenc csigaétek, a saláta közé.

De nem csak a csigainvázió okoz némi fejfájást a kezdő kertésznek. A nyáron nagy gonddal betakarított alma látványa is hamar legörbíti a mosolyt a szánkról, amint meglátjuk rajta a körkörös monília nyomait. Ezt a betegséget még tavasszal, nyár elején kell megelőzni, nem is olyan bonyolult módszerrel: ültessünk tormát gyümölcsfáink köré!

      

                           A monília nevű gombabetegség a csonthéjas gyümölcsök réme.

                                        Vegyszerek nélkül torma ültetésével védekezhetünk ellene.

Gyakori gond nálunk is nyáron, a kertben rendre előbújó népes vöröshangya-család látogatása. Íme, a Chemotox-mentes megoldás: ahol várható az invázió, ott érdemes ültetni a növények közé levendulát. Ha nem a virágok között van a hangyaboly, hanem például a teraszon, a repedések között, akkor egy kis sütőporral tudjuk őket elriasztani.

 

A levendulának egyébként nem is egyoldalú a hasznosítása, mint gondolnánk: nyár végén leszedve, kis zsákocskákba varrva ezerszer többet ér, mint a "Molyirtó" felirattal árult bolti hasonmásai.

 

 

 

 

Kiskertedben legegyszerűbben komposzttal tudod a talaj szerves anyag tartalmát pótolni.

 

- Gyűjts össze minden lehullott falevelet, elszáradt növényi részt. Az ágakat szecskázd vagy darabold. A komposztdomb aljára ágakat vagy szalmát halmozz, majd rétegenként tedd rá a fás, illetve a nedvesebb, nyers növényi részeket. A tojáshéj segít a talaj meszezésében.

- Az ősszel felhalmozott kerti nyesedék és lomb fél-egy év alatt alakul kész komposzttá. Kevés nedvesség és sok levegő is kell a folyamathoz. Nagyon száraz időben érdemes locsolni, nyári vihartól és őszi esőtől viszont takarni kell. Levegőhöz forgatással segítsd a komposztot. Végül munkáddal humuszhoz jutsz.

- A komposztra ne tégy beteg, fertőzött növényi részeket, fenyő, dió levelet, burgonyaszárat, tarackos gyomot, üveg, műanyag, fém darabokat. Nem oda való a porzsák tartalma sem.

- A félérett komposztot földdel keverve fák ültető gödrébe, önmagában mulcsozásra használhatod.

- Az érett komposztot földdel keverve palántázáshoz, virágágyásba használd. A tőzeget is helyettesítheted vele.

 

 

 

 


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2013. március 14. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 3,673 Kategória: Kertészkedés » Vegyszerek nélkül
Előző cikk: Talajfertőtlenítés környezetbarát módon

Forrás:
www.zoldmuzeum.hu


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: