Egyiptomi hieroglifákkal írt magyar nyelvemlékek. Az egyiptomi kronológia.


Egyiptomi hieroglifákkal írt magyar nyelvemlékek. Az egyiptomi kronológia.

Egyiptommal kapcsolatos megfigyeléseimet nagyobb terjedelemben kell előadnom, mert ez az egyetlen ország világon, ahol sok a csodálni való dolog és ahol annyi a látványosság, amit szinte le sem lehet írni.- Ezekkel a szavakkal vezeti be Egyiptomnak szentelt fejezetét Herodotos, aki a fáraók országát a Kr. e. 5. században meg látogatta (94m. I. 129). Nála nyomatékosabb hangsúlyt a jelen sorok írója sem tud adni Egyiptommal kapcsolatos mondanivalójának, mert itt a magyar őshaza szellemi életének fellegvárába lépünk be, temérdek kincs és drágaság közé, amiről történetíróinknak eddig sejtelmük sem volt.

 

Egyiptom első ismert sorsdöntő eseménye a Nílus völgyében kialakult két ősi királyság, Észak-Egyiptom és Dél-Egyiptom egyesítése volt egy és ugyanazon uralkodócsalád fennhatósága alatt. Az esemény időszámításunk előtt körülbelül 3200 táján zajlott le s vele kezdődik az úgynevezett dinasztikus kor. Vannak tudósok, akik az eseményt jóval korábbi időre, Kr e. 4000 tájára helyezik és az egyiptomi kronológiát ahhoz képest szabják meg. A Nílus völgyi események időzítése tekintetében valóban sok a bizonytalanság: az eltérés tudósok szerint mintegy 250 esztendő vagy még több, különösen a régibb időkben. E bizonytalanság miatt kényelmesebbnek találták, ha a vitatott évszámok helyett az uralkodócsaládok sorrendjével jelölik az időt, egyszerűen például így történt a XII. dinasztia idejében. Az uralkodóházak szerint való eligazodást még az egyiptomiak saját történetírója, egy pap, név szerint Manetoth vezette be, aki a Kr. e 3. században, a görög befolyás idején élt. Ha nevét nem angol, hanem magyar helyesírással írjuk le, akkor megtudjuk értelmét: Mennyit tud. Ezek előrebocsátásával alább közöljük a kronológiát. a rövidebb becslés szerint megállapított évszámokkal. Az évszámok a Kr. előtti korra vonatkoznak.

 

  • I. és II. dinasztia ideje: 3197-2778, a thiniti királyok kora.
  • III-V. dinasztia, 2778-2324, a memfiszi királyok kora. Az első öt dinasztia ideje együttvéve Egyiptom ősi kora vagy a régi királyság néven is ismert.
  • VI-XI. dinasztia, 2324-2065.
  • XI-XII. dinasztia, 2065-1785, a thébai birodalom kora.
  • XIII-XVII. dinasztia, 1785-1580, idejére esik a hikszoszok uralma.
  • XVII-XX. dinasztia félezer évét, 1580-1085, az új királyság korának is mondják.
  • XXI. dinasztia, 1085-950, más néven a papkirályok kora.
  • XXII-XXIII. dinasztia, 950-730, a líbiai királyok ideje.
  • XXIV. dinasztia, 730-715, a saiti királyok kora
  • XXV. dinasztia, 715-663, az etiópiai királyok uralma.
  • XXVI. dinasztia, 663-525, ismét a saiti királyok ideje.
  • XXVII-XXX, dinasztia, 525-332, a perzsa dúlás ideje és az utolsó egyiptomi királyok kora.

 

Ami 332 után az arab elözönlésig tartott, Ptolemaios és a római királyok uralma néven ismert befejező része a régi egyiptomi kronológiának (Az összeállítás 58m. 24 alapján).

Forrás: Baráth Tibor: A magyar népek őstörténete


Szerkesztés dátuma: szerda, 2011. január 19. Szerkesztette: Garamszegi Vanda Natasa
Nézettség: 2,298 Kategória: Irodalom » Baráth Tibor: A magyar népek őstörténete
Előző cikk: Rovásjelekkel írt magyar nyelvemlékek. Lelőhelyek. Következő cikk: Az egyiptomi írás is magyar írás


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: