Hungarikumok

 

Alföldi buga galamb


Alföldi buga galamb

Származási hely: Magyarország. Szeged és környéke, ahol az ismeretlen származású fajta, egységes leírásának elkészültéig, általában „paraszt” néven szerepelt, s ezen belül – elsősorban az erősebb vagy kisebb lábtollazat, esetleg a testtömeg alapján is – „kis paraszt” és „nagy paraszt” változatot különböztettek meg. Bár főként „fogó galamb” az elsődleges szerepük, a jellegzetes küllemi fajtajegyek lehetővé tették önálló fajtakénti leírásukat és tenyésztésüket.

Közepesnél nagyobb (kb strasszer nagyságú), zömök, erőteljes, lábtollas, fésűs galamb fajta, vízszintes testtartással 35-40 cm testhosszal.

Széles, ívelt homlokból enyhén lapított fejtetőben folytatódva, lekerekített tarkótájban végződik, melyet fültől-fülig terjedő, dús tollazatú, enyhén elálló, két végén tollforgóban végződő, a fejtetőn kissé túlérő kagylófésű díszít. A fej tolldísze a nyak hátsó élén sörényben folytatódik.

Szem, szemgyűrű: A narancsvörös íriszt, fehérek és világos tarkák esetében a sötét, bükkönyszemet finom szövetű, egysoros, sápadt szemgyűrű keretezi.

Csőr: Közepes hosszúságú, tőben vastag, kissé lefelé irányuló. A csőrszaru világos. A feketék, a kékek és kovácsolt kékek felső csőrkávájának hegye sötéten pigmentált. Az orrdudorok jól simulók, fehéren porozottak.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Klapka Emese- Csilla
Nézettség: 4,943 Kategória: Magyar állatfajták » Galamb
Előző cikk: Alföldi (kőrösi) keringő Következő cikk: Bácskai hosszúcsőrű keringő


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: