Hungarikumok

 

Hungarikumok - Legolvasottabb cikkek

   

Karácsonyi receptek
Hagyományok és ünnepek » Karácsonyi szokások
A karácsonyi előkészületek fontos részét teszi ki azon receptek kiválasztása, amelyeket családunknak, barátainknak és vendégeinknek az ünnep alkalmából el szeretnénk készíteni.  Minden ünnep jó alkalom a régiek mellett új receptek kipróbálásra is. A kereszténység legnagyobb ünnepe a karácsony, Krisztus születése, átvitt - és igazi értelmében is - a szeretet ünnepe.
Turul
Történelmi hagyaték »
Magyarok ősi jelképe, szállj újra föl a magyar égre!Adj nekünk hitet, reményt, s kitartást,Hogy tiszta szívvel várjuk a megváltást! A turul madár, ősi madarunk Sokféle elmélet és kérdés kering a turulmadárral kapcsolatban, melyekkel a mai kor nem kellőképpen foglalkozik.
Aranybulla
Történelmi hagyaték »
A XIII. század eleji Magyar Királyságban súlyos válság érlelődött. A főnemesség erejét felőrölték az örökösödési harcok, a királyi birtokokat elajándékozták, az uralkodó hatalma látványosan meggyengűlt.
"Boldog karácsonyt!" különböző nyelveken
Hagyományok és ünnepek » Karácsonyi szokások
Szlovák: Vesele Vianoce Spanyol: Feliz Navidad Bolgár: Tchestito Rojdestvo Hristovo Észt: Ruumsaid juulup hi Hawaii: Mele Kalikimaka Ír: Nollaig Shona Dhuit Lengyel: Wesolych Swiat Bozego Narodzenia Skót-gael: Nollaig chridheil huibh Horvát: Sretam Bozic Szerb: Hristos se rodi Vietnami: Chung Mung Giang Sinh  Urdu: Naya Saal Mubarak Ho Japán: Kurisumasu Omedeto Görö...
- Népviselet -
Magyar folklór » Népviselet
A magyar néviselet alatt a tudományos és a köznyelv is a paraszti társadalom öltözködési szokásait érti. A nemesi, majd polgári viselet ettől határozottan eltér, egyrészt a felhasznált anyagok minőségében, masrészt a díszítésben, kiegészítőkben. Ugyanakkor a paraszti viselet mindenkor igyekezett közeledni ezen társadalmi rétegek öltözködéséhez, és ez a folyamat felerősödött a XIX.
A húsvét erdete, története és jelképei
Hagyományok és ünnepek » Húsvéti népszokások
A húsvéti ünnep neve különböző nyelveken más és más. Közös eredete azonban, a húsvét héber neve, a pészah. A szó kikerülést, elkerülést jelent. Eredetileg a keresztény és a zsidó ünnep egybe is esett. A níceai zsinat i. sz. 325-ben szabályozta a keresztény ünnepek rendjét, ekkor vált el a két ünnep ideje. A húsvét angol neve: passover, átrepülést jelent.
A Parasztbiblia
Ősi magyar hitvilág (Legendák) »
A Parasztbiblia az egyik legnagyszerűbb gyűjtemény, amely híven tükrözi az egyszerű embereknek a világról és a Bibliáról való felfogásukat. Nagyon egyéni rálátásuk van a Nagy könyvről, ízesen fűszerezve külömböző kifejezésekkel és nagyon sok humorral, de annál több tisztelettel.
Szent Jobb
Történelmi hagyaték »
József Attila: E kéz apáinkat halomra ölteS Hadúr e népet akkortól veri,Mikor hitének gyáva lett örökre,Mikor e kéz erős hitünk kiölte. Királyunkat, Szent Istvánt, 1038-ban bekövetkezett halála után - végakaratának megfelelően - a fehérvári bazilikában helyezik végső nyugalomra. Szent királyunk testét kőből faragott szarkofágba fektették.
Benedek Elek: A csodaszarvas
Magyar kincsek, egyetemes értékek » Testvérhagyomány válaszúton
Hol volt, hol nem volt, messze keleten volt, volt egy híres, hatalmas fejedelem. Tudom, hallottátok hírét, nevét: Nimród volt a neve. Ennek előtte sok ezer esztendővel élt ez a Nimród, de híre fennmaradt. Mert Nimród volt az apja Hunornak és Magyarnak, annak a két dali szép vitéznek, akiknek maradvái a hunok és magyarok.
Tatárlaki lelet
Ősmagyar népművészet » Rovásírás
A tatárlakai lelet a világ egyik korai írásos kultúrájának emléke. A három, piktografikus jelekkel díszített táblácska-helyi agyagból készültek- 1961-ben került elő Erdélyben, Alsótatárlaka (Tărtăria) faluban (Alsócsóra község, Fehér megye) melyek keletkezését a tudósok kb. 6500 évre teszik. A leletet a Nicolae Vlassa által vezetett román régészcsoport fedezte fel.

980 cikk | 5 / 98 oldal