Vér András menedéklevele (1493)


Vér András menedéklevele (1493)

A saját kézzel írt (autográf) levél, melyben Vér András nyugtát ad Erdőhegyi Balázsnak a megfizetett pénzösszegről, az első, magyar nyelven írt hivatalos jellegű irat. Valójában egy nyugta pecsét nélküli másodpéldánya, mely Vér András sok zálogos ügye közül az egyikkel összefüggésben keletkezett. A levél másodpéldány-jellegét mutatja a dátum alatt olvasható megjegyzés: ennek másja(t) Erdőhegyi Balázsnak adtam.

Vér András a Temes megyéből származó muronyi Vér család legismertebb tagja. 1471-ben Szilágyi Erzsébet udvarnokaként került Békés megyébe. A következő évben királyi adományként kapta Köröstarcsát, ahonnan később a család magát nevezte. Több birtokot szerzett a megyében, 1507 előtt halt meg. Az iratban szereplő Erdőhegyi Balázs Békés megyei alispán, az említett helységek, Székudvar és Kisjenő az egykori Zaránd megye falvai, ma Gyulától keletre, Románia területén találhatók.

E 15. század végén keletkezett iratnak jellegzetes a dátumozása. Kis karácsony a karácsonyi ünnepet lezáró nyolcadnap, vagyis január elseje. Az évszámban a tízesek helyén álló 9-es számjegy után egy 0-át láthatunk, mely itáliai eredetű írássajátosság. Ilyen arab számozás az Ómagyar Mária-siralom anyakódexében, a Leuveni kódexben is található

 

Az eredeti levél ezen a linken tekinthető meg: http://mek.oszk.hu/07000/07021/07021.pdf


Szerkesztés dátuma: szombat, 2013. május 18.
Nézettség: 1,940 Kategória: Irodalom » Kódexek
Előző cikk: Tihanyi-kódex Következő cikk: Virginia-kódex


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: