Hungarikumok

 

Hungarikumok - Legolvasottabb cikkek

   

Karácsonyi kifestők gyerekeknek
Hagyományok és ünnepek » Karácsonyi szokások
Az alábbi kifestő képekkel gyerekeknek szeretnénk kedveskedni! Kattints a kedvenc kifestőre és nyomstasd ki a képet! Oszd meg a barátaiddal, máshol is!   Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és jó színezést kívánunk!                                               ...
Anyák napi kifestők gyerekeknek
Hagyományok és ünnepek » Anyák napja
Az alábbi kifestő képekkel gyerekeknek szeretnénk kedveskedni! Kattints a kedvenc kifestőre és nyomstasd ki a képet!Oszd meg a barátaiddal, máshol is!Jó színezést kívánunk!                          
Húsvéti locsolóversek
Hagyományok és ünnepek » Húsvéti népszokások
A locsolás kapcsolatban áll az emberiséggel csaknem egyidõs termékenységkultusszal, ugyanakkor a vízzel való meghintés utal a keresztség jelére és tartalmára. Valamikor vízbevetõ, vízbehányó hétfõnek nevezték húsvét hétfõjét, ami utal a locsolás egykori módjára, tudniilik gyakran erõszakkal a kúthoz, vályúhoz hurcolták a lányokat, és vödörszám hordták rájuk a vizet.
Őszi/Szüreti dekoráció és kézügyesség ötletek
Hagyományok és ünnepek » Szüreti népszokások
Itt van az ősz, itt van újra… minden évben gyorsan elrepül a nyár, kinek örömére, kinek bánatára.  Bár a napsugarak még próbálkoznak felmelegíteni és felvidítani napjainkat, az egyre rövidebb nappalok és az esték hűvös illata a tél közeledtét jövendölik. Azonban néhány őszi dekorációval könnyen felfrissíthetjük a környezetünket és felvidítathatjuk a kedélyünket :)   1.
Őseink fegyvere - Visszacsapó Íj
Magyar folklór »
A fegyver őseinknek éppoly fontos és meghatározó eszköze volt mint a ruházatuk. A lotharingiai Regino apát Világkrónikájában a magyarokat úgy jellemzi, hogy "a fáradalmakban és a harcokban edzettek, testi erejük mérhetetlen... karddal csak keveseket, de sok ezret ölnek meg nyilaikkal, amelyeket olyan ügyesen lőnek ki szaruíjaikból, hogy lövéseik ellen alig lehet védekezni".
Húsvéti kifestők gyerekeknek
Hagyományok és ünnepek » Húsvéti népszokások
Az alábbi kifestő képekkel gyerekeknek szeretnénk kedveskedni! Kattints a kedvenc kifestőre és nyomstasd ki a képet! Oszd meg a barátaiddal, máshol is! Jó színezést kívánunk!                                                         ...
Szüreti kifestők gyerekeknek
Hagyományok és ünnepek » Szüreti népszokások
Az alábbi kifestő képekkel gyerekeknek szeretnénk kedveskedni! Kattints a kedvenc kifestőre és nyomstasd ki a képet! Oszd meg a barátaiddal, máshol is!   Jó színezést kívánunk!                                                       ...
Magyar bivaly
Magyar állatfajták » Szarvasmarhafélék
Még alig száz évvel ezelőtt is fontos igavonó háziállatunk volt, a bivaly manapság szinte csak természetvédelmi területeken lehet találkozni velük. Magyarországon a bivalyt a 16. század óta tenyésztik. A történelmi Magyarországon 1911-ben még 155 192 bivaly élt. Elsősorban a mai Somogy és Zala megye nehezen járható, nedves, sáros területein használták ki munkaerejét. A II.
Karácsonyi népszokások
Hagyományok és ünnepek » Karácsonyi szokások
A karácsonyi ünnepek kezdete november végére, december elejére esik az eljövetelt és az Úrra való várakozást jelentő adventtel, ami egyben az egyházi év kezdetét is jelenti. Eredete az 5-6. századra nyúlik vissza, amikor heti háromnapos böjttel is megtisztelték.
A szüret és a szüreti mulatságok
Hagyományok és ünnepek » Szüreti népszokások
A szüret a különböző történelmi korokban mindig többet jelentett egyszerű munkánál. Ünnepnek számított és számít ma is, hiszen egy egész évi munka gyümölcsével szembesül a szőlőművelő. "A szüret a XVI. és XVII. században igazi sátorosünnep volt, melyre még a hadviselő vitézek is hazasiettek.

980 cikk | 2 / 98 oldal