Hungarikumok

 

Hungarikumok - Legolvasottabb cikkek

   

Anyák napja
Hagyományok és ünnepek » Anyák napja
Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, Magyarországon május első vasárnapján.   Történet Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére.
Jellegzetes magyar ételek és bográcsozás
Magyar gasztronómia »
A magyar konyha annak köszönheti nemzetközi elismertségét, hogy sosem volt kőbe vésve. Neves szakácsaink és lelkes háziasszonyaink keze között formálódik ma is, sikerrel és kreatív módon ötvözve, beolvasztva más nemzetek hagyományait. Konyhánk különlegessége abban áll, hogy az alapoknál tér el az európai szakácsmüvészettõl.
Az ősmagyarok hitvilága
Ősi magyar hitvilág (Legendák) »
Az ősmagyarok vallása, a kereszténység előtti hitvilága nagyrészt ismeretlen, csak egységet nem alkotó mozaikokban maradt fenn. Az ősi belső-ázsiai vallási világkép a magyar nép mentalitásában még ma is ott él, töredékei megtalálhatók a néphit, a népmese és a népszokások körében.
Magyar állatfajták
Magyar állatfajták »
A magyar nép történetéből ismert, hogy ősidőktől fogva milyen szoros volt kötődésünk az állattartáshoz, állattenyésztéshez. Hazánkban a Kárpát-medencében őshonosnak mondott fajták fenntartása is védelmet kapott az állattenyésztési törvényben.
Magyar óriás nyúl
Magyar állatfajták » Nyúl
A test hosszú, erős, hengeres, terjedelmes. A lába erős, szélesen állnak, a testtartása középmagas. A kívánatos testhossza 60-50 cm vagy e fölött. A fülük hossza 15-17cm. A farka hosszú, erős, szorosan a testhez simul. A magyar óriásnyúl átvészelte a II. világháborút is, és az 1950-es, 60-as évektől népszerűsége növekedni kezdett.
Idézetek a magyar nyelvről
Innen - onnan » Innen-onnan
Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: „a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet”. N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): „Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság.
Dunaszekcsői hajfonatkorong
Ősmagyar népművészet » Hajfonatkorong
Sok információt errő a hajfonatkorongról nem tudunk, az biztos, hogy kihangsúlyozza a női pólus teremtő erejét. Valószínű tehát, hogy "születést serkentő "ereje volt! Révész László ötvösművész munkája.
Mudi
Magyar állatfajták » Kutya
Pásztorkutya-fajtáink közül a mudi kialakulásának története a legkevésbé ismert. Nem őshonos fajta, hazánk területén alakult ki. Feltételezések szerint XX. század húszas-harmincas éveiben önállósodott. Kialakulása az ország több részén, hasonló időszakban történt. Fényes Dezső a fajta első leírója Pest, Nógrád, Fejér és Békés megyékben lelt a legtipikusabb egyedekre.
Húsvét hétfő-öntöző hétfő
Hagyományok és ünnepek » Húsvéti népszokások
A víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit az alapja a húsvéti locsolásnak is. Valamikor vízbevető, vízbehányó hétfőnek nevezték húsvét hétfőjét, ami utal a locsolás egykori módjára, tudniillik gyakran erőszakkal a kúthoz, vályúhoz hurcolták a lányokat, és vödörszám hordták rájuk a vizet.
Ujgurok
Magyar kincsek, egyetemes értékek » Testvérhagyomány válaszúton
Kiszely István írja: „Kínai Turkesztán - az ujgurok területének - ismerete nélkül, nem teljes a magyar őstörténet, hiszen e terület egy része már a hsziungnu, majd az avar, a türk és végül az ujgur törzsszövetségek, illetve államok része volt.

980 cikk | 7 / 98 oldal