Hungarikumok

 

Hungarikumok - Legolvasottabb cikkek

   

Virágvasárnap
Hagyományok és ünnepek » Húsvéti népszokások
Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékünnepe a húsvét előtti vasárnap. Már a 7. század óta pálmát szenteltek ezen a napon. Nálunk ezt a barka helyettesíti. Néhol a barka gyűjtésének is kialakultak hagyományai, például a századfordulón a göcseji iskolás fiúk fejükön süveggel, oldalukon fakarddal, a lányok fehér koszorúval a fejükön gyülekeztek az iskolában.
Hortobágyi pásztor viselet
Magyar folklór » Népviselet
A nagy karimájú pásztorkalapot napjainkig hordják, és ezt az állandó zsírozás nemcsak vízhatlanná teszi, hanem olyan nehézzé, hogy az engedetlenkedő lovat vagy szarvasmarhát orrba vágva, az mindjárt megszelídül. A kalap mellé, de mindig baloldalt, madártoll került, ami annál könnyebb, mert a vidék rendkívül gazdag madarakban.
Grillázstorta
Magyar gasztronómia »
Grillázstorta (alkalmi dísztorta, cukrászdai szeletes torta)     Magas, toronyszerűen kialakított, gazdagon díszített, általában lakodalmi torta, melynek díszítőelemeit grillázsból formálják.
Magyar parlagi kecske
Magyar állatfajták » Kecske
Feltehető, hogy honfoglaló elődeink a vándorlásuk során kecskét is magukkal hoztak és az itt élő népek kecskéivel történő keresztezéséből alakult ki az őshonos kecskénk. Parlaginak nevezik, hiszen nem céltudatos tenyésztői munka eredményeképpen jött létre. A kecsketenyésztésre sokáig rányomta bélyegét az előítélet, a kecsketartást korlátozó rendszabályok. A 18.
Lovas népek épített lakóháza
Magyar kincsek, egyetemes értékek » Testvérhagyomány válaszúton
A lovas népeknek hordozható háza volt a jurta. Ez könnyű mozgási lehetőséget adott számukra. Viszont állandó lakóhelyük is volt. (A mozgás és állandóság mindig is a természetes életmód része volt.) Utódaik mai hagyományos gerendás boronaháza mutatja, hogy régen az elődök is ilyen házakat építhettek.
Magyar parlagi kacsa
Magyar állatfajták » Lúd / Kacsa
A 20. század elején a magyar parlagi kacsát már ősi magyar fajtaként említik, de származásáról biztos adataink ma sincsenek. A vízközeli falusi, tanyasi gazdaságok egyik legfontosabb baromfiféléje volt. Míg a gazdaasszony a libát eladásra nevelte, addig a kacsahús a család ellátására szolgált. A tájegységeknek kialakultak a saját típusaik.
Rézpulyka
Magyar állatfajták » Pulyka
A pulyka õse a vadpulyka ma is megtalálható Észak- és Közép-Amerikában. Háziasítása idõszámításunk szerint 1000 körül indulhatott meg Amerikában. Európába feltehetõen a spanyol hódítók hozták, 1519-tõl írásos bizonyítékok errõl tanúskodnak. Hazánkban a bronz és réz színû változata tekinthetõ régi magyar fajtának. Edzett, ellenálló, elsõsorban rovarevõ.
Pumi
Magyar állatfajták » Kutya
Nyugodt lelkiismerettel állíthatjuk, hogy a fajta megjelenése a pásztorok kezdetben ösztönös, majd tudatos munkájának eredménye.A pumi ma már a puli mellett legismertebb terelőkutyánk - nemzeti örökségünk része. Kiváló kísérő- és sportkutya. Azt, hogy mikortól nevezik a fajtát puminak, pontosan nem tudjuk. Eddigi kutatásaink során a névvel 1795-ben találkozhatunk először. Dr.
A Dunakanyar és Visegrád  (360° panorámás virtuális túra)
Épített örökségünk »
A Duna Esztergom és Budapest között, a Börzsöny és a Visegrádi-hegység között szeszélyes kanyart ír le. Ez a terület Magyarország egyik legszebb tája: a meredek partokat zöld erdőség borítja, itt emelkedik ki a kék víztükörből a Szentendrei sziget, valamint olyan költői szépségű történelmi települések övezik, mint Visegrád, Esztergom, Szentendre.
Szüreti Receptek
Hagyományok és ünnepek » Szüreti népszokások
A szüreti előkészületek fontos részét teszi ki azon receptek kiválasztása, amelyeket családunknak, barátainknak és vendégeinknek az ünnep alkalmából el szeretnénk készíteni.  Minden ünnep jó alkalom a régiek mellett új receptek kipróbálásra is. Íme néhány bevált szüreti recept ajánlás. A szüret a bor születésének kezdete! Borokról cikkek itt olvashatók!

980 cikk | 8 / 98 oldal