Környezettudatosság kisgyermekkortól kezdve


Környezettudatosság kisgyermekkortól kezdve

A környezettudatosság olyan gondolkodásmódot jelent, amelyben felelősséget vállalunk környezetünkért, és mindennapi életünkben próbáljuk minimálisra csökkenteni a természetre káros anyagok használatát, kibocsátását. Fontos, hogy a gyerekek kiskoruktól kezdve ebben a szemléletmódban nőjenek fel, így később természetesnek veszik a környezettudatos életmódot. Idősebb korban már sokkal nehezebb életformát váltaniuk, eltérni a megszokott cselekedeteiktől.

Számos módja van annak, hogyan lehet a gyerekek életébe már az óvodától kezdve beépíteni a környezettudatosságot. Például ha reggel, fogmosás közben el kell zárniuk a vizet. Így egy alkalommal akár 8-10 liter vizet is spórolhatunk. Megtaníthatjuk nekik, hogy a villanyt le kell oltani, ha egy szobából kimennek, a TV-t, számítógépet ki kell kapcsolni és áramtalanítani kell, ha már nem használják. Ezt legegyszerűbben úgy tehetik meg, ha elosztót használunk, amin a kapcsolót elég lenyomniuk. 

                                     

Persze, a gyerekek környezettudatosságra való neveléséhez szükség van a szülők együttműködésére is. Ha otthon azt látják, hogy a szülők fürdés helyett zuhanyoznak, az égőket energiatakarékosra cserélik, és a szemetet szelektíven gyűjtik, később nagy valószínűséggel követni fogják példájukat. Érdemes beszerezni otthonra egy vízszűrőt is. Hosszú távon gazdaságosabb és a környezetet sem károsítja, mint a pet palackos ásványvizek vásárlása. Vigyük magunkkal a gyerekeket bevásárolni néhányszor, és mutassuk meg nekik, hogy az egészségtelen, vegyszerekkel teli élelmiszerek helyett próbáljanak biotermékeket választani. A vásárlás végén pedig ne nejlonszatyrokba, hanem otthonról hozott bevásárlótáskákba pakoljunk.

                                         

Az óvodaválasztás is fontos lehet gyermekünk környezettudatosságra nevelése közben. Léteznek ugyanis úgynevezett „zöld óvodák”, amelyek a környezeti nevelést helyezik központba. Ezekben az óvodákban szelektív hulladékgyűjtés folyik, a berendezések energiatakarékosak és praktikusak, a fűtési rendszer környezetbarát, és a játékvásárláskor is ügyelnek a környezetre káros anyagok kerülésére. Emellett a fentebb említett módokon is oktatják a gyerekeket a környezettudatos magatartásra. Ekképpen a gyerekek otthonról kikerülve is a követendő példát láthatják maguk előtt. A zöld óvodák listája publikus, így bárki megtalálhatja a lakóhelyéhez legközelebb esőt.

Láthatjuk tehát, hogy a kisgyerekeket sokféleképpen lehet környezettudatosságra nevelni, ám a legfontosabb, hogy a szülők is ezt a szemléletmódot kövessék. Ha az egész család hozzá van szokva a környezetbarát életmódhoz, semmilyen különleges nevelési módszerre nincs szükség, a mindennapos tevékenységeinket a gyerekek is eltanulják majd.


Szerkesztés dátuma: szerda, 2013. március 27. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 2,934 Kategória: Környezetvédelem
Előző cikk: Környezettudatosság az iskolában Következő cikk: Környezetvédelem a kezdetektől napjainkig

Forrás:
www.zoldmuzeum.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: