Hungarikumok

 

Egri kék keringő


Egri kék keringő

Fej: Szélességénél valamivel hosszabb, oldalnézetben trapéz alakú. A homlok lapos fejtetőbe, az pedig a tarkón át, a nyak hátsó vonalába, tompított éllel megy át. A csőrtől enyhén emelkedő homlok vonala a csőgerinc törés nélküli folytatása. A fejtető közepén alig észlelhető mélyedés.van. Hátsó része a tarkón át, meredek ívvel csatlakozik a nyaknak, a vállak közé érkező éléhez.

Szem, szemgyűrű: A világító gyöngyszemeket kétsoros, de nem széles, sötét szürkéskék szemgyűrűk keretezik. A pupillák kicsik.

Csőr: Közepesnél kissé rövidebb, tőben erős, enyhén lefelé irányuló, sötét feketésszürke. Hossza a csőrzugtól a felső káva hegyéig 14-16 mm. Az orrdudorok kicsik, sima felületűek, de fehér porozottságukkal a sötét csőrön szembetűnők.

Nyak: Aránylag hosszú, karcsú, függőleges tartású, enyhén ívelt. A toroktáj kikerekített.

Mell: Jól izmolt, enyhén előredomborodó, kissé emelt tartású.

Hát: Keskeny, a farok felé egyenes vonal mentén mérsékelten lejtő.

Szárnyak: A testhez simulók, az ellenkező oldalaik csúcsai a farkon nem kereszteződnek.

Farok: Keskeny, iránya a hát lejtését törés nélkül követi. A kormánytollak vége kevéssel túlér az elsőrendű evezők hegyén.

Lábak: Közepes hosszúságúak, mérsékelten tág állásúak. A combok takaratlanok. A csüd és az ujjak tollatlanok. A karmok szarujának színe a csőrével egyező.

Tollazat: Sima, tömött, a testre feszülő. Színe fekete szalagos sötétkék, főleg a tojók esetében ún. vaskék. A fej, a nyak, az evezők és a kormánytollak sötét palaszürkék. A nyak zöldes, illetve ibolyaszín csillogású.

Súlyos hibák: Durva, gömbölyű vagy szögletes fej, pirkadt szemgyűrűk, kampós csőr, rövid, vastag vagy hosszú, vékony nyak, hosszú evező- és kormánytollak. Szabálytalan, összeérő, vagy szakadt, cakkos szélű szárnyszalagok, harmadik szalag kezdemény. Gyenge csontozat és izmoltság, meredek testtartás.

Enyhe hibák: Előírtnál erősebb termet, enyhén véreres szivárványhártya, sápadt szemgyűrűk.

Az értékmérő küllemi jegyek elbírálásának sorrendje: Alak, állás, fej, csőr, szem, nyak, mell, hát, szárnyak, lábak, szín.

Röpkövetelmény: 1 óra 30 perc hosszidő.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Klapka Emese- Csilla
Nézettség: 3,063 Kategória: Magyar állatfajták » Galamb
Előző cikk: Dél- Bácskai keringő Következő cikk: Erdélyi duplakontyos bukó


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: