Védett növényeink - válogatás


Védett növényeink - válogatás

Alábbi cikkünkben a Magyarországon megtalálható néhány védett növényfajról készítettünk egy összeállítást, amelyhez a fotókat Ravasz Balázs természetfotós biztosította.

A bíboros kosbor egy orchideaféle, melynek eszmei értéke 10.000 forint. A növény május-júniusban virágzik. Karsztbokorerdőkben, tölgyesekben, pusztafüves lejtőkön él meg. 

                                        Bíboros kosbor

A bíboros kosborral könnyen összetéveszthető a vitézkosbor, virágzási idejük is megegyezik. A vitézkosbor sisakvirágai azonban inkább rózsaszín árnyalatúak (eszmei érték: 10.000 forint).

                                        Vitézkosbor

Szintén az orchidea-, illetve kosborfélék családjába tartozik a vitézvirág (a név-hasonlóság ellenére jelentősen kinézete jelentősen különbözik a vitézkosborétól). A kúpos virágzattal rendelkező növény június-júliusban pompázik. Számos helyen megtalálható hazánkban, pl. Aggteleki-karszt, Bükk, Budai-hegység, Dunántúli-középhegység, Mecsek.

                                        Vitézvirág

Az orchideafélék csoportjának tagja a vörösbarna nőszőfű is (eszmei értéke: 5.000 forint). A vörösesbarna vagy bíborvörös virágok, amelyek a hosszú száron fürtszerűen csoportosulnak, erőteljes vanília illatot árasztanak. A virágok június-júliusban jelennek meg. Elsősorban bükkösök, karsztbokorerdők, borókások lakója, de megtalálható a Kiskunsági Nemzeti Park területén is, hiszen kedveli a homokpusztákat is. Itt 1994-ben egy alfaját is felfedezték, ez a bugaci nőszőfű. Utóbbi kisebbre nő, apró, zöld viágokkal rendelkezik. Igen ritka, és könnyen elbújik szemünk elől az aljnövényzetben.

                                         Vörösbarna nőszőfű

Az orchidea-, illetve kosborfélék családját a kardos madársisakkal folytathatjuk, amely tölgyesek, bükkösök lakója, de olykor homoki nyárasokban is feltűnik. A nyúlánk növény tetején az apró, fehér virágok május-júniusban jelennek meg. Természetvédelmi értéke 10.000 forint.

                                        A kardos madársisak apró virágai

A hazánkban élő mintegy 70 kosborféle között említhető az agárkosbor (eszmei értéke: 10.000 forint). Az egyik legkisebb méretű és legkorábban (április közepe-május vége) virágzó orchideaféle.Fenti társaihoz hasonlóan ez is fürtös virágzattal rendelkezik. A virágok általában lilák vagy bíborszínűek, de előfordulnak fehér és rózsaszín példányok is.

                 Az agárkosbor virágzata

A pókbangó és a méhbangó neve egy-egy kosbor- (orchidea-) féle növényt rejt. Április-június között virágzanak. Virágai rovarokra, főként a poszméhekre hasonlítanak. Természetvédelmi értékük 100.000 forint.

                                        Pókbangó

                                        Méhbangó

A homoki árvalányhaj a pázsitfűfélék képviselője, homokpusztagyepeken lelhető fel (Gödöllői-dombvidék, Bakony, Keszthelyi-hegység, Mezőföld, Nyírség). Virága, amely május-júniusban virágzik, szőke hajhoz hasonlít. Természetvédelmi értéke 5.000 forint.

                      Homoki árvalányhaj

                      A homoki árvalányhaj közelebbről.

Szintén május-júniusban virágzik a nagy ezerjófű (eszmei értéke 5.000 forint). Megdörzsölve erős citromos illatot áraszt, bőrpírt, kiütést okozhat. Meleg tölgyesekben, karsztbokorerdőkben, sziklagyepeken él meg.

                      Nagy ezerjófű

A szibériai nőszirom a vizes élőhelyeket, illetve a hegyvidéki réteket kedveli. Május-júniusban virágzik, természetvédelmi értéke 10.000 forint.

                                   Szibériai nőszirom

Nagyon hasonlóan néz ki az apró vagy törpe nőszirom, de itt a szár olyan rövid, hogy szinte már hiányzat. A legelterjedtebb a sötétlila vagy a halványsárga virágzat, de számos színben pompázhat. Sziklagyepekben, löszfalak szélén található meg.

                                  Az apró nőszirom virága egészen közelről. A porzók láthatók.

Az őszi csillagvirág egy hagymás, évelő növény, hosszú szárán kékes vagy vöröseslila virágai fürtökbe rendeződnek. A virágok szeptember-októberben jelennek meg. Sziklafüves és löszös sztyeppréteken található meg.

        Őszi csillagvirág

A leánykökörcsin 2011-ben az év vadvirága volt (természetvédelmi értéke 10.000 forint). Ez a kora tavasszal nyíló, gyapjas levelekkel rendelkező boglárkaféle igen elterjedt hazánkban - a növényt borító puha szőrök a tavaszi fagyok ellen nyújtanak védelmet. Kékesibolya színű virágszirmai élénk sárga porzókat fognak közre. A leánykökörcsin mellett 4 másik kökörcsinfaj is megtalálható hazánkban, ezek: a tátogó, a magyar, a Zimmermann- és a fekete kökörcsin. Utóbbi bíborlila virágot hoz, eszmei értéke 5.000 forint.

                   Leánykökörcsin-csoport

                                   A leánykökörcsin lilás szirmai élénk sárga porzókat rejtenek.

                                   Fekete kökörcsin

A boglárkafélék családjába tartozik a 2012-es év vadvirága, az élénk sárga virágokkal rendelkező tavaszi hérics. Kora tavasszal nyíló vadvirág, akár már március elején előbújik. Eszmei értéke 2.000 forint. Noha igen elterjedt növényfaj hazánkban, elsősorban a domb- és hegyvidékeken lelhető fel. Az Alföldön már jelentősen megritkult, a délnyugati országrészből pedig teljesen hiányzik.

                                   Tavaszi hérics

Szintén korai virágunk a tavaszi tőzike, amely hasonlít a hóvirágra, ám ennek harangszerűen lefelé boruló, apró, fehér virágait zöldessárga foltok díszítik . A virágok már február végén megjelenhetnek. Igen elterjedt növény, a leghíresebb tőzikés azonban a Körmend térségi Dobogó-erdőben található. A virág eszmei értéke 2.000 forint.

                   Tavaszi tőzike

Mint ahogy neve is jelzi, a téltemető is igen korán, már február végén, március elején kinyílik. A boglárkafélék családjába tartozó növény a tavaszi héricshez hasonlóan sárga virágokat hoz, ám ezek apróbbak, a szirmok kerekdedek és számuk is kevesebb. A növény maga is lényegesen kisebb a tavaszi héricsnél.

                    Téltemető bimbója

                    Nyílnak a téltemető szirmai.

A boglárkafélék közé sorolható a réti iszalag is. Sokfelé találkozhatunk vele hazánkban. Hosszú szárán ülő, bókoló virágai kéktől a sötétliláig változtathatják színűket. Késő tavasszal, nyár elején virágzik. Eszmei értéke: 2.000 forint.

                                         Réti iszalag

A boglárkafélék között kell megemlíteni az illatos hunyort (eszmei érték: 5.000 forint) és a pirosló hunyort (eszmei érték: 10.000 forint). Az illatos hunyor zöld, zöldessárga bókoló virággal rendelkezik, főként a Mecsekben és a Dunántúl déli részén fordul elő. A pirosló hunyor halvány vöröses-ibolyás színű virágokat hoz. Vadon az Északi-középhegységben találkozhatunk vele. Mindkettő kora tavasszal indul virágzásnak.

                                         Illatos hunyor

                      Illatos hunyor

                                       Pirosló hunyor

Nyáron találkozhatunk a gyapjas gyűszűvirággal, amely június-augusztus között virágzik. A növény 1 méternél is magasabbra nőhet, hosszú szárán fürtszerűen helyezkednek el a virágok - a tátogatófélék családjába tartozik. A növény természetvédelmi értéke 100.000 forint. Elsősorban domb-és hegyvidékeken található meg, de a Duna-Tisza közén, a Szentendrei-szigeten, a Mezőföldön és a Dráva-melléken is rálelhetünk.

                   A gyapjas gyűszűvirág "tátogói" közelről.

A gyapjas gyűszűvirágnál valamivel kisebbre nő, de olykor közel 1 méterre magasodik a réti kardvirág. Lilás, bíborvörös virágai június-júliusban jelennek meg. A virágok egy irányba néznek. Leginkább a Zempléni-hegységben terjedt el. Természetvédelmi értéke: 10.000 forint

                                      Réti kardvirág

                                      Réti kardvirág

A különleges nevű kakasmandikó a liliomfélék családjába tartozik (természetvédelmi értéke 10.000 forint). A lilás, rózsaszínes, bókoló virágok február-áprilisban figyelhetők meg. A bükkösök, gyertyánosok, tölgyesek árnyékos, nedves talaját kedveli ez a Magyarországon őshonos vadvirág.

                       A kakasmandikót Szent György virágaként is emlegetik.

A Szent István-szegfű (a képet lásd lent) virágzási időszak május-július. Eszmei értéke 100.000 forint. Kedveli a dolomit-sziklagyepeket, a főváros környékén a Sas-hegyen találkozhatunk vele.

                                       


Szerkesztés dátuma: szerda, 2013. március 27. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 3,600 Kategória: Környezetvédelem
Előző cikk: Védett értékeink Következő cikk: Vízszennyezés

Forrás:
www.zoldmuzeum.hu


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: