Hungarikumok

 

Budapesti rövidcsőrű


Budapesti rövidcsőrű

Származási hely: Budapest

A küllem főbb jellemzői: Kicsi, kecses, nyúlánk, elegáns megjelenésű, szilárd szervezetű, élénk vérmérsékletű, meredek testtartású, ujjhegyen álló galamb.

Fej; Széles. A fejtető szélességi és hosszúsági mérete azonos, hátulsó része keskenyebb és magasan kiemelkedik. A szemboltok párhuzamosak, ugyancsak kiemelkedők, a fejtető középen bemélyedt. A homlok meredek, de a fejtető hátulsó, kiemelkedő részénél alacsonyabb. A fejtető előre lejt. A tarkó meredek.

Szem, szemgyűrű: A szemek nagyok, előredomborodók. A szivárványhártya szemcsés

rajzolatú, szürkéskék, a szívhátúaké feketéskék. A pupilla nagy. A szembőr sima, feszes, hártyaszerű, a szemboltra terjedő, a szemgolyó szivárványhártya körüli részét nem fedi. Színe a sötétcsőrű változatok esetében szilvakék, a világos csőrű változatok esetében citromsárga. A szemrés nagy, nyitott.

Csőr: Egyenes, bennülő, rövid, de szélességénél hosszabb, vastag, tompa, jól zárt. Az alsó és felső káva hossza azonos. Színe a sötétcsőrű változatok esetében fekete, a világos csőrű változatok esetében viaszszínű. Az orrdudor kicsi, a csőrhöz simul.

Nyak: Hosszú, karcsú, enyhén ívelt.

Mell: Közepesen széles, kissé előredomborodó.

Hát: Mérsékelten keskenyedő, megnyúlt.

Szárnyak: Feszes tartásúak, nyúlánkak, kissé előreállók. Az evezőtollak jól zártak, a farkon fekszenek.

Farok: Keskeny, jól zárt. A kormánytollak száma: 12

Lábak: Középhosszúak, simák. A combok szabadon állnak. A karmok kicsik, színük a csőrével azonos.

Tollazat: Sűrű, feszes, színe kifejezett, azonos árnyalatú, a nyakon csillogó fényű.

Szín és rajzváltozatok:

I. Sötétcsőrűek:

  • a.) Egyszínű: fekete
  • b.) Szalagos szárnyúak: kék (budai kék), kovácsolt-kék, deres
  • c.) Rajzos: gólyás fehér farokkal (budapesti díszgólyás)
II. Világos csőrűek:
  • a.) Egyszínűek: fekete, fehér, vörös, sárga, májszínű, ezüst
  • b.) Szalagos szárnyúak: kék, kovácsolt-kék, fakó, kovácsolt-fakó (pacsirta), sárga fakó, vörös fakó, kék fakó
  • c.) Rajzosak: csapos, szívhátú

A deres feje és nyaka sötétszürke, a nyak zöldes-lilás csillogású. A szárnypajzs világosszürke, fekete szalagokkal. A has és a combok fehérek, a farok szürke, fekete pánttal. A gólyás alapszíne fehér, az evezőtollak vége elmosódott határú szürkésfekete. A farok fehér.

A csaposak és szívhátúak az egyszínűekkel megegyező alapszínűek. A csaposak 5-7 evezőtolla fehér. A szívhátúak szarkarajzúak, fehér fejjel, mellénnyel. A fehér szín a fejtől hátul a tarkó alá, elöl a nyak közepéig terjed.

Súlyos hibák: Keskeny fej, a fej markírozottságának hiánya, hátrafelé lejtő fejtető, ívelt tarkó. Orrosság, kicsi, mélyen ülő szem, felemás színű írisz, pirosszemcsés írisz, vastag, nem sima szembőr, kifejezetten lefelé irányuló csőr. Hosszú, vékony, hegyes, kampós csőr, az egyszínűeknél nem viaszszínű csőr. Nagy orrdudorok, rövid láb, a sötétcsőrűeknél világos karom, vastag nyak, nagy test, laza tollazat, hosszú szárny és farok, alacsony állás. Gólyásoknál kifejezett tarkaság. A szívhátúaknak az előírtnál lényegesen eltérő rajza.

Enyhe hibák: Az egyszínűek nem eléggé intenzív színe. A szívhátúak kisebb rajzhibái. Piros árnyalatú szembőr. Nem élesen markírozott fej, talpon állás.

Az értékmérő küllemi jegyek elbírálásának sorrendje: Fej, szem, szemgyűrű, csőr, alak, lábak, állás, nyak, tollszerkezet, szín, rajz.

Gyűrűméret; 7 mm, IV.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Klapka Emese- Csilla
Nézettség: 3,649 Kategória: Magyar állatfajták » Galamb
Előző cikk: Budapesti magasröptű keringő Következő cikk: Budapesti tollaslábú gólyás


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: